Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, augusti 08, 2006

Sensommarfröjder

Rojak
Mycket av den svenska sensommarskörden passar förvånansvärt bra i asiatiska rätter.
Rojak är ett chockerande möte mellan salt, hett, ampert och sött. Salladen kan ätas som en smårätt, utdrygad med blixtkokad bläckfisk eller som tillbehör åt kall kyckling.
När du fattat själva grundidén kan du börja jamma. I den här ursprungliga versionen innehåller salladen asiatiska frukter. Bland annat jackfrukt, en släkting till brödfrukten som du hittar i asiatiska affärer. Andra passande frukter att använda efter behag är fasta plommon, päron, nektariner, melon, stjärnfrukt, rättika, jicama, papaya eller vattenäpple. Rostade sesamfrön är också läckert att toppa med.
De exakta proportionerna i dressingen varierar med vilken typ av tamarind du får tag. Smaka dig fram. Om du ogillar den oinsmickrande räkpastan kan du ersätta den med 1-2 matskedar fermenterad bönsås. Men den som lärt sig älska räkpasta blir inte lycklig utan den.

Rojak som i Singapore

50 g böngroddar
1/2 gurka
1/3 ananas
1 mango
100 g jackfrukt, utan skal och kärnor
1/2 dl krossade jordnötter, ny rostade
Dressing:
1 tsk belachan, eller kapi (torkad räkpasta)
1/2 dl hett vatten
2 msk tamarindpasta
2 msk krossat palmsocker, eller ljust muskovadosocker
2 msk kecap manis (söt kryddad soja)
1/2 tsk torkad krossad chili, eller 1 fint skuren thaichili

Vik in räkpastan i lite folie och rosta sedan det lilla paketet i torr, het panna i ca 5 minuter tills det är riktigt hett rakt igenom.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Låt stå och samla smak.
Nyp svans och huvud av böngroddarna. Lägg dem i ett durkslag och slå över kokande vatten. Spola i iskallt vatten och torka noga. Skala och skiva gurkan i centimetertjocka skivor. Skär bort skal på ananasen och skär köttet i fina bitar. Skär mangon i klyftor och skär sedan av skalet med en vass liten kniv. Strimla jackfruktsköttet.
Arrangera frukterna på ett fat eller tallrikar. Ringla över såsen och toppa med jordnötterna.

Foto: Ingvar Eriksson. Recept och bild tidigare publicerade i Gourmet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida