Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, september 19, 2007

Möss, människor och plommon ...

The best laid schemes o' mice an' men
Gang aft a-gley

Plommon hade utlovats. Det blev inte så. Johans ungar åt upp plommonen. och så var det med det. Istället lagade jag en lyckad zucchinirätt som vuxentillbehör åt den barnvänliga curryn. Torkad aprikos och zucchini är ett äktenskap instiftat i himlen, att jag inte insett det tidigare!

Använd inte gula senapsfrön, de blir beska. Nigellan kan ersättas av 1/2 tsk kalonji. De ovanliga kryddorna hittar du på t ex Taj Mahal, Kammakargatan eller Govindas på Fridhemsplan.
Zucchini med aprikos, nigella och senapsfrö
1 liten zucchini
1 liten avlång grön paprika
8 torkade aprikoser
2/3 tsk brunt eller svart senapsfrö
1/2 tsk nigellafrö
1 msk finhackad eller grovriven ingefära
1-2 msk smör eller rapsolja
1/2 tsk hing
1/2 tsk socker
ev pressad citron
1. Tärna paprika och zucchini i sockerbitar. Strimla aprikoserna fint. Lägg åt sidan.
2. Rosta senapsfrö och kalonji i torr teflonpanna på medelvärme tills senapsfröna poppat och blivit grå. Passa noga så att de inte bränns. Slå omedelbart upp i en liten skål.
3. Fräs försiktigt ingefäran i smöret tills den mjuknat. Blanda ner kryddfrön och aprikoser och stek vidare 15 sekunder. Vänd ner hing och låt fräsa 10 sekunder. Vänd snabbt som attan ner grönsakerna, strö över sockret och stek vidare under omrörning. Fortsätt steka tills zucchinin mjuknat. Smaka av med salt och kanske någon droppe pressad citron om zucchinin är besk.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Är inte nigella och kalonji samma sak?

09:09  
Blogger Lisa sa...

Jessica: en fråga som är värd en hel artikel. Vissa anser att det är samma krydda. Andra anser att kalonji är en indisk variant av nigella som smakar mer. Dessutom säljs de båda under en massa andra namn. Förvirringen är total så jag gav mig inte in på det. Botaniskt sett är det oftast samma krydda.

Kalonji är den indiska (hindi) termen. Nigella den latinska. I vissa affärer har de både påsar med kalonji och nigella. Därav de två namnen i receptet.

10:41  
Blogger Översättarhelena sa...

Men så extremt lustigt att jag (som inte är mycket till matlagare) just i går lagade mina specialstekta morötter - som börjar med just kalonji och senapsfrön i stekpannan! Jag har inte lagat dem på den dag jag minns. Eller så himla lustigt var det kanske inte? Folk steker kanske grönsaker med kalonji och senapsfrön dagligen och stundligen?

14:22  
Blogger Lisa sa...

Helena: Jag VISSTE väl att du var en latent matnörd! Prova med lite syrlig frukt till, enbart morötter blir lite platt i smaken. Gröna russin kanske?

14:25  
Blogger görel sa...

Lisa! Jag har ju precis lärt mig att använda sichuanpeppar, thailändsk persilja, chinkianvinäger och granatäppelsirap och så kommer du med helt nya grejer! Hur ska en annan hinna med??

Och till Helena säger jag bara - nu får du faktiskt komma ut ur garderoben och börja matblogga på riktigt. "Som av en händelse råkade jag använda kalonji igår" - visst, sure baby! 8-)

19:37  
Blogger Lisa sa...

kalonji är det gamla svarta

22:03  
Blogger görel sa...

Som vanligt är jag helt ute. Jag hör nog till dom som inte kommer att börja använda Internet förrän nästa år. Suck.

22:54  
Blogger Översättarhelena sa...

Haha, ni är roliga ni! Jag hade citron i, faktiskt :) Men gröna russin ska jag prova!

16:23  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida