Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 29, 2006

Kryddkaravan

Visserligen saknar jag Möllevångstorget men faktum är att Stockholm bjuder på idel möjligheter att fynda långväga smaker.
Att köpa kryddor kan vara ett vågspel. I regel är kryddor i lösvikt en dålig afffär eftersom ljus och luft är aromernas fiender. Men det finns undantag. Bästa sichuanpepparn hittar du på Klippet, Fridhemsplan. fråga dig fram förr det är omöjligt att hitta i kaoset. Passa gärna på att köpa hem lite goda såser och guckor från La Costena, för dig som tycker att Santa Maria och Old El Paso lämnar en del att önska vad det gäller intressant smak.
När du ändå är i faggorna kan du besöka Govindas lilla butik på Fridhemsgatan 22. Här finns stans bästa spiskummin, ajowan , nigella och den notoriska hing (aka dyvelsträck, och det med god anledning). Nigella är de små fröna som ger indiska och mellanöstliga tunnbröd rätta smaken. Hing är en ersättning för vitlök som får till ocm med mig att snällt nöja mig med vegetarisk curry.
Ikväll ska vi laga just curry på de små goda fröna som köpts igår.

7 kommentarer:

Blogger Gitto sa...

Åh, det var precis det inlägget jag behövde läsa inför min Stockholmsresa! Nu vet jag vart jag ska ta min kryddbudget... :)

10:40  
Anonymous Anonym sa...

Jag undrar över den konstiga kryddan dyvelsträck: På bilden liknar den dill eller morotsplantor. I somras såg jag väldigt snarlika plantor växa vilt vid Kroatsiens norra kust, stammen smakade kraftig dill. Vad smakar den torkade saften, vitlök enl. texten eller finns det dillspår också? Är det något annat jag tuggade på?

14:53  
Blogger Jessika sa...

Jag blev nyfiken på dyvelsträck så jag forskade vidare lite och upptäckte hur vanligt förekommande den är i indisk matlagning. Det visste jag inte så man lär sig något nytt varje dag :).

19:06  
Blogger Lisa sa...

Jessica: Kvällens mat blev makalös! Bloggas snart här med en hätsk drapa om hur förvånansvärt det är att indiska krogar kan laga så kass mat med så underbara förutsättningar.
Det finns ta mig tusan knappt en bra indisk krog i Stockholm!
Gitto: Du får inte missa Latinamerikanska Livsmedel, Gonzales eller tungburgaren i Hötorgshallen!

19:16  
Anonymous toshiba sa...

Bästa stället att handla "La Costena" på är självklart IKEA. Där kostar tex en flaska salsa 10 spänn istf 30. Bara att fylla på med allt man behöver.

08:46  
Blogger Lisa sa...

Toshiba: Du är en guldgruva! Tyvärr kommer jag så sällan till IKEA.

08:54  
Anonymous Anonym sa...

Lanka Te & Krydd på Ringvägen143 är i många avseenden överlägsen, bara deras egenhändigt gjorda Curry - i flera varianter - gör ett besök nödvändigt.

"Företaget grundades 1985 i Stockholm. Vår ägare är utbildad på CRAIGFOREST TEA ESTATE som en TEA PLANTER under 1968 och 1969. Vi erbjuder 150 olika teer och mer än 175 olika kryddor"
http://www.lankate.se/index.htm

10:07  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida