Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, september 20, 2007

Kulinarisk kvastfening: Colatura

Garum som under romartiden dominerade det europeiska smakregistret har överlevt i undangömda vrår av Italien. Colatura är namnet på den bärnstensfärgade umamirika vätskan. Ruth Reichl, chefredaktör för amerikanska Gourmet, rekommenderar den till caesarsallad. Kanske väntar en ny renässans nu när vi vant oss vid den närbesläktade, välstinkande fisksåsen från Asien? Vem vet, Medelhavets stränder kanske åter fylls av garumfabriker ...

Om ni smakat colatura blir jag glad om ni berättar i kommentarerna nedan om den alls skiljer sig från sin asiatiska motsvarighet.

Etiketter: , ,

6 kommentarer:

Anonymous Arvid sa...

Åt en avsmakningsmeny i maj som enligt restaurangen http://www.ilprincipe.com/ i Pompei var gjord efter samma principer och med samma ingredienser som för 2000 år sen. Pasta med garum var en av de mest smakliga rätterna. Kraftig umamismak och vi funderade faktiskt på att köpa en flaska innan vi åkte hem.

16:05  
Blogger Lisa sa...

ha, jag har universums nördigaste läsae. Men smakar den fisksåsigt eller är det en annorlunda smak?

16:09  
Blogger Översättarhelena sa...

Jag har inte smakat, men jag läste om garum i en kokbok häromsistens (antingen Couscous mon amour eller Eja Nilssons Nordafrikansk mat, minns inte vilken) och blev mycket nyfiken. Tydligen kommer det ursprungligen från Tunisien. Eller det är vad tunisierna påstår i alla fall.

16:19  
Blogger Översättarhelena sa...

Förresten, en annan italiensk grej som jag tycker låter intressant är bottarga, som väl är nåt slags torkad fiskrom. Har du testat det?

19:56  
Blogger Lisa sa...

Bottarga är mkt smaskigt. Ätit smulad över pasta på Halkin i London.

22:15  
Blogger K sa...

En vän till mig beställde in pasta med fermenterad tonfisk(?)rom på Pantelleria. Stanken fick mig nästan att lämna restaurangen. Han tyckte inte att det var så himla gott.

Vem av bloggarna blir först med att göra sin egen garum?

12:53  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida