Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, april 16, 2007

Tävling: Veckans matnörd.

gottigotti Medan jag hämtar mig från jetlaggen får ni arbeta. Vad heter rätten på bilden? Den serveras på en krog i Chicago av två coola brudar. (Plispoäng om ni har namnen.) Och om en tuppigare kock serverat läckerheten hade den kanske kallats molekylär gastronomi. I själva verket är det vätskefyllda spröda skalet som imploderar i munnen en gammal tradition. Ursäkta den kassa bilden som är tagen i skumrasket i lokalen med röda inslag (långsökt ledtråd!).

Etiketter: , ,

15 kommentarer:

Blogger skumpa sa...

Hej igen,

Var hittar jag dina brödrecept på "vit" surdeg? I receptregistret hittar jag bara scones. Tack på förhand. Hmm..kan namnet vara red eye

:)

07:48  
Blogger Lisa sa...

Hej Skumpa!
I vänstra hörnet finns en ruta som heter sök i bloggen. Skriv in surdeg där så får du upp alla inlägg med surdeg.
Det är bara en del av alla recept som står i registret.

08:15  
Blogger Björn sa...

Hmm. Om det hade varit _en_ cool brud som stod bakom maten/krogen hade jag gissat på Jackie Shen... men nu vet jag inte alls.

10:32  
Blogger Lisa sa...

Man kan säkerligen googla fram alla svar om man är lite smart. Lättast är om man gissar vilket land det är frågan om ...
Vätskan i glaset ska skedas ner i de små skalen (som även har en anan flyllning). Sen stoppar man hela härligheten i munnen.

10:36  
Blogger K sa...

Jag har ingen aning om vad det är och känner mig helt fantasilös, trots att det ser väldigt gott ut.

14:55  
Anonymous KB sa...

Jag gissar lite vilt på clam chowder, fast i lite lyxig miniversion.
KB

15:21  
Blogger Pappa Brun sa...

Tycker det verkar lite japanskt.. kanske Daifukumochi eller manju, men jag vet inte mer än vad jag hittat på Wikipedia om de grejerna.. och då borde jag egentligen jobba istället..

17:42  
Blogger Lisa sa...

Inuti brödpuffana ligger det kikärter. Vätskan är söt med uppfriskande mynta. Blandningen är sagolik.

17:51  
Anonymous Martin sa...

Kan det vara Pani Puri? Om det stämmer blir nästa gissning Maneet Chauhan och Rohini Dey på Vermilion (Måste skamset erkänna att jag fuskade med Google där, har aldrig hört talas om dem själv).

21:50  
Blogger Lisa sa...

Maaaaaaartin! Grattis! Vart ska jag länka?

21:55  
Anonymous Martin sa...

Yay, jag vann! Visste att det skulle vara bra till något att plåga min stackars indiske jobbkompis (som bara är måttligt matintreserad) med jobbiga matfrågor. Känner mig djupt hedrad över att nu officiellt kunna kalla mig matnörd. Om än bara för en vecka....

Länka? Hmm, bra fråga, jag har varken blogg eller hemsida...borde man kanske skaffa...kan du inte länka till några bra recept på tonkabönor, agar-agar och fermenterad räkpasta (mina senaste impulsköp) istället? ....jag skulle bli väldigt imponerad om du kom upp med något där alla 3 ingår...

09:51  
Blogger Lisa sa...

Martinn: Det finns råvaror som inte bör ha så mycket samröre med varandra. Det är ingen slump att du inte hittat ett recept där desa tre kombattanter ingår. Vilken räkpasta har du köpt? Typ kapi eler trassi? Jag kan lägga ut ett recept till något av detta för att hedra dig och din insats speciellt. Eler har du ett favoritföretag/butik du
vill gynna?

10:40  
Anonymous Martin sa...

Vad synd, jag hade hoppats på nåt avantgardistiskt i stil med lärkconfit med ljummen tonkaböngelé, fermenterad räkglass och lakritsskum. Nåväl, då får jag väl anrätta allt var för sig då. Räkpastan (kapi) har jag vissa förhoppningar på men de där tonkabönorna är hittills en stor besvikelse. Prövade göra crème brûlée på dem men resultatet blev ganska menlöst.

Oj vad svårt att komma på några bra länkar. Jag vet inte om det är helt relevant men här är i alla fall två länkar som i och för sig är ganska värdelösa för oss som inte bor i Frankrike men som kanke ändå kan vara lite kul:

Franskt företag med lovvärda ambitioner (man måste ange sitt postnummer för att komma in på sidan men det är bara att dra till med något femsiffrigt). Tack vare smarta thermos-kartonger kan man beställa pinfärska produkter direkt från bonden/ fiskaren. Och priserna verkar därför ofta ganska humana (marulkskinder för 28 euro kilot!). Tänk om någon kapitalstark människa i Sverige skulle tycka att det vore en bra idé att göra något liknande fast med svenska producenter (ok, för min del får det också gärna slinka med någon spansk grisupfödare och fransk ostmakare). Om det funkar i Frankrike där man kan köpa jättegod mat på torget i varenda småby borde det ju kunna funka i Sverige med våra hemska Ica-ghetton med inplastade paprikor. För inte är det väl så att vi svenskar inte vill ha god mat?

http://www.natoora.fr/Boutique.asp

Alternativt:

Himmelskt gott smör (som jag har turen att då och då kunna köpa med mig hem från Galleries Lafayette i Berlin). De verkar inte ha någon egen hemsida men här finns åtmintone lite info och bilder:

http://www.movable-feast.com/2004/12/salon_saveurs_b.html

http://esterkitchen.canalblog.com/archives/2004/09/21/118181.html

14:41  
Blogger Lisa sa...

Jag gör ett inlägg av detta så fort jetlaggen lagt sig och jag redigerat lite recept!
Tyvärr kan jag knappt ett ord franska ...

14:48  
Anonymous Martin sa...

Behövs inte så mycket franska, den första länken kan man välja språk på (möjligtvis är dock urvalet sämre på engelska sajten), den andra är på engelska och den tredje är mer bonus för att verkligen banka in budskapet om hur sagolikt gott det där smöret är :-)

Ursäkta det oförskämt exkluderande urvalet, det bara blev så (jag lider i perioder av svårartad frankofili och trots otaliga avvänjningskurer tenderar jag att trilla av vagnen med jämna mellanrum).

15:23  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida