Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 02, 2007

Äntligen recept: Renskav med variation

Min snälla mamma förser mig varje höst med en stor kartong renskav som skavts från små renkalvar. Köttet är mört, saftigt och har en rejäl viltsmak. Renskav med olika variationer får lyckligtvis ungarna att jubla.

Beroende på tillgång är det olika ingredienser som trängs i grytan. Äppeltärningar är gott i grytan (om man inte serverar den med andra söta tillbehör). Rotselleri eller min favvo palsternacka,är också finemang till. Ibland ersätter jag den franska getosten med riven getmesost vilket ger en trevlig kolasöt ton.

Min mycket indiska chutney med hing och kalonji var suverän till. Rårörda lingon är ett annat, mer klassiskt tillbehör. Jag brukar röra dem med lite ljust muscovadosocker och en gnutta mald ingefära.
Hjalmars egen renskav
500 g renskav
2 stora nävar torkad svamp, trattkantareller shiitake etc
1 rejäl gul lök
150 g kålrot, skalad vikt
7 enbär
1/2 tsk timjan
4 dl matlagningsgrädde
1/2 msk kantarellfond
1 tsk mörk svampsoja
7g g getost (vanlig fransk rulle)
smör&rapsolja till stekning
Till servering:
Plommonchutney (recept snart!)
Stekt zucchini, bladspenat eller brysselkål
Kokt potatis (jag gillar inte potatis)
1. Jag brukar ta fram renskaven medan jag förbereder de andra ingredienserna så att den halvtinar lite. Slå 4 dl kokande vatten på svampen och låt stå i en kvart. Gör en kopp Yogi-te och mata ungarna med getost, gurkstavar och nötter.
2. Hacka kålroten fint. Hacka löken fint. Hack enbären fint. Fräs alltsammans fint i smör&rapsolja i en riktigt stor, tjock teflonpanna. Vänd ner timjan och fräs ytterligare någon minut. Krama ur svampen lätt, spar blötläggninsgvattnet. Finhacka svampen och vänd ner i fräset. Mal peppar över. Stek ytterligare ett par minuter.
3. Fös fräset åt sidan. Klicka i mer fett, låt det bli varmt och stek renskaven några minuter. Vänd runt med rästen av fräset när den börjar tina helt. Slå på grädde, fond och soja. Låt puttra samman 10 minuter. Späd med svampvatten allt eftersom.
4. Smula ner osten och låt puttra ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar,

Etiketter: , ,

10 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Stackars renkalvar ;).
As it so happens, så diskuterade jag "elaka" hajar som åt sälar som andra äter chips med min mycket naturintresserade pappa idag och det faktum att späckhuggare inte är någon haj utan en delfin. Om du nu var intresserad ;).

Tror du att nu kommer iväg för att titta på poro? Jag menar, efter vintern eller så...

20:45  
Blogger annamaria sa...

Ser mycket fram emot receptet på chutneyn med kolonji. Har en påse kolonji i skafferiet som bara tittar på mig...så det vore kul med ett smaskigt recept!

20:56  
Blogger Alison sa...

Förra gången jag bjöd vår son (då ca 14 mån) på kärleksfullt tillagad renskavsgryta sköt han ifrån sig tallriken med en äcklad min och sa vad han hellre ville ha: "Mat!"

Nu är han snart två och ditt recept såg så gott ut att jag känner mig mogen att göra ett nytt försök. Hoppas det går bättre denna gång. Annars får det väl bli lunchlåda.

15:17  
Anonymous Svante W sa...

Verkar gott, ska prova det idag. Gjorde ditt recept Black pepper beef häromdan. Vad jag undrar är vilken sorts fermenterad bönsås du menar. Jag hade hemma Koon Chun Ground bean sauce men jag var osäker på dess fermenterade egenskaper, så jag stötte lite av Yang Jiang Preserved Beans with ginger http://www.montrealfood.com/beans.html , en av mina favoritkinamatsprodukter, både var det gäller utseendet- bönorna och pappburken och smaken- hälften av varje, men vilken sås menade du?

16:15  
Blogger Lisa sa...

Svante: Typ Healthy Boy, misoliknande sås. Ljusbrun. hoppas det blev gott ändå!

Alison: Det här går konstigt nog hem hos ungarna!

Jessika: Blev ingen poro i år. Jobbar så förtvivlat mycket.

Annamria: kalonji kommer!

16:44  
Blogger Lisa sa...

Nej, nu går skam på torra land! Hur kan du inte gilla potatis? Det som är så gott!

20:23  
Blogger görel sa...

Det låter jättegott och kommer absolut att provas här. Jag kommer nog dock att använda palsternacka som på inget vis kan ersättas med kålrot.

Lite fundersam över getosten, dels att du matar barnen med den (hypnotiserar du dem först?) och dels kvantiteten - 7 gram? Eller 70 gram?

20:38  
Blogger Alison sa...

Åh, gjorde grytan ikväll och den var GRYMT god. Eftersom jag kom hem rätt sent fick sonen annan mat medan jag stod vid spisen - men desto mer kvar till oss (och varsin lunchlåda).

Genialiskt med chutney som tillbehör!

20:42  
Blogger Lisa sa...

ojdå. 75 g ska det vara. Jag ser så dåligt med tilltagande ålder.

Alison: Kul! Och då hade du ändå inte min renkalvsskav.

20:44  
Blogger Lisa sa...

Lisa: Jag älskar potatis på sommaren när den är mer som en grönsak. Sen tycker jag att den smakar stärkelse. Gillade inte vinterpotatis som barn heller.

20:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida