Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, oktober 06, 2007

Recept: Lubb med rödlöksragu och kryddigt svampfräs

I går åt vi upp lubben som kom från Årstiderna i torsdags. Det är ett dyrt sätt att köpa fisk men maken till firrar har jag aldrig fått tag på i Stockholm. Lubb är en riktig favorit. Den smakar som marulk men godare, med en söt skaldjurston som närmast liknar krabbans. Salta, peppra, vänd i mjöl och stek i smör. Nästan all fin fisk blir godast på det viset.

Gitto som är på besök lagade ett gott palsternacks- och potatismos till. Jag gjorde en intensivt purpursvart rödlöksragu på överbliven pinot noir. (kan ersättas med annat fruktigt, ej hårt ekat vin. Och sen uppfann jag ett litet kantarellfräs av bara farten.

Rödlöksragu
• Klyfta en mycket stor eller två små rödlökar tunt. Fräs den riktigt mjuk och lätt gyllenbrun i smör på medelvärme. Låt det ta tid, annars utvecklas inte de fina smakerna. Stö över en tesked farinsocker och 1/2 msk finhackad färsk rosmarin och stek vidare tills sockret karamelliserats. Krydda med mycket nymald svartpeppar.
• Slå på 2 1/2 dl pinot noir av saftig typ och 1/2 msk koncentrerad kalvfond. Låt puttra samman på låg värme tills det blivit simmigt och smaken mjuknat. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Trattkantarellfräs
• Stek fyra stora nävar trattkantareller med 75 g finhackat rimmat sidfläsk och 3 finstötta kryddpepparkorn. Stek tills fläsket är fint brynt. Makalöst gott i all enkelhet.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer:

Blogger Översättarhelena sa...

Jag köpte också lubb från Årstiderna häromsistens (inte nu senast utan förra gången de hade den, kan ha varit fem-sex veckor sen). Jag trodde det skulle vara en torskaktig fisk, så jag gjorde den med saffranssås och purjo i ugnen, men det blev ganska lyckat ändå. Ska prova din variant nästa gång. Men den där frigolitlådan kan väl inte vara särskilt miljövänlig?! I Göteborg är det ju inga problem att få tag på bra fisk, men det är ju så skönt när den kommer hem till dörren ...

18:23  
Blogger Lisa sa...

Frigolitlådan är onekligen ett problem. Inte för att den ger så mycket avfall eftersom den bränns utan mkt farligheter som resultat. Men själva produktionen ...

Men här i Sthlm är det så svårt att få tag på bra fisk att det blir fisklöst annars.

Livet är fullt av kompromisser och kohandlande.

18:26  
Blogger KrakelSpektakel sa...

Vilka kolhydrater kan rekommenderas till?

21:12  
Blogger Lisa sa...

Potatis- och palsternacksmoset var finfint till.

21:46  
Anonymous anders wennerstrand sa...

Gud vad sugen man blev på lubb... En sån där fisk man lärde sig i Bonniers fisklexikon som åttaårig fiskegrabb, men knappt har stött på sedan dess. Dags att åtgärda.

Apropå fisk och nya världen-pinot har jag druckit flera på sistone som jag tror du skulle uppskatta till den här rätten. Testa Marimar Torres (lysande till piggvar i somras) eller Saint Clair Doctor's Reserve.

14:54  
Blogger Lisa sa...

Åh, Marimars har jag provat på Finlandsfärjan i somras. trevlig men bättre till mat än att slösippa bedömde jag. Bra att jag blev påmind!

Tack för tipsen.

16:55  
Blogger K sa...

Jag som inte pallar kryddpeppar tror att den vilda svartpepparn från Madagaskar skulle fungerat än bättre till trattarellerna. Den har lite av kamfer-grejen utan att bli äcklig.

21:29  
Blogger Lisa sa...

Jamen kom hit med lite då!
Fast jag älskar kryddpepapr så det kanske blir svårt att övertyga mig.

07:24  
Anonymous Anonym sa...

Är det inte så att frigolit som bränns ger vatten + det som alla vill ha bort - koldioxid?
/torsten

12:27  
Anonymous Jan Tegnér sa...

Fick tag på lite fin lubb här i Uppsala och var ute på internet och letade efter recept och när jag hittade din blogg så rann snålvattnet till. Låter vansinnigt gott!

17:22  
Anonymous Magnus sa...

Inte alls så svårt med fisk i sthlm. Vänd er tex, till melanders fisk tis-fred om du vill ha färsk v-havs fisk medans abborre, gös och strömming även går att få dagsfärsk mån-fred. Sedan tycker jag vi har lite ilands problem med att fisken måste alltid vara dagsfärsk. Fisken klarar lätt 2-3dgr hel och ytterligare 2-3dgr i fileat tillstånd. Väl kyld förstås. Puss på er

14:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida