Vildsvinsfärs på asiatiskt vis
Den bästa affären här på Hornstull heter numera Vi. I ett råkurr med leverantörer tappade de suffixet -vo, likt en kopparödla skiljs från sin stjärt.
Köttdisken är lyckligtvis fortfarande makalös. Just nu kan du köpa mager vilsvinsfärs för under 50 pix kilot. Men vad gör man med den? Igår blev det en sockersstekt färs inspirerad av höstens Singaporevistelse.
Nästa gång jag köper färs blir det andra smaker. Kanske köttbullar med citronskal, timjan och rostade enbär?
Sockerstekt färs med kål och nudlar
400 g vildsvinsfärs
1-2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
2 msk fisksås
2-3 msk sambal badjak
2 msk finriven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 dl farinsocker
torkad, krossad chili efter behag
1/2 huvud färsk vitkål
Till servering:
4 portioner nykokta nudlar, gärna fullkorn
finhackade asiatiska örter: thaibasilika, långkoriander etc
limeklyftor
1. Se till att färsen inte är iskall. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Lägg ner färsen och bryn den. Dela den under tiden i mindre bitar.
2. När färsen fått fin färg: Blanda ner soja, fisksås, sambal och ingefära. Stek vidare ett par minuter. Pressa ner vitlöken, blanda ner sockret och stek minst 10 minuter på låg värme tills färsen är fin och knaprig. Smaka av med chili och mer fisksås till lagom smak.
3. Skär kålen i bitar 3x3 cm. Vänd ner kålen och låt ånga med lock tills kålen precis mjuknat.
4. Vid servering: Blanda ner nykokta nudlar och grovhackade örter. Servera med limeklyftor att pressa över.
Köttdisken är lyckligtvis fortfarande makalös. Just nu kan du köpa mager vilsvinsfärs för under 50 pix kilot. Men vad gör man med den? Igår blev det en sockersstekt färs inspirerad av höstens Singaporevistelse.
Nästa gång jag köper färs blir det andra smaker. Kanske köttbullar med citronskal, timjan och rostade enbär?
Sockerstekt färs med kål och nudlar
400 g vildsvinsfärs
1-2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
2 msk fisksås
2-3 msk sambal badjak
2 msk finriven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 dl farinsocker
torkad, krossad chili efter behag
1/2 huvud färsk vitkål
Till servering:
4 portioner nykokta nudlar, gärna fullkorn
finhackade asiatiska örter: thaibasilika, långkoriander etc
limeklyftor
1. Se till att färsen inte är iskall. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Lägg ner färsen och bryn den. Dela den under tiden i mindre bitar.
2. När färsen fått fin färg: Blanda ner soja, fisksås, sambal och ingefära. Stek vidare ett par minuter. Pressa ner vitlöken, blanda ner sockret och stek minst 10 minuter på låg värme tills färsen är fin och knaprig. Smaka av med chili och mer fisksås till lagom smak.
3. Skär kålen i bitar 3x3 cm. Vänd ner kålen och låt ånga med lock tills kålen precis mjuknat.
4. Vid servering: Blanda ner nykokta nudlar och grovhackade örter. Servera med limeklyftor att pressa över.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida