Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, oktober 30, 2006

Gyllene kyckling

Varje gång jag lagar indiskt blir jag rosenrasande. Det är förmodligen världens mest förlåtande kök, ändå serveras bara smörja på indiska restauranger. Oljedrypande, murrigt och med bedrövlig kvalitet på kött, fågel och fisk.
Igår svängde jag ihop en strålande kyckling. Skulle jag få lika bra mat på någon indisk krog skulle jag bli stammis. Lägg nu märke till att receptet inte innehåller spiskummin. Vi går nämligen igenom en kris just nu, spiskumminet och jag. Bruket övergick till missbruk och det är bäst för oss båda att vi är ifrån varandra ett tag.DSC_0057.JPG
Färsk gurkmeja hittar du i asiatiska affärer. De håller i veckor om du lägger dem i en papperspåse i svalen. Den kan i absilut värsta fall ersättas med 1/3 tsk krossade kardemummafrön. Smaken blir naturligtvis helt annorlunda men god på ett annat, lite mer insmickrande sätt.
Gör gärna dubbel sats, kycklingen är lika god kall dagen efter.
Gyllene indisk kyckling (2 portioner)
2 knubbiga majskycklinglår
2 tsk finriven färsk gurkmeja
1 msk finriven ingefära
1 tsk stötta korianderfrön
1-2 vitlöksklyftor
1/3 tsk krossad svartpeppar
1 msk mörkt muscovadosocker
2/3 tsk salt
(ev 1 tsk tamarinspasta)
Till servering: Tamarindris med hing (recept kommer), yoghurtsås, stekta gröna bönor, chutney
1. Dra skinnet av kycklingen och kapa den i knäleden så att du får 4 bitar. Hittar du bara leden är det jätteenkelt, prova dig fram.
2. Riv ingefära och gurkmeja rakt ner i en kraftig plastpåse. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda ner övriga ingrediensser. Lägg ner kycklingbitarna och gnussla runt ordenligt så att pippin får en rejäl kryddmassage.
3. Låt kycklingen marinera i kyl ca 4 timmar. Tag ut den en halvtimme innan den ska lagas. Sätt ugnen på 225°C.
4. Hetta upp smör och rapsolja i en panna. Bryn kycklingen gyllene runt om. Du behöver inte skrapa av marinanden först.
5. Stoppa in pannan i ugnen eller för över till ett ugnsfast fat om pannan inte är ugnstålig. Stek ca 15 minuter tills kycklingen är genomfärdig.Exakt tid beror på tid på spisen och pullans storlek.

6 kommentarer:

Blogger Orchidea sa...

Jag har aldrig provat det här receptet... intressant. Jag skrev ett post om Indisk kyckling Curry som jag lärde mig när jag var i Singapore förra året... en av mina favorit recepter.
Ciao.

14:23  
Blogger Vinlusen sa...

Ja, indiska restauranger i Stockholm är verkligen ett kapitel för sig. Min närmaste fick anmärkning av inspekterande myndighet. Den som ligger ett kvarter bort stängdes! Aldrig mer en slentrianindier för mig! Spiskummin och jag har däremot en bra relation.

15:26  
Blogger Gitto sa...

Jag är mitt inne i en tung spiskumminperiod, men jag tror jag kommer lyckas ta mig ur den när burken tar slut... Då är det bara att vänta ett tag med att köpa en ny! Dessutom har jag dels hittat färsk gurkmeja (jag har letat efter det ända sedan jag läste din SvD-artikel om det), dels en härligt rökig och robust svart kardemumma som väntar på att användas.

16:51  
Anonymous Oskar sa...

Gitto: Färsk gurkmeja i din/min del av landet? Kalmar?

19:59  
Blogger Gitto sa...

oskar: Jepp, det fanns på ICA Maxi, i en liten ask i en serie kallad thai-mix. Men är du nu från Kalmar så är du banne mig inbjuden på mat någongång i framtiden... Det här fungerar ju inte, att du bara lämnar mystiska (nåja) kommentarer på min blogg. :) Hör av dig via mejl eller bloggen!

20:11  
Blogger Jessika sa...

Hur yttrar sig spiskumminberoende och abstinens efter den samma?

21:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida