Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, november 05, 2006

Det går inte längre

Klotet håller på att ta slut. Fisken. Vattnet. Allt.
För ett par veckor sedan tog jag ett principbeslut. Inga fler onödiga flygresor. Nu är det tåg som gäller inrikes, oavsett tidsbesparning och dålig rygg. Det finns ingen som helst ursäkt att jag flugit så mycket tidigare. (Eh, jag erkänner också att mitt beslut delvis handlar om att samla moraliska poäng eftersom jag vill åka till Asien nästa år. Och att maten på SJ inte är lika förolämpande usel längre. )
Jag är enormt trött på att svenskar betraktar sig själva som miljömedvetna. Mäter man våra ekologiska fotavtryck ligger vi på 8:de plats i världen. Vi tillhör skurkarna, inte hjältarna.
Jag är också trött på att bekanta som anser sig vara miljömedvetna kör runt i stora bilar (gärna två per familj) , flyger kors och tvärs på weekendresor, shoppar som galna och sedan moraliserar över huruvida det sopsorteras på kontoret eller om andra köper ekologisk mjölk eller inte. "Ekologiska" produkter bidrar också till utsläpp, bara i något mindre mån.
Det räcker inte att gå över till att köpa "ekologiska" produkter. Det är dags att ifrågasätta om vår samhällsekonomi ska grunda sig på en konstant konsumtionsökning.
Jag är mest av allt trött på min egen huvudlösa konsumtion och patetiska försök till ursäkter. OK, jag lovar att i möjligaste mån ta tåget. Jag lovar att helt sluta med hotade fiskar. Och att sluta köpa pryttlar och lockande rea-kläder jag sen ändå inte använder. Kanske till och med äta mer resurssnålt vegetariskt. Som tur är förhindrar familjens dåliga ekonomi oss redan från att vara riktiga miljöbovar.
Vad tänker du göra? Tidiga nyårslöften kan avges i kommentarerna nedan, tack!

35 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Jag har bytt till lågenergilampor till alla lampor. Jag borde komma ihåg att släcka lamporna när jag inte är hemma också. Datorn står på väldigt ofta och väldigt mycket dessutom, jag glömmer stänga av teven med knappen på teven så hur mycket ström jag egentligen sparar, det vet jag inte...

Jag har inget körkort utan cyklar eller åker kollektivt jämt. Och jag har slutat köpa plastpåsar i affären utan har just köpt två fina tygkassar som jag bär med mig överallt. Annars har blivit mer noga med att inte köpa frukt och grönt som odlas i terräng som kan vara f.d. regnskog (gäller också kött) och inga japanska fiskar som innebär att man trålar sönder havsbotten (man helt enkelt dammsuger den), men jag borde sopsortera noggrannare. Man kan visst dra ner inomhusvärmen också för att spara mer men då dör jag av frossbrytningar.

20:01  
Blogger karin sa...

Samvete samvete, jag försöker verkligen! jag är jätteduktig på att sopsortera, lite sämre på att bära ut det...
Jag försöker göra positiva val, svenska äpplen, rotsaker nu på hösten, välja att köpa vissa saker ekologiskt och hålla mig till det, och sen tänka på att utöka listan!
Bara det att du är medveten om vad du bör göra är ett stort steg i rätt riktning

20:31  
Blogger Vinlusen sa...

Klokt. Väldigt bra skrivet. Jag är miljöbov i mitt arbete men kör på etanol som bidrar till mindre koldioxidutsläpp. Men likväl utsläpp.

20:37  
Blogger Lisa sa...

Sådant där som val av glödlampor och att släcka när man går hemifrån har tyvärr ganska liten betydelse. Vanliga glödlampor tar mer energi men mycket av överflödiga energin omvandlas till
värme. Vintertid är det alltså inte supersstor skillnad.Visst är det bra att knapa in överallt, men det räcker inte för att rädda framtiden.
Grejen är att vi måste konsumera mindre. Det räcker inte att konsumera annorlunda.

20:51  
Anonymous louise sa...

Karin: det är just den där lite uppgivna "men jag försöker ju i alla fall"-attityden som är problemet.
Man måste ju vara beredd att göra förändringar i sin livsstil som går längre än till att köpa svenska äpplen, även om det förstås är bra det också.
De allra flesta medelklassmänniskor har hemfallit åt en rent ohämmad konsumism de senaste tio åren i takt med att de disponibla inkomsterna stigit. Vi reser med flyg mer än någonsin, eftersom det är så billigt. Det anses numera fullständigt normalt att köpa en helt ny garderob två gånger om året. Och hemmen ska förstås också stylas med jämna mellanrum.
Jag tror alla inser att vi inte blir lyckligare av att konsumera, men det är som att vi inte har något att sätta emot de här abnorma livsstilsnormerna.
Frågan är: har vi alla blivit idioter? Eller varför är det ingen som går mot strömmen?

20:59  
Blogger Jessika sa...

Vad gör du då, Louise?

Jag gör det jag gör och i den allmänna oreda som utgör mitt liv så är det kanske inte geokonservativt genomkorrekt men det är ett steg på vägen, flugit har jag inte gjort på flera år.

21:26  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Jag har mycket att förbättra och man måste ju börja nånstans. Fisken ger mej dåligt samvete. Jag ska blir bättre på att välja fisk som inte är utrotningshotad, men jag är rätt osäker på vilka fiskar man ska välja i stället. Var finns en bra lista?

21:35  
Blogger Lisa sa...

jessica: Ha! Om alla vore krassliga och panka som vi skulle det vara en smal sak att rädda världen.
Jag och min man har aldrig varit utomlands utom i Finland och dit åker vi nästan alltid båt. Hade vi haft kosing hade vi säkert gjort mer för att paja ozonskiktet.
Bil har vi ingen, apparater har vi inte mycket.
Meer dubbelmoral: Vi i väst ojar oss gräsligt över nedsmutsningen i tredje världen när det är vi som är skurkarna. Det är vi som köper prylarna som orsakar nedsmutsningen dessutom.
Det som gör mig glad är att en handystad getost förmodligen gör ett mindre ekologiskt avtryck än en plastinpackad hushållsost där kossorna ätit vete och proteinfoder och stått inomhus en stor del av året.
Kan någon göra en glädjekalkyl i form av en miljökonsekvensanalys som visar att en elektrisk glassmaskin (som fryser utan kylklamp) är bättre än att köpa färdig glass så bjuder jag på middag!

21:57  
Anonymous Louise sa...

Jessica: Oj, det här var ju inte avsett att vara något angrepp specifikt på vare sig dig eller Karin. Det såg säkert vasst ut men det jag sa till Karin sa jag, för att jag tycker att vi alla är så himla bra på att urskulda oss. Det är ju inte så att jag själv skulle vinna VM i ekologisk livsstil. Men min tunna plånbok förhindrar mig att vara den miljöbov jag säkert skulle vara om jag hade råd.
Men tycker inte du också att det är märkligt att vi så okritiskt godtar den shoppingmentalitet som griper omkring sig, varför vi inte tycker vi är värda ett liv som bygger på annat än att man ska ha nya saker hela tiden? Varför vi inte är beredda att göra några uppoffringar för att nästa generation ska kunna bo här på jorden?

21:57  
Blogger Jessika sa...

Jag vet inte var man skulle börja om man inte börjar hos sig själv. Jag återlämnar mediciner till apoteket för förbränning för att inte göra hela Mälarens fiskbestånd påtända på diverse mediciner, fortsätter med mina glödlampor etc., för det är vad jag vet att göra, en pinata är jag däremot inte... Om man inte skulle börja hos sig själv så finns ju risken att man säger jamen det är ju inte jag som är den värsta miljöboven så det spelar ingen roll ändå.
Det krävs mycket, alternativa energikällor bl a, och attitydändringar. Förmodligen är de som är "värst" de som inte ens reflekterar över det, hur vettigt eller inte det är att ha en fyrhjulsdriven bil eller en SUV när man bara kör i stadsmiljö till exempel... Var och en får rannsaka sitt samvete vad gäller prylanskaffning.

23:21  
Blogger Lisa sa...

Fast det är ju just det där jag inte tror på längre. Jag tror inte på att det är upp till var och en att begränsa konsumtionen. Folk skiter i det helt enkelt. Det måste begränsas av samhället.
Jag anser att varje land/individ borde ha ett miljökonto. Koncessionsrätter alltså. När man konsumerar ska man inte bara betala för produktionskostnaden utan för inverkan på miljön.
Skattväxling snarast! Mer på prylar, mindre på tjänster. Skatta bort de billiga flygresorna. Det är ingen mänsklig rättighet att åka till Mallorca varje år.

07:21  
Anonymous Pernilla sa...

Adressen

http://www.wwf.se/show.php?id=1003959

leder till Världsnaturfondens "konsumentguide för miljövänligare fisk- och skaldjursprodukter".

08:00  
Blogger Maria sa...

Det där med glassmaskinen...

Jag tror helt enkelt att det MÅSTE bli "billigare". Räkna på det kan jag inte. Men fantisera:

Kossor mjölkas. Massa mjölk spills ut, eller kossan är sjuk och mjölken är dålig. Den mjölk som är ok körs till mejeriet. På vägen blir det lite svinn - kanske en av tankbilarna inte var ordentligt rengjord. På mejeriet fixas mjölken till. Under tiden är jag säker på att lite av den blir kasserad.

Här tar två alternativa vägar vid.

1. Mjölken går över till glassproduktionen. Lite svinn på vägen? En massa, MASSA mjölk används till produktutveckling. Glass produceras i olika smaker, avsmakas och förkastas. Görs om, testas och förkastas. Glassen tillslut beslutad om. Testproduktion. Svinn. Produktion. Massa glass som ges bort som mutgåva till Kungen, gästande skolbarn och ICA-inköpare. Ut till butikerna. Svinn på vägen. Praktikant som råkar slå av nåt kylaggregat. Glass ligger i frysdiskarna (oj! ett kylaggregat som kukar ur igen). Ingen köper GBs vitlöksglass. Släng den. Hallonglassen blir kvar. Du köper den, bär hem den och äter upp den.

2. Mjölken hälls upp i mjölkkartonger. Lite svinn på vägen, körs till butikerna (ingen mjölk ges bort i mutgåva till Kungen, tror jag). Svinn på vägen. Praktikant som råkar slå av nåt kylaggregat. Mjölken står i kyldisken (inte lika kallt som frysdisken - inte lika mycket energi?) Men oj! ett kylaggregat som kukar ur igen. Du köper mjölken och bär hem den. En halv liter hinner bli gammal och du får slänga den. Nästa gång du märker att ni inte kommer att dricka upp den storhandlade mjölken svänger du ihop lite glass i din elektriska glassmaskin. Produktutveckling och testning? Javisst, men det blir gott varje gång, och varenda liten glassmula blir uppäten.

Så. Hur många kojuversliter mjölk ligger bakom en halv liter köpt glass, och hur många kojuversliter mjölk ligger bakom din hemmagjorda glass?

Använd miljöargument eller ekonomiska argument eller energiargument eller moraliska argument.

I rest my case.

08:15  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Jag har helt enkelt ingen lust att berätta allt jag är duktig på... Jag tror var och en kan ta eget ansvar (och jag börjar som sagt med att äta miljövänligare fisk, tack för listan Pernilla!), men det räcker inte. Lisas förslag på miljökonto kanske inte var så dumt.

08:43  
Anonymous bergh sa...

Kära ni,

jag vet inte var jag ska börja.

Det är en självklarhet att den som konsumerar ska betala produktionskostnad plus naturförslitning, som Lisa så klokt påpekar.

Men av detta följer INTE att man ska ha dåligt samvete för att man konsumerar, eller att låg konsumtion skulle vara en dygd.

Således: Jag hoppas innerligt att ni inte har alltför dåligt samvete för att ni konsumerar, ty det är knappast motiverat ur ett naturmiljöperspektiv.

allt gott!
andreas

11:20  
Blogger Lisa sa...

Naturmiljö var en underbar tautologi. Naturligtvis ska vi inte sluta konsumera helt, det behövs en sund handel för att främja fred och samarbete. Men överkonsumtion, dumkonsumtion och oetisk konsumtion ska vi definitivt ha dåligt samvete för. Att vi t ex konsumerar kaffe framställt under orimliga arbetsvillkor och med miljögifter förbjudna hos oss är inte OK. Och så länge vi inte betalar ett smak för inverkan på miljön bör vi ha dåligt sambete för konsumtion annars försvinner incitamentet att införa sådana avgifter. Dåligt samvete som ger upphov till en vilja till förändring, ej att förväxla med skuld, är en av de starkaste drivkrafterna för att förbättra samhället.
Att vi betalar för att "naturmiljön" slits gör inte att slitaget blir mindre kännbart.

13:00  
Anonymous Anonym sa...

självklart räcker det med att byta glödlampor - om alla gör det. Det är det det handlar om. Fler måste sälla sig i spara på miljö leden. Men om ingen gör det för att det har "tyvärr ganska liten betydelse" så händer inget. Att dricka vatten på flaska är en riktig miljöbov. Skaffa kompost! Det finns hemkomposter även för lägenheter. Det är otroligt intressant att se vilken skillnad det gör - specieltt om man äter mycket grönskar och frukt. Det är lite pyssligt men det blir en vanesak. Soporna minskar avsevärt.

13:11  
Blogger Lisa sa...

Nope, det räcker inte att byta glödlampor. Inte ens om alla gör det. Jag kan inte förstå hur du, käre anonyme, menar. Men det innebär inte att vi ska strunta i att byta glödlampor (vilket ingen påstått). Det är bara det att vi måste göra så mycket mer.
Det är farligt att tro att ekologi bara handlar om sopsortering, glödlampor och mjölksort. Det är en liten bit på vägen, det är en bra och viktig bit inte minst för att det får oss att ta personligt ansvar. Men det är inte långsiktiga lösningar.
En mig närstående kär äldre man är just en av de där som gärna köper miljömärkta grejor (mängder!), tjatar om att man ska släcka lyset och har en återvinningsbar bil. Och skulle bli oerhört förvånad om man sade till honom att han säkerligen tillhör de värsta 10 % av miljöskurkarna i världen. Just nu är han och luffar i Asien så han kan inte försvara sig.

Förresten blir jag oerhört sugen på mompost men man får inte för grannarna!

13:56  
Anonymous Anonym sa...

På naturskyddsföreningens hemsida (http://skarv.snf.se/klimatloftet/index.html) kan man göra individuella beräkningar av sin miljö-o-vänlighet, och få förslag om vad man kan göra bättre...

15:38  
Blogger M sa...

Jag håller med alla er som menar att det inte räcker med att vara "miljövänlig" (enligt svenska mått). Vi måste verkligen lägga om hela vår konsumenkultur.

Sem det där med att resa. Jag blir så TRÖTT på folk som säger att de måste flyga för att spara tid exempelvis mellan Malmö och Sthlm. Jag fattar inte hur de tänker. Flyget är en sån otrolig miljöbov!

En länk för er som vill uppväga ert dåliga resesamvete och som förstår tyska:

www.atmosfair.de

19:24  
Anonymous Anonym sa...

Vad bra att du inte menade att man inte skulle byta glödlampor. Det kunde lätt tolkas som det. Men nu är det klargjort.

Det är svårt att bli bäst på att bidra till en bättre miljö. Det är ingen tävling det är ett långsiktigt tänkande. Alla som försöker är "bäst" enligt min mening. Kan jag göra mer för att påverka andra till att tänka och agera mer miljöanpassat, är det toppen.

Det kan bara bli bättre.

19:30  
Blogger Peter Lindberg sa...

Jag gillar idén bakom CarbonNeutral. Man räknar ut sitt ekologiska fotavtryck och sajten ger en förslag på åtgärder för att neutralisera det.

T.ex.: en resa tur och retur till Köpenhamn (skulle enligt sajten) neutraliseras av en donation på 60 kronor till nyplantering av skog.

Motsvarande finns för ens elförbrukning, bilkörning osv.

Har sett denna idé också på sajten Be Green Now och Native Energy.

20:53  
Blogger konjären sa...

Det riktigt svåra i detta är när olika moraliskt/etiskt "riktiga" påståenden motsäger varandra. Jag hamnade i en sådan diskussion med en bekant, som värnar om djurens väl och ve. Hon framhöll sydamerikansk djurhållning "där kossorna strövar fritt på pampas..." som ett starkt skäl att köpa kött producerat där, till skillnad från svenskt kött där de stackars nöten trängts i bås och haft elände hela livet. Även i köttdisken har handlare försökt påpeka den brasilianska oxfiléns kvaliteter. Och säkert är det bra kött, även om min väns bild låter lite romantiserad. Kanke är det t o m bättre kött än svenska kossor.

Själv föredrar jag ändå närproducerat om möjligt, på grund av miljökonsekvenserna med transporten. Och visst finns det bra, närproducerat såväl kött som annat, men det är tyvärr svårt att hitta i den lokala ICA-affären...

22:47  
Blogger drbergh sa...

1. "naturmiljö" är faktiskt ingen tautologi. Miljö kan vara arbetsmiljö, stadsmiljö med mera. Men oftast när folk talar om att ta hänsyn till miljön menar de ta hänsyn till naturen.

2. Visst kan handel främja fred och samarbete. Men huvudsyftet är trots allt att möjliggöra för köpare och säljare att *konsumera* sådant de inte skulle kunna konsumera utan handel.

(det är denna vilja att konsumera som förklarar den fredsfrämjande effekten)

3. Jag har mycket svårt att ens ungefär dra gränsen för överkonsumtion och dumkonsumtion.

Det kan mycket väl vara ok att konsumera kaffe framställt under *vad vi uppfattar som* "orimliga arbetsvillkor". Om alternativet är att odla och handla kaffe i europa, skulle jag påstå att det är en god gärning att köpa kaffe från ett fattigt land.

(Även Sverige har en gång varit fattigt, haft barnarbete och arbetsvillkor som tedde sig orimliga sedda från den tidens rikaste länder)

4. Transporterna, slutligen.

Kaffet ska ju fraktas hit, och förmodligen är bränsleskatterna inte tillräckligt höga för att spegla den faktiska kostnaden.

Men strategin att själv bokotta det som transporteras fungerar bara om *väldigt* många andra gör samma sak.

Bättre då att trissa upp priset på CO2-utsläpp genom att köpa utsläppsrättigheter.

SNF säljer dylika här

http://skarv.snf.se/snf/co2/index.asp

01:04  
Anonymous Lotta sa...

Tack för ett bra inlägg. Jag tänkte att du kanske vill veta att jag citerar dig i Aftonbladet idag. Allt gott! /Lotta

11:44  
Anonymous Daniela sa...

Lisa, jag tycker som du. Samhället måste gripa in. Det finns på tok för många bloggar av bloggerskor som kallar sig "shoppinggalna" och ser detta som en positiv sak ("utom för min plånbok då *tihihihii*").

Det bör sättas gränser även om individens s.k. "frihet" och "rätt att shoppa" inskränks. Vi talar om större sammanhang än individen och hennes "rättigheter".

och drbergh, jag förstår inte riktigt vad du menar när du påstår att det inte ska vara en dygd att ha liten konsumtion och att man inte ska skämmas för att man är storkonsument. Jag tycker att det absolut ska vara så, man borde skämmas om man shoppar en massa onödigt som man inte behöver. Det är väl ganska självklart? Rätta mig om jag har helt fel!

Jag skäms själv också men söker förbättring (= mindre konsumtion)!

12:53  
Blogger Lisa sa...

Jag skrev ett långt inlägg tidigt i morse. Så tidigt att jag raderade det i morgonsömnighet. Så långt att jag inte orkade göra det igen.
Kort sammanfattning:
Jag håller faktiskt med Dr Bergh om att konsumtion är en livsnödvändighet: för demokratin, sysselsättningen och vår egen lycka.
Det stora problemet är att det finns en målkonflikt så stark att ingen vågar dra fram den.


Men söte bergh, att det inte skulle spela roll hur produkterna framställts och hur de transporterats är lika naivt som att bortse från att människan blir lycklig av att förvärva och äga.

Vi är rörande eniga om att varje produkt ska bära kostnaderna för påde produktion och inverkan på miljön. Men ska vi strunta i alal hänsyn tills vi nått dit? Kommer vi någonsin att nå dit utan en massiv opinion?
Att köpa vanligt kaffe är ingen "god gärning" när det finns ett alternativ som är bättre för miljön och dem som framställer det. Att sitta och rosta råg och gräva upp cikoria är dock inget vidare alternativ.

Jag anser dock att propagerandet för lokalt producerat till varje pris ofta kan lukta både chauvinistiskt och främlingsfientligt. Gör man en livscykelanalys på en produkt finner man ofta att transporten inte är den stora boven i miljödramat. Utan produktionen i sig.

Handel med utsläppsrätter kan bara lösa en liten del av problemet. Och precis som du påpekar när det gäller nojkott funkar det bara om många gör det. Och dessutom finns det just nu ett slags tro på att koldioxid är det enda hotet. Vi har sopor, övergödning, försurning, försaltning och miljögifter att hålla ordning på också.

13:16  
Blogger drbergh sa...

ah, jag hatar när man skrivit långt och välformulerat, bara för att sjabbla bort det innan man hunnit trycka sänd.

Då blir jag ändå mer tacksam att du orkade skriva ett så långt svar IGEN. jag lovar att suga på dina argument ett tag. (så foglig blir jag bara när man skjuter in epitetet söt :-)


Daniela, nu blir jag nyfiken:

Händer det ofta att du köper sådant du inte behöver? kan du ge några exempel, så att jag kan förstå vad som ger upphov till dåligt samvete?

18:20  
Anonymous Karin B sa...

Faktum är att er glassmaskin finns med i en krönika som jag nyligen skrev i Gourmet. Den handlade om vi har slängt ut frysen, bland annat för att minska energiåtgången (och få färskare, mer säsongsbetonad mat). Slutklämmen var att glass är gott, man ska bara äta det i bland, och då kanske man kan låna en glassmaskin av en kompis, eller använda flytande kväve.
Väldigt bra text! Lågenergilampor är faktiskt ganska viktiga. Men mattransporter spelar också jättestor roll för energiförbrukningen. Mycket vore vunnet om folk åte mer närproducerat. Det försöker vi göra, förutom att hålla oss till cykel och tåg och bo litet.

19:36  
Anonymous Daniela sa...

då jag köper kläder känner jag ofta dåligt samvete, för efter 24 år har man faktiskt redan det mesta i klädväg. Det händer inte så ofta att jag köper det, men för ofta i alla fall. dåligt samvete får jag även då jag köper t.ex. karameller el.dyl. som är individuellt förpackade, eller en massa mat på Lidl bara för att det är så himla billigt.

20:09  
Anonymous Linus Kaalen sa...

Hej!
Jag heter Linus Kaalen, jag är 18 år och går sista året på Åre Gymnsieskola i Järpen. Jag gör ett projektarbete om global uppvärmning. Jag har sett många, många bloggar på internet och den här värmer mitt hjärta. Att ni får skuldkänslor för att ni köper för mycket och eller fel saker. Om alla människor vore så skulle det här problemet vara löst för länge sen! Fortsätt så! =)
MVH Linus

kaalen_linus@hotmail.com

16:24  
Blogger Lisa sa...

>Hej Linus!
Jag vill göra skillnad på skuld och ansvar. Skuldkänslor är i längden negativa, nedbrytande och hör samman med maktlöshet. Ansvar handlar om vetskapen och förmågan att det är mköjliggt att göra saker på ett bra sätt. Det är en positiv känsla.

Att ge folk dåligt samvete funkar inte.

16:32  
Anonymous Linus sa...

Nej det var ju inte så jag menade, förlåt! Men det är inte fel att ha skuldkänslor ibland va, speciellt inte när det gäller någonting som det här?

Förlåt..

19:19  
Blogger Lisa sa...

Gulle du!
Du behöver inte be om ursäkt, jag blev ju jätteglad! Glömde skriva det i hastigheten.
Försökte bara göra en distinktion. Lycka till med ditt arbete. Roligt att du valt något så viktigt.

20:14  
Anonymous Linus Kaalen sa...

Mmm, men det var inte meningen att förolämpa någon om så var fallet. Nåja ett missförstånd gör inte så mycket, så länge som syftet var gott. Jag skulle bli väldigt glad om du ville ge några tips till mig villken sorts shopping som är bäst för miljön, jag tänkte använda det i mitt arbete. Jag kan inte så mycket om shopping. Om du och/eller någon annan har fler bra tips på vad man kan göra för att bromsa den globala uppvärmningen och hjälpa mig i mitt arbete skulle jag vara evigt tacksam. Om du/ni skulle kunna skriva det i min blogg http://linus1988.blogg.se/
så kan jag skicka ett ex av arbetet när det är klart så kan ni få lite mer insikt i vad som händer på jorden och vad som görs åt det.

MVH Linus

Ps din kunskap kan förändra världen

23:24  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida