Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, oktober 03, 2007

Recept: Indisk kål med gurkmeja och kalonji

Nu har det hänt! Min relation till hing har övergått från fascination till passion. Idag när jag skulle sno ihop lite indiskt kålfräs slutade det med att jag vände på varenda bytta i skåpet under en vild hingjakt. Och tro mig, det finns en del byttor att vända på.

Sen mindes jag att jag tagit med hing-burken till bokmässan i Göteborg (fråga inte varför). Det fick bli vitlök i stället. Och som utlovat kommer här ett recept med kalonji. Chutneyreceptet dyker upp när jag hunnit plåta eländet.

Använd inte gula senapsfrön i receptet, de blir beska. (Jag säger bara: sinalbin.) Om du är bekväm kan du grovriva ingefäran itället för att finhacka den. Samma kryddning funkar fint till att pigga upp kokt överbliven potatis med. Den behöver ju all hjälp den kan få ... Vänd bara runt den i pannan med alla frästa kryddor. Riktigt gott faktiskt. Men hoppa över tomaten, den är lite knepig till potatis.

Indiskt kålfräs med gurkmeja och kalonji (2-4 personer beroende på tillbehör)
1/4 kålhuvud
2/3 tsk svart eller brunt senapsfrö
1/2 tsk kalonji
2 msk smör & rapsolja
1/2 dl finhackad ingefära
1 tsk ljust muscovadosocker eller socker
1-2 krm nypa hing eller en klyfta vitlök
2 tsk finriven färsk gurkmeja eller 1/2 tsk mald torkad
1/2 tsk garam masala
2 tomater
2 1/2 dl frysta ärtor
1-2 tsk pressad citron
Till servering:
Kall kyckling eller lammkotletter
Fullkornsbasmati eller dinkelris

1. Strimla kålen i 1/2 cm tjocka bitar med lagom längd. Rosta under tiden senapsfrö och kalonji i torr panna på medelvärme. Fröna är färdiga när senapsfröna poppat ca 20 sekunder. Se upp så att de inte bränns.
2. Ös snabbt i fett och ingefära. Stek på medelvärme ellerr lite lägre tills ingefäran börjar bli gyllene. Strö över sockret och stek ytterligare i någon minut.
3. Vänd ner hing, gurkemja och garam masala. Rör runt i 10 sekunder. Vänd ner kålen. Stek på i sakta mak tills kålen mjuknat. Vänd runt då och då. Salta lite lojt. Tärna tomaterna under tiden.
4. Vänd ner ärtorna. Tillsätt tomaterna när ärtorna tinat helt. Värm ytterligare någon minut. Smaka av med salt och pressad citron.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Blogger annamaria sa...

Tackar, tackar...äntligen ska min vän herr Kolonji få komma med ut en sväng! Lördagen är räddad. Blir spännande att se barnens reaktion på detta kålfräs. Återkommer i ärendet....

19:20  
Anonymous Hans sa...

Hej!

Jag uppdaterade vår huvudsida om gurkmeja med fler länkar till recept. Lade till ditt:
nyfikenvital.org/?q=node/147

Tror vi hade ett annat från dig redan i samma artikel.

Lycka till med bloggen!

22:43  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida