Prickig blomkål
Kålhuvudet drömmer
men inte om kålpudding
det drömmer om Afrikas milda frikadeller
skuttandes över savannen.
(Kommentera gärna och rätta i citatet ovan som är taget ur huvudet - förvisso inget kålhuvud men med ungefär lika gott minne.)
Till ämnet: Kål i alla dess former är hänförande. Den skira, färska vitkålen njuts gärna i en tryffeldoftande soppa med lite grädde. Blomkålen tål redan nu tuffare tag. Välj ett bra huvud: kritvitt, knollrigt och välmatat. Laga sedan det enkla receptet nedan.
Blomkål med kryddprickar
1 medelstort blomkålshuvud
1/2 msk senapsfrö
1/2 msk spiskommin
1/2 msk korianderfrö
2 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
1/2 dl olivolja
1/2 färsk rödlök, tunt skivad
krossad torkad chili efter behag
1. Dela blomkålen i buketter. Ångkoka dem eller koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka men har stunsen kvar, ca 3-6 minuter. Tänk på att de blir mjukare medan de svalnar. Häll av i ett durkslag och låt buketterna ånga torrt. (Sköljer man dem i kallt vatten blir de soggiga.)
2. Rosta kryddfröna i torr panna på medelvärme tills de börjar dofta rejält och knäpper. Kika efter så att de har ändrat färg. Smaka på fröna om du känner dig osäker. Passa noga och rör om så att de inte bränns. Slå upp i en mortel och krossa lätt.
3. Vänd runt alla ingredienser och smaka av med salt och chili.
Aptitretare! På lördag kommer en artikel i SvD om matbloggar. Håll utkik!
men inte om kålpudding
det drömmer om Afrikas milda frikadeller
skuttandes över savannen.
(Kommentera gärna och rätta i citatet ovan som är taget ur huvudet - förvisso inget kålhuvud men med ungefär lika gott minne.)
Till ämnet: Kål i alla dess former är hänförande. Den skira, färska vitkålen njuts gärna i en tryffeldoftande soppa med lite grädde. Blomkålen tål redan nu tuffare tag. Välj ett bra huvud: kritvitt, knollrigt och välmatat. Laga sedan det enkla receptet nedan.
Blomkål med kryddprickar
1 medelstort blomkålshuvud
1/2 msk senapsfrö
1/2 msk spiskommin
1/2 msk korianderfrö
2 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
1/2 dl olivolja
1/2 färsk rödlök, tunt skivad
krossad torkad chili efter behag
1. Dela blomkålen i buketter. Ångkoka dem eller koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka men har stunsen kvar, ca 3-6 minuter. Tänk på att de blir mjukare medan de svalnar. Häll av i ett durkslag och låt buketterna ånga torrt. (Sköljer man dem i kallt vatten blir de soggiga.)
2. Rosta kryddfröna i torr panna på medelvärme tills de börjar dofta rejält och knäpper. Kika efter så att de har ändrat färg. Smaka på fröna om du känner dig osäker. Passa noga och rör om så att de inte bränns. Slå upp i en mortel och krossa lätt.
3. Vänd runt alla ingredienser och smaka av med salt och chili.
Aptitretare! På lördag kommer en artikel i SvD om matbloggar. Håll utkik!
5 kommentarer:
Recept på kålsoppa nästa vecka! Då även med tips om tryffelolja.
Vi verkar bli fler och fler matbloggare hela tiden. Kul! Jag ska kolla in artikeln på lördag.
/Frida (broccoli.bloggi.se)
Mm - det låter jättegott. Kul med ännu en matbloggare! Jag har hållt på sen i oktober ungefär, men skriver bara på engelska.
Har minsann spanat in er och kommer att länka snarast. Nu mot Oaxen!
mmmm...blomkål är fantastiskt användbart,prövade dit recept men tillsatte fint hackad färsk ingefära samt en skvätt kokosgrädde. inte dumt!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida