Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, september 18, 2007

Veckans matnörd: Bildgåta

mysko?Vad är det för liten tallinsk läckerhet som tronar på såsen? Du som sätter rätt djur och ... ehem, styckningsdel blir veckans matnörd. Storebror har guldläge.

Det är alltså ambitiöse Dmitri på Beerhall som varit framme igen och skapat en liten animalisk lollipop.

Och i morgon blir det recept med plommon. Jag är galen i plommon. Tipsa gärna om ditt bästa plommonrecept när du är i farten i kommentarerna.

Etiketter: , ,

25 kommentarer:

Blogger Björn sa...

Ska vi gissa på griskind? Den lilla runda muskeln i kinden...

09:17  
Blogger Lisa sa...

Hahaha! Fel. Bilden är dessutom nästan i naturlig storlek.

09:22  
Anonymous SaraS sa...

Rom? Från lax? pressad och avrunnen?

09:55  
Blogger Lisa sa...

Nope! Ledtråd: knusprigt!

09:59  
Blogger Anna-Eva sa...

Det ser ut som ett litet �ra..

10:10  
Blogger Anna-Eva sa...

Hmm..i min dator blev det en fyrkant istället för ett ö, dvs sista bokstaven i svenska alfabetet.

10:12  
Blogger Lisa sa...

Strålande Anna-Eva. Det är en liten bit långkokt, utstansat och sedan knaperstekt grisöra!

10:33  
Blogger Anna-Eva sa...

Åh så häftigt, var det gott då? Det ser onekligen krispigt ut.

10:37  
Blogger K sa...

Då hade en länk till Patrik varit mer relevant.

Länken till Andreas fick mig att tro att det var en konfiterad kronhjortstestikel.

10:43  
Blogger Patrik sa...

Okej utstansat öra, va? Då lär det vara krispigt! Mina kokta pressade öron (inte mina!) åt jag aldrig upp.

Det bästa plommonreceptet finns på Trotter Gear

10:45  
Blogger Lisa sa...

Patrik: Oh, strålande länk. Man tackar!

10:54  
Blogger Fredrik sa...

Jag har som årlig höstritual att sätta plommonlikör. Den smakar himmelskt, med en ytterst trevlig bitter ton mitt i det söta.

Halvera plommon i lagom mängd och lägg dem i en burk, krossa 6-7 kärnor och tillsätt. Täck med 35 cl sprit, exempelvis Eau de vie. Tillsätt en uppsprättad vaniljstång, 2 dl socker och en skvätt madeira.

Låt stå i ett par månader. Sila, buteljera, låt vila, servera lagom till jul.

Receptet har jag fått från Sanna Töringe och hennes underbara Likörbok - en perfekt present till någon man tycker om!

11:06  
Blogger Lisa sa...

Tack Fredrik. Sanna är lika trevlig som sin bok kan jag intyga!

11:47  
Blogger Lisa sa...

Och förresten borde jag kanske lära mig stava till Tallinn innan jag skriver guiden.

12:12  
Blogger annamaria sa...

Enkel Plommonkompott med valnötter...underbart till en smaskig mögelost, till glass, till getost ja till det mesta helt enkelt...
200 g plommon - urkärnade och finhackade, 1 dl strösocker, 1 dl valnötter - grovt hackade, 2 dl rött vin. Koka 10 minuter. Mums!

12:34  
Blogger Annica sa...

Jag har kokat plommonsaft av victoriaplommon. Gott och vackert rosa!

13:35  
Blogger Bror sa...

Är det ngn som vet hur man kan kolla statistik/hur många besökare man har på sin blogg?

14:37  
Blogger annamaria sa...

Hej Bror
Du skaffar dig ett konto på susnet.se så får du statistik

15:00  
Blogger Lisa sa...

Bror: Klicka på min Sitemeter längst ner på sidan så kommer du till en gratistjänst.

15:33  
Anonymous Robert sa...

Största plommonglädjen är en sylt/marmelad med ett gäng stjärnanisar som får koka med och som sedan plockas upp tillsammans med plommonkärnorna. Behöver jag säga något om att räkna antalet plommon och plocka upp lika många kärnor?

20:26  
Blogger Ninna sa...

Här kommer en plommonbakelse.
Expressbakelse

23:42  
Blogger Lisa sa...

Tack för alla underbara tips! Plommon och stjärnanis är en höjdarkombo!

08:44  
Anonymous Anonym sa...

Nu har jag satt en plommonlikör enligt fredriks recept, men hur ska jag förvara den? Ljust/mörkt? Kallt/svalt/rumstemp?

21:36  
Blogger Lisa sa...

All likör ska förvaras mörkt och svalt. Anars oxiderar den. Promise!

22:04  
Blogger Pappa Brun sa...

Plommonbaklava!

Som en plommonkaka med otaliga lager filodeg, finhackade valnötter, honung och smör. Lite fuktigare och fruktigare än en vanlig torr klibbig baklava.

Mitt strå till stacken..

09:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida