Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 29, 2006

Intressant forskning förklaras dåligt

Ytterligare en oreflekterande medicinsk artikel från Svenska Dagbladet. Efter en enda studie på råttor som anser man sig kunna trumpeta ut att mycket fett i maten skadar hjärnan.
Det reflekteras inte över om sorten av fett och hur det behandlats spelar roll. (Kan hoppa opp och sätta mig på att försöket gjordes med varmpressad rapsolja.) Inte heller eventuella metaboliska skillnader mellan råttor och människor.
Ännu viktigare: vad händer med kostens totala innehåll av näring när rent fett ersätter en del av andra energikällor? Förmodligen minskar mängden av vitaminer, fibrer och mineraler.
Sedan dras paralleller till överviktiga människor med typ 2-diabetes som har sämre minne än friska. Alltså sjuka människor med en metabolisk obalans. Om de äter mycket fett är okänt. Experter med andra åsikter får inte uttala sig. Inga studier som visar på fördelar med en fettrik kost (så länge det handlar om rätt fett) presenteras.
Den här högintressanta forskningen hade förtjänat en ordentlig nyanserad artikel istället för att förvandlas till kvällsblaskeslask. Inte konstigt att människor blir rädda för att äta.

1 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Det var som det där läkemedelsförsöket i London som slutade i katastrof. Där sa man att man vid djurförsök inte hade sett några biverkningar. Inte så konstigt eftersom det protein man skulle påverka bara finns hos människor. Vidare skulle medicinen användas för patienter med t ex vissa sorters blodcancer, reumatism och andra svårartade autoimmuna sjukdomar. Att använda ett sådant potent läkemedel på friska personer borde ha rest varningsflagg redan från början.

Jag hänger inte med i kostdebatten mer än jag håller reda på huvuddragen. Ena veckan är kaffe livsfarligt för någon del av kroppen, nästa vecka är samma råvara livsviktigt i skyddet mot antingen cancer eller hjärt/kärlsjukdom. Förr eller senare ger man upp, det har åtminstone jag gjort. Vi ska alla dö nån gång av någonting och jag tror inte att kaffet blir tungan på vågen.

19:13  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida