Veckans matnörd: Bildgåta
Vad är det för liten tallinsk läckerhet som tronar på såsen? Du som sätter rätt djur och ... ehem, styckningsdel blir veckans matnörd. Storebror har guldläge.
Det är alltså ambitiöse Dmitri på Beerhall som varit framme igen och skapat en liten animalisk lollipop.
Och i morgon blir det recept med plommon. Jag är galen i plommon. Tipsa gärna om ditt bästa plommonrecept när du är i farten i kommentarerna.
Det är alltså ambitiöse Dmitri på Beerhall som varit framme igen och skapat en liten animalisk lollipop.
Och i morgon blir det recept med plommon. Jag är galen i plommon. Tipsa gärna om ditt bästa plommonrecept när du är i farten i kommentarerna.
Etiketter: konstifikt, plommonlöfte, veckans matnörd
25 kommentarer:
Ska vi gissa på griskind? Den lilla runda muskeln i kinden...
Hahaha! Fel. Bilden är dessutom nästan i naturlig storlek.
Rom? Från lax? pressad och avrunnen?
Nope! Ledtråd: knusprigt!
Det ser ut som ett litet �ra..
Hmm..i min dator blev det en fyrkant istället för ett ö, dvs sista bokstaven i svenska alfabetet.
Strålande Anna-Eva. Det är en liten bit långkokt, utstansat och sedan knaperstekt grisöra!
Åh så häftigt, var det gott då? Det ser onekligen krispigt ut.
Då hade en länk till Patrik varit mer relevant.
Länken till Andreas fick mig att tro att det var en konfiterad kronhjortstestikel.
Okej utstansat öra, va? Då lär det vara krispigt! Mina kokta pressade öron (inte mina!) åt jag aldrig upp.
Det bästa plommonreceptet finns på Trotter Gear
Patrik: Oh, strålande länk. Man tackar!
Jag har som årlig höstritual att sätta plommonlikör. Den smakar himmelskt, med en ytterst trevlig bitter ton mitt i det söta.
Halvera plommon i lagom mängd och lägg dem i en burk, krossa 6-7 kärnor och tillsätt. Täck med 35 cl sprit, exempelvis Eau de vie. Tillsätt en uppsprättad vaniljstång, 2 dl socker och en skvätt madeira.
Låt stå i ett par månader. Sila, buteljera, låt vila, servera lagom till jul.
Receptet har jag fått från Sanna Töringe och hennes underbara Likörbok - en perfekt present till någon man tycker om!
Tack Fredrik. Sanna är lika trevlig som sin bok kan jag intyga!
Och förresten borde jag kanske lära mig stava till Tallinn innan jag skriver guiden.
Enkel Plommonkompott med valnötter...underbart till en smaskig mögelost, till glass, till getost ja till det mesta helt enkelt...
200 g plommon - urkärnade och finhackade, 1 dl strösocker, 1 dl valnötter - grovt hackade, 2 dl rött vin. Koka 10 minuter. Mums!
Jag har kokat plommonsaft av victoriaplommon. Gott och vackert rosa!
Är det ngn som vet hur man kan kolla statistik/hur många besökare man har på sin blogg?
Hej Bror
Du skaffar dig ett konto på susnet.se så får du statistik
Bror: Klicka på min Sitemeter längst ner på sidan så kommer du till en gratistjänst.
Största plommonglädjen är en sylt/marmelad med ett gäng stjärnanisar som får koka med och som sedan plockas upp tillsammans med plommonkärnorna. Behöver jag säga något om att räkna antalet plommon och plocka upp lika många kärnor?
Här kommer en plommonbakelse.
Expressbakelse
Tack för alla underbara tips! Plommon och stjärnanis är en höjdarkombo!
Nu har jag satt en plommonlikör enligt fredriks recept, men hur ska jag förvara den? Ljust/mörkt? Kallt/svalt/rumstemp?
All likör ska förvaras mörkt och svalt. Anars oxiderar den. Promise!
Plommonbaklava!
Som en plommonkaka med otaliga lager filodeg, finhackade valnötter, honung och smör. Lite fuktigare och fruktigare än en vanlig torr klibbig baklava.
Mitt strå till stacken..
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida