Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 18, 2006

Sveriges sämsta matskribent

Endast Sydsvenskans krogkritiker Bong kan sakna en brietårta på en brunchbuffé. Eller hylla en sallad på den naturvidriga kombon tomat, lök och hårdkokt ägg.
Intressant att ingredienser som är så harmlösa var och en för sig blir ren ondska tillsammans. Det värsta exemplet kommer från min väninna Maria som en gång blev bjuden på en enkel och diabolisk förrätt: avokadohalva med med skogsbärsyoghurt. Ja, det är sant.

24 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Uj. Den salladen lät verkligen inget vidare. Är det ett olycksfall i arbetet eller gillar Bong denna typ av mat? I så fall tycker jag du ska skicka in avocadoreceptet till Sydsvenskan :)

12:56  
Anonymous Anonym sa...

Haha, han verkar ju ha skön självdistans. Kan man hoppas :D

13:18  
Anonymous Anonym sa...

psst, jag förföljer dig Oskar.

13:18  
Anonymous Anonym sa...

Åh, men Lyran på DN är ju inte heller nån hit... Hon har stått för det äckligaste jag har lagat hitills, lax i ugn med lika delar sweet chilisås och matyoghurt i riklig mängd...

13:29  
Anonymous Anonym sa...

-> Max: Är väl bara så att du också hittat de bästa bloggarna :) Jag måste snart söka hjälp för detta, svårt beroende.

13:37  
Anonymous Anonym sa...

Man blir onekligen fascinerad av formuleringar som den här:
" ... i synnerhet imponeras vi faktiskt av äggröran, som är så len och skön att den står fram, dessutom med en märkligt behaglig smak."

13:56  
Anonymous Anonym sa...

Wow... får man verkligen såga andra matskribenter så där utan att det blir någon sorts ond eftereffekt av det hela?

14:00  
Blogger Lisa sa...

Jag tror nog att alla med rudimentär känsla för det svenska språket läser Bong med skräckblandad förtjusning. Först trodde jag att det var en parodi på oss ibland gräsligt krystade Gourmet-skribenter.

14:41  
Blogger Lisa sa...

PS. Micke, du är så otroligt söt på din bild. Visst får man säga så när man är en gift tant?

14:56  
Blogger Jessica sa...

Lyregård gjorde fuskcalzone häromsistens (Braxonfood.se). Som många påpekar där så liknar det mest en quesadilla.
Ingen restaurang med självaktning sätter fram en brietårta. Känner Bong möjligtvis till Jürss mejeri?
För övrigt påminde recensionen mest om recensionen av korvställen i Annie Proulxs bok Sjöfartsnytt.

15:49  
Blogger Jessica sa...

PS: Jürss mejeri i termer av självaktning, något som Bong överlag verkar liksom sakna. DS.

15:50  
Blogger Anne sa...

Hu, nu blev jag påmind om en korridorskompis från studietiden som resonerade som så att avocado är ju gott.. och banan är ju gott. Och så föddes bavocadodippen. Och det var verkligen ruskigt.

16:17  
Anonymous Anonym sa...

Ryktet säger att bong är flera olika personer.

Min värsta smak-clash var en olycka. När jag tentade med nyborstade tänder och mina mintiga gaddar bet i ett syrligt grönt äpple... smakexplosion är inte en underdrift.

17:20  
Blogger Karin sa...

Jag har sedan Bong gav toppbetyg till Retro funderat över förståndet, jag har i och för sig bara ätit där en gång och skulle säga att det var ungefär som att äta skolmat, och då talar vi om den värsta sorten.
Dessutom hade hon/han/den/det mage att anmärka på salladsbordet och brödsortimentet hos Salt och Brygga i somras...
Skrev hon inte något poetiskt om enkelheten hos ett kokt ägg idag??

19:12  
Blogger Jessica sa...

(äggen) "ståtar med sin oefterhärmligt rena enkelhet". Extremt pretentiöst eller hur?
Hallå! Det är ett kokt ägg, inte high cuisine.
Och om äggröran:
"i synnerhet imponeras vi faktiskt av äggröran, som är så len och skön att den står fram, dessutom med en märkligt behaglig smak."
Um äggröra... stekta ägg... vispade stekta ägg...
Sedan konstaterar hon/han/den/det att grädden kändes tråkig. Hur gör man så att grädde känns kul? Man kan ju knappast få den att hoppa hinder eller sjunga en liten sång...
Jag tror jag behöver en pepparkaka för att bli snäll ;).

20:12  
Anonymous Anonym sa...

I samma tidningsdel resenceras idag även ett kafe, på Malmborgs i Lund. Det enda positiva med detta kafe är att när man väl kommer in i butikslokalerna som man gör genom att passera detta kafes odörer medför detta att man inte har lust på kulinariska äventyr utan håller sig strikt till sin handelslistan! Men sydsvenskan recensent dissar självklart inte detta kafe...som är sunkigt värre!

Dissa allt som har dålig kvalitet och hylla det som hyllas bör såsom i Malmö: Röda Kran, Nesta kafe, Hipp, Viltspecialisten, Skogströms, Möllans ost(och det mesta runt Möllan) med flera som står för glädjen i livet.

Därför läser jag DN fast att jag är boende i Malmö området, men hur bra kan inrikes och utrikes redaktionerna vara med en så dålig BONG. Lyran är inte bra men de har Jensan!

21:02  
Blogger konjären sa...

Åkej, den här Bong verkar inte ha alla hästar hemma, men jag tror faktiskt att jag får rycka ut till försvar vad gäller äggsalladen. Hon/han skriver faktiskt:

"Där finns också en frejdigt rustik sallad på tomat och lök, samt kokta ägg som ståtar med sin oefterhärmligt rena enkelhet."

Med kommatecken mellan lök och samt så blir det en tomat och löksallad (låt vara hur frejdig och rustik som helst) och kokta ägg á part. Dock av den oefterhärmligt rena, enkla sorten vi alla lärt oss älska. Mumsigt...?

21:52  
Blogger Viktoria sa...

Ibland är det så roligt när människor skriver illa. Jag ryser mer av dåligt språk än just kombinationen tomat, lök och ägg.

Och jag, som nästan dagligen handlar på Malmborgs i Lund, måste försvara min affär lite (se förrförra kommentaren). Det är inte cafét som luktar, utan mannen som säljer Bingolotto precis framför. (När jag var gravid förra gången höll jag på att spy varje gång jag gick förbi.)

Nu vann jag väl dagens Elakhetspris i kategorin personangrepp.

22:41  
Blogger Lisa sa...

Åh, jag håller med om att man kan tolka det som att de hårdkokta äggen är en separat rätt. Men jag är så förvirrad av Bongs språkbruk att jag inte kan svära på det. För övrigt kommer jag för att kompensera på min bristande skrålojalitet outa mina egna värsta fadäser i morgon när jag nyktrat till något. Hick.

01:03  
Anonymous Anonym sa...

Hm, hur kan man någonsin sakna en Britårta? Och skulle man inte kunna tycka att det efterfrågade inslaget av "något man inte väntar sig" skulle kunna motsvaras av den stekta falukorven - i alla fall inget jag skulle förvänta mig på en brunch. Slutligen tycker jag att man är överdrivet optimististisk om man anser att man för 89 kr ink kaffe, jucie och frukt-slush ska mötas av "...en mångfald och ett överflöd, som besökaren helst ska häpna inför."

Åh, vilken uppiggande rolig recension!

09:46  
Anonymous Anonym sa...

Jag blev så uppiggad att jag var jag strösslade med några extra stavelser i optimistisk...

09:48  
Anonymous Anonym sa...

Man skulle kunna, för att använda ett bongskt uttryck, tryffera denna samling kommentarer med hur många tokroliga citat som helst, det är bara att välja och vraka. Var och varannan mening i Bongs texter innehåller oavsiktliga roligheter. "Kycklingklubborna är också trevliga med sin yppighet och sin sturska stekyta" för att bara ta ett exempel av många. Jag läser Bong helt utan att fästa minsta avseende vid maten utan för den magpirrande och skräckblandade förtjusningen inför hans extremt uppblåsta och högtravande språk:)

12:01  
Anonymous Anonym sa...

Bong är borta

Få institutioner har försämrat det skånska krogklimatet så mycket som Bong. Det finns inte enda recension där det gamla tröga gänget som fegt nog döljer sig bakom anonymitet inte begått hårresande missbedömningar. Ankara, ett anstötlig buffékrog övanför Burger King, får 4 av 5. Bantorget 9 i Lund får full pott trots att Alfons Åberg hade lagat bättre mat. Jag orkar inte gå in på matdetaljer just nu men att ge ohejdat höga omdömen till krogar som (a) ger volymmässigt mycket mat för pengarna, eller (b) är i högsta prisklassen och därmed "automatiskt" måste vara bra, är inget annat än utvecklingshämmande. Vad kroglivet verkligen behöver är fler kräsna gäster och kritiker. Ungefär som i England, ett föregångsland inom allt från tidningar till krogar, vinkultur och mat.
Bong skänker mig skratt varje fredagsmorgon, ett skratt som alltid övergår i ångestladdad gråt och tandagnisslan.
Det värsta med Bong är nog ändå illustrationerna. Någon som sett? Grova teckningar av kockar som fiser och gapande munnar som sväljer kycklingklubbor. Det är inte människor som tycker om mat som står bakom Bongsidorna, det är enkla barbarer som stoltserar med okunskap och skygglappar.
Jag skickade nyligen över ett glas Grappa till en av Bongarna som jag kände igen på en krog, bara för att starta en konversation. Trevlig kille för all del, men när vi kom in på experimentella kombinationer blev det konstigt. Han verkar uppskatta alla lustigheter som serveras, bara det är lustigt. Aj. Jag ville i sammanhanget så gärna prata om Noma, Arzak och Mugaritz men vår käre Bong hade aldrig hört talas om dem. Så starta en krog med Alfons Åberg i köket, där han blandar ner nötter, marshmallows, choklad, kycklingvingar och pyttipanna i en och samma rätt, så kommer du få högsta betyg av buskislustige Bong!
Yours truly
Mattias

11:44  
Anonymous Anonym sa...

Texten om Metros brunch är jag skyldig till, och som några gissat ovan var det inga ägg i salladen. Jag uttryckte mig otydligt.
Det ska också erkännas att texten har en del svulstigheter, bland annat för att jag försökte lyfta fram några poänger med den mestadels ganska trista brunchen.

Stefan Stenudd

03:14  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida