Söndagsnörderier
Igår föreläste jag hos de förtjusande Munskänkarna i Jönköping. Med hem i bagaget fick jag trevligt nog en flaska Gevrey-Chambertin, 1999. Kraftfull (nåja, i sin genre) och beghagligt åldrad pinot noir som ska serveras till vild fågel närmaste tiden. (Förslag mottages tacksamt för att sedan negligeras.)Igår serverades den till bourgognsk biff tillsammans med två andra viner. Ett avslappnat och ändamålsenligt sätt att testa viner: en enkel rättfram rätt serveras med tre olika viner att kontemplera. När allt kommer omkring är vin i första hand en måltdsdryck.
Innan serverades fint stekta pilgrimsmussslor (aka PGM, bland oss blaserade krogkritiker). Två klassiska men fruktiga franska chardonnayer serverades till. Personligen föredrar jag en fruktig ale med låg beska eller veteöl till pilgrimsmusslor eftersom alla viner frontalkrockar med skaldjurens umami i min käft. Prova veteöl nästa gång ni ska käka räkor så uteblir garanterat den fruktade räkfrossan, de dåliga vibrationer som så ofta uppstår uppstår när vin och räkor möts.
Innan serverades fint stekta pilgrimsmussslor (aka PGM, bland oss blaserade krogkritiker). Två klassiska men fruktiga franska chardonnayer serverades till. Personligen föredrar jag en fruktig ale med låg beska eller veteöl till pilgrimsmusslor eftersom alla viner frontalkrockar med skaldjurens umami i min käft. Prova veteöl nästa gång ni ska käka räkor så uteblir garanterat den fruktade räkfrossan, de dåliga vibrationer som så ofta uppstår uppstår när vin och räkor möts.
2 kommentarer:
Även om du testar en halvtorr tysk riesling av åtminstone halvbra kvalitet till räkan...?
Om räkorna (eller PGM) är blandade med mycket andra dominanta smaker kan det funka med vin. Rena räkrätter klarar jag inte att dricka vin till.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida