Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 24, 2006

Sobanudlar med pumpa, äpple, salvia och bacon

Sobanudlar är mustiga japanska nudlar som tillverkas av bovete. Ofta ingår även vanligt vete så glutenintileranta får passa sig. Ett bra knep är att koka sobanudlarna i förväg, skölja dem med kallt vatten och låta dem ligga kvar i durkslaget. När det är dags för servering slår man på kokande vatten från vattenkokaren och skakar runt lite. Metoden passar sämre för de pastarätter där det är viktigt att såsen klänger fast vid pastan. Men med stunsiga sobanudlar, i synnerhet när det gäller rätter som egentligen har karaktären av varm nudelsallad blir resultatet perfekt. Är du för lat eller för snål att luska rätt på sobanudlar kan du använda fullkornspasta i stället.
Den här rätten även bra som tillbehör till rådjursbiffar, älgköttbullar. Om du hoppar över vinägern i receptet blir nudlarna dessutom en intressant kontrast till en bit grillad marulk med mustig rödvinssås. Om du vill vara vego kan du utesluta baconet och istället röra ner några matskedar miso på slutet för smakens skull. Eller varför inte lite knaperstekta svampar från skogen?

Sobanudlar med pumpa, äpple, salvia och bacon

4 små portioner sobanudlar
3/4 dl gröna pumpafrön
100 g bra bacon, fintärnat
2 dl fint tärnad pumpa
1 dl tärnad palsternacka
2 msk finhackad schalottenlök
1 dl fint tärnat äpple, av fast syrlig typ
1 krm mald kryddpeppar
1 msk finhackad färsk salvia
1 msk kallpressad rapsolja
2 tsk äppelcidervinäger
salt, mycket nymald svartpeppar

1. Rosta pumpafröna i torr panna tills de börjar dofta och knäppa. Passa noga så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
2. Hetta upp en gnutta smör och baconet i pannan. Stek pumpa, palsternacka och lök tills de fått en aning färg. Blanda ner äpplen, kryddpeppar och salvia. Stek tills äpplena mjuknat.
3. Blanda fräset med varma nudlar olja och vinäger i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Blogger Alice sa...

Lisa, går det att få tag på riktigt bra sobanudlar i Sverige? Nygjorda och på bovete.

09:38  
Blogger Anne sa...

Oh - det ska jag testa. Alice - kolla Japanska Torget.

08:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida