Ricotta-feber
Säg ricotta och jag börjar vinda hänfört. Förtrollad av minnen från långpromenader över morgondisiga toskanska kullar och en triumferande hemkomst med en rejäl bytta fårricotta. Snart ringlade ett tiotal matnördar över kastanjehonung över ännu ljummen fårricotta och lät så några valnötskärnor dansa ner över för att fullborda verket. Morgonricotttan var ett milt eko av den ampra hårdosten pecorinon vi njutit efter middagen föregående dag. Den skapas nämligen av vasslan som blir över efter ystningen.
Ja, nu när jag lovordat Oatly måste jag i rättvisans namn passa på att sjunga ricottans lov. Det är nämligen en smalprodukt som håller vad den lovar i köket, även om alla varianter är rätt tama jämfört med det magiska munminnet från Toscana. Till och med de plastburkar du hittar i svenska kyldiskar har en sympatisk gräddighet och innehåller i regel bara tio procent fett. Alltså betydligt magrare än de flesta Light-färskostar.
Ibland är ricotta omöjlig att få tag på. Och om jag väl får tag på den börjar snåltrollet väsnas i magen, för den kan vara hiskligt dyr. Då kör jag keso i mixern med en liten slatt matlagningsgrädde eller Oatly. Se där — en fuskricotta! Om du passar på att mixa ner lite kryddor har du en god och billig färskost.
På min butik finns numera en riktigt hyfsad budgetricotta för futtiga 15 kronor för 250 g. Den hamnar i lasagne, i biffar och desserter.
Ja, nu när jag lovordat Oatly måste jag i rättvisans namn passa på att sjunga ricottans lov. Det är nämligen en smalprodukt som håller vad den lovar i köket, även om alla varianter är rätt tama jämfört med det magiska munminnet från Toscana. Till och med de plastburkar du hittar i svenska kyldiskar har en sympatisk gräddighet och innehåller i regel bara tio procent fett. Alltså betydligt magrare än de flesta Light-färskostar.
Ibland är ricotta omöjlig att få tag på. Och om jag väl får tag på den börjar snåltrollet väsnas i magen, för den kan vara hiskligt dyr. Då kör jag keso i mixern med en liten slatt matlagningsgrädde eller Oatly. Se där — en fuskricotta! Om du passar på att mixa ner lite kryddor har du en god och billig färskost.
På min butik finns numera en riktigt hyfsad budgetricotta för futtiga 15 kronor för 250 g. Den hamnar i lasagne, i biffar och desserter.
1. Blanda med honung och hackade valnötter och servera till stekta äpplen.Välkomna med fler förslag!
2. Blanda med lite stark getost eller finriven parmesan. Kanske lite frysta provencalska örter, svartpeppar och en gnutta vitlök? Klicka på selleri, endiver eller fylll tomater med röran. Topppa gärna med rostade nötter.
3. Bred på rostat bröd och toppa med hemlagad marmelad. Eller gör en salt entrémacka med laxrom, gräslök och lite citron.
4. Ersätt en del av grädden i chokladmousse för fylligare smak.
5. Och så alla underbara italienska kakor man kan laga ... Vi jobbar även på en ricottaglass.
4 kommentarer:
Jag hade en faraherde alldeles har i narheten forr till nagot ar sedan o vi brukade aka o kopa ricotta av honom varje sondagsmorgon, mmmm...for att inte tala om hur fina faren var o hur det pinglade nar de gick for bi vart hus...
Ingen aning om kanderd frukt.
men oj vad jag blev sugen på cassata!
oj, vad gott allting låter!
*hungrig*
God snabbmat
blanda god kokt pasta med en burk ricotta, olivolja, färsk basilika och körbärstomater i halvor (eller andra tomater), salta och peppra...mm...gott lite halvjummet sådär...funkar säkert med kesovarianten oxå
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida