Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, oktober 04, 2007

Glutamat i blåsväder

Lite otippat seglade glutamat upp och knep den åtråvärda titeln nästa stora hälsohot. Min åsikt (hittills) är att det är ungefär som socker och salt. Tämligen ofarligt i små doser och uschligt i stora doser. Men framför allt är det onödigt med dessa bautamängder överallt. Allt smakar likadant: jolmigt och metalliskt.

Tacka vet jag äkta vara: umamieffekt från naturliga peptidcocktails.

Läs Lagers utmärkta betraktelse över vådan av natriumglutamat i thaimat.

Etiketter: ,

8 kommentarer:

Blogger Kurt sa...

Det finns ingen som hellst anledning att bry sig om vad Karin Ahlborg skriver.

06:49  
Anonymous toshiba sa...

Märkligt, aftonbladet glömde att nämna att de möss som fått synproblem hade fått en kost som bestod till 20% av ren glutamat. Karin Ahlborg kan gärna testa att själv äta en kost som till 20% består av salt, socker eller koffein. Iaf 2 av de fallen skulle hon dö ganska omgående.

09:56  
Blogger Lisa sa...

Jag skrev ju att det var lite otippat. Av mig i alla fall. De blindstudier som finns visar på att ett litet antal verkar vara överkänsliga.

Min invändning mot glutamat är att den är onödig och maskerar dåliga råvaror. Vi använder små mängder konc fond som är glutamatberika. Men vi använder den med urskillning, små doser på rätt tälle.

11:42  
Blogger Malin Sandström sa...

För de allra flesta lär larmrapporterna om glutamat ha större negativa effekter än vad glutamatet i sig har (jag tror att till och med uttalandet att ett litet antal visat sig känsliga i blindstudier kan vara tveksamt, men du kan å andra sidan ha gjort bättre efterforskningar än jag).

Däremot är ju smaken av det ingen höjdare. Urskillning, som sagt.

12:42  
Anonymous Anonym sa...

Jag ar ern utav de som ar overkanslig mot glutamat, migran, nedstamdhet ar nagra av foljderna. Sedan jag slutade ata allt som innehaller glutamat sa mar jag sa mycket battre.
+ hatar smaken av glutamat.

Zaba
London

16:10  
Blogger Lisa sa...

Lisa sa...

Zaba: Vad trevligt att ha dig här! Vi måste se till att träffas live, är på väg till London ngn gång i vinter.

Läs Malins utmärkta genomgång på Vetenskapsnytt.

Om jag vore du skulle jag göra ett blindtest på mig själv (går att arrangera om man är lite fiffig).

Att du mår bättre av mat utan glutamat betvivlar jag inte. Ärligt tillagad mat mår vi alla bättre av. Själv fick jag för övrigt ont i munnen efter en överdos glutamat på Ho´s. Uäek!

Låt oss alla kämpa mot glutamatmissbruket, men också mot osakliga argument.

Kan du mejla mig? Jag har ett litet trevligt förslag och några frågor till dig.

09:59  
Anonymous Anonym sa...

Jag korde med uteslutningsmetoden, jag uteslot allt onyttigt (kaffe, socker, salt, fett dvs snabbmat, godis, lask osv) sedan ater introducerade jag saker.
Glutamat och antiklumpningsmedel verkade jag reagera pa men inte sa att jag blev jattedalig pa direkten. Snarare sa att langvarigt anvandande paverkade mig negativt, var kott och grillkrydda beroende.

Detta var ett bra tag sedan och mina migranattacker har blivit farre och mildare. Tror inte jag skulle marka nagot i ett blindtest om jag inte marker av smaken dvs. For det ar mer som ni bada sager att det ar den langvariga effekten jag lider av.

Zaba
London

Ps har emailat ar valdigt nyfiken

14:04  
Anonymous Anonym sa...

Jag är en av de ytterst få som faktiskt bekräftat mår dåligt av glutamat. En timme efter intag får jag en oerhört stark huvudvärk som varar i åtminstone ett dygn, parat med känselbortfall och koncentrationssvårigheter. Detta är bekräftat genom blindtester i klinisk miljö, även så kallade falska blindtester där ingenting av det testade innehåller glutmat trots förespeglnigen att något av det gör det. Vi finns alltså, men är försvinnande få, och jag tycker inte att man kan förbjuda ett ämne så som vissa vill bara för att en minimal minoritet lider av det. För det mesta går det att undvika, och det har ju faktiskt en funktion som smakförstärkare använt på rätt sätt.

16:52  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida