Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, juni 07, 2005

Snabb gubbglass

Minns du det år när alla fick en glassmaskin i julklapp? Minns du rentav också i vilket skåp den nu står undanskuffad och samlar damm? Det fåniga var nämligen att vartenda recept som cirkulerade gick ut på att du skulle sjuda glassmeten, låta den svalna och sedan, flera timmar efter att man var glassugen, kunna veva igång sin glass.

I själva verket är det lätt som en plätt att laga glass. Det är bara på krogar som man måste sjuda glassmeten för att glassen ska hålla sig krämig i frysen länge. Ska glassen ätas samma dag går det fint med en enklare italiensk smet.

Det här receptet är ännu enklare och förödande gott. Det fiffiga med receptet är att de frysta gubbarna gör smeten riktigt kall vilket ger en extra krämig glass. Den kondenserade mjölken är ett måste. Du hittar den på specialaffärer men även vanliga butiker t ex Vi på Hornstull har den också.

Johans jordgubbsglass

225 g frysta jordgubbar
2 dl mjölk
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 ägg
Till servering:
färska sommarbär

1. Kör alla ingredienser i mixer till en slät smet.
2. Ställ in förvaringsbunke eller serveringsskålar i frysen. Kör smeten i glassmaskin enligt anvisningarna för maskinen. Servera omedelbart eller klicka upp i den kylda bunken och spara i frysen i ett par timmar. Dagen efter är den inte lika krämig och fin men smakar lika bra.

4 kommentarer:

Blogger paradox55 sa...

Lisa: Vilka härligt udda recept och tips. Fräscht och nytt. I alla fall för mig.

21:21  
Blogger Lisa sa...

Tack! Det var Johans geniala idé. Egentligen gillar varken jag eller Johan jordgubbsglass, men konsistensen blir sjukt bra med den kondenserade mjölken. Vi funderar på att spetsa den med lite sprit (lagrad tequila?), finrivet limeskal och en gnutta pressad lime för att få lite vassare smak. Fortsättning följer ...

22:41  
Blogger Lisa sa...

Följ länken till den enkla italienska glassmeten son är billig och varken innehåller frukt eller kondenserad mjölk. Variera smaksättningen efter behag.

Bloody Mary-sorbet är kanske ett bättre alternativ för dig och alldeles utmärkt gott och lättlagat. Gör din vanliga återställare. Tillsätt ettt par matskedar sockerlag eller vit sirap och kör i glassmaskin. Närmaste veckorna kommer ett bra recept på sorbet utan glassmaskin. Håll ut!

09:59  
Blogger Frida sa...

På tal om drinkar och sorbeter så åt jag en fantastisk förrätt på lättrimmad röding med tonicsorbet och jordärtskocka tidigare i vår. Jag har funderat länge på att försöka återskapa den där tonicsobeten. Ser med glädje fram emot sorbettips alltså!

22:44  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida