Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, oktober 21, 2005

Ricotta-feber

Säg ricotta och jag börjar vinda hänfört. Förtrollad av minnen från långpromenader över morgondisiga toskanska kullar och en triumferande hemkomst med en rejäl bytta fårricotta. Snart ringlade ett tiotal matnördar över kastanjehonung över ännu ljummen fårricotta och lät så några valnötskärnor dansa ner över för att fullborda verket. Morgonricotttan var ett milt eko av den ampra hårdosten pecorinon vi njutit efter middagen föregående dag. Den skapas nämligen av vasslan som blir över efter ystningen.
Ja, nu när jag lovordat Oatly måste jag i rättvisans namn passa på att sjunga ricottans lov. Det är nämligen en smalprodukt som håller vad den lovar i köket, även om alla varianter är rätt tama jämfört med det magiska munminnet från Toscana. Till och med de plastburkar du hittar i svenska kyldiskar har en sympatisk gräddighet och innehåller i regel bara tio procent fett. Alltså betydligt magrare än de flesta Light-färskostar.
Ibland är ricotta omöjlig att få tag på. Och om jag väl får tag på den börjar snåltrollet väsnas i magen, för den kan vara hiskligt dyr. Då kör jag keso i mixern med en liten slatt matlagningsgrädde eller Oatly. Se där — en fuskricotta! Om du passar på att mixa ner lite kryddor har du en god och billig färskost.
På min butik finns numera en riktigt hyfsad budgetricotta för futtiga 15 kronor för 250 g. Den hamnar i lasagne, i biffar och desserter.
1. Blanda med honung och hackade valnötter och servera till stekta äpplen.
2. Blanda med lite stark getost eller finriven parmesan. Kanske lite frysta provencalska örter, svartpeppar och en gnutta vitlök? Klicka på selleri, endiver eller fylll tomater med röran. Topppa gärna med rostade nötter.
3. Bred på rostat bröd och toppa med hemlagad marmelad. Eller gör en salt entrémacka med laxrom, gräslök och lite citron.
4. Ersätt en del av grädden i chokladmousse för fylligare smak.
5. Och så alla underbara italienska kakor man kan laga ... Vi jobbar även på en ricottaglass.
Välkomna med fler förslag!

7 kommentarer:

Blogger Ilva sa...

Jag hade en faraherde alldeles har i narheten forr till nagot ar sedan o vi brukade aka o kopa ricotta av honom varje sondagsmorgon, mmmm...for att inte tala om hur fina faren var o hur det pinglade nar de gick for bi vart hus...

12:39  
Blogger Totoro sa...

Ricotta con caffe. För två personer 200 gram ricotta, 2 msk espressokaffe och strösocker att strö ovanpå. Blanda kaffe och ricotta, dela upp i grunda skålar och strö socker efter smak över. Äts som mellanmål eller enkel dessert.
Sen har vi bl a ricottapudding och en cassatatårta där ricotta utgör merparten av fyllningen.

Du vet möjligtvis inte vad man kan hitta instruktioner för hur man kan kandera frukt själv hemma? I Italien finns det långt större utbud av kanderad frukt än här så jag skulle vilja göra det själv.

Jessika

15:47  
Blogger Totoro sa...

Förtydligande:
Jag menar sylta/kandera såsom man har gjort med de cocktailkörsbär som man kan köpa på Ica.

J.

17:40  
Blogger Lisa sa...

Ingen aning om kanderd frukt.
men oj vad jag blev sugen på cassata!

10:07  
Blogger Totoro sa...

Jag har ett recept på en fantastisk tårta från Sicilien där man ska använda hel kanderad frukt som dekoration och i fyllningen. Kakfyllning och tärnade apelsinskal har sina begränsningar. Nu när jag har gjort den hemma har jag tagit torkad frukt, blött upp den i likör och sedan hackat den. Inte direkt kanderad men det får duga. Basen i tårtfyllningen är ricotta.

Jessika

11:41  
Blogger Ida Thunberg sa...

oj, vad gott allting låter!
*hungrig*

15:58  
Anonymous Anonym sa...

God snabbmat

blanda god kokt pasta med en burk ricotta, olivolja, färsk basilika och körbärstomater i halvor (eller andra tomater), salta och peppra...mm...gott lite halvjummet sådär...funkar säkert med kesovarianten oxå

10:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida