Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, april 23, 2007

Tema: Världsboksdagen

Eftersom jag har en historia som svårt bokberoende hänger jag en hel del på eminenta boksajter och har en osund böjelse för loitering på diverse bibliotekariebloggar. Och trots att jag är innerligt trött på att hart när vartenda bakverk och mikrob har fått en egen "dag" reserverad i almanackan blir jag varm i sinnet av världsboksdagen.
Tidigare i bloggen lyckades jag få in en enorm mängd boktips om kvinnliga författare. Nu är det väl ändå dags att skapa en liten läslista med riktigt smaklig litteratur? Och att höja ett varnande, eller rent av anklagande, pekfinger mot sådan som får en att tappa aptiten.

Här är några favoritantipatier:
Chocolat
Lika sötsliskig inställsamt och gimmickigt som ett Kinderägg.
La CucinaOfrivilligt komiskt.

Matskildringar som rockar:
Fish Show
Gravt underskattat men lite ojämnt verk.
Tre män i en båt
Jag säger bara: osten.
Allt av Ruth Reichl
Jag är också uppvuxen med en Möglets Drottning till mor.
Allt av MFK Fischer
Totalt underskattat och okänd i Sverige. Matens Anaïs Nin.
Betty Fussell
Kvinnan som fick mig att börja skriva på riktigt. Läs biografin My Kitchen Wars om du inte redan är feminist. Och läs den ändå om du är det.
Allt av Pernilla Tunberger och Ria Wägner
Historien skrivs som vanligt av vinnarna och därför tror svenska folket att Tore Wretman införde de frranska och italienska köken i Sverige. Och våra makalösa kvinnliga stilister och matpionjärer är glömda.

Etiketter: , ,

10 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Rias brödrecept rockar fortfarande fett ( känner mig så ungdomlig i dag)

15:05  
Blogger Hemliga kockan sa...

Maten - hunger och törst i Västerbotten av Ella Nilsson och Torgny Lindgren är underbar! En stillsam och längtande brevväxling om palt, syltefläsk, lingon och tunnbröd.

18:37  
Anonymous Anonym sa...

En doft av apelsin av Joanne Harris är i samma klass som hennes Chocolat

19:13  
Blogger Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag har ju redan tidigare rekommenderat Monique Truongs The book of salt och passar på igen. Scenerna från när de ska göra zabaione till hundratals gäster i 45-gradig värme på det vietnamesiska palatset och äggen stelnar i värmen är fantastiska.

Jag vill också dra en lans för Nigel Slaters självbiografi Toast, som är något av det mest kombinerat mun- och tårvattnande jag läst.

19:33  
Blogger Jessica sa...

Sjöfartsnytt av Annie Proulx. Fisk/skaldjurs/sälrecepten och hennes sätt att beskriva maten i den delen av världen.

19:41  
Anonymous Anonym sa...

Gåsmiddagen i Klas Östergrens " Gentlemän " får mig att vilja köpa gås och ställa till med ett gåsagille.

21:36  
Blogger konjären sa...

För oss med fäbless för riktigt bra saluhallar går det inte att komma runt Emile Zolas "Hallarna". Det är iofs ett tag sedan jag läste den, men vill minnas att det vattnades ganska bra i munnen av skildringar av dignande grönsaksstånd och ångande berg av nystyckat kött...

23:30  
Blogger Lisa sa...

Hallarna, yes! Gås, gäss!

09:42  
Blogger Isobel Hadley-Kamptz sa...

Annars är ju Zola särskilt bra på att beskriva avloppsstank. Även i hallarna. det tilltalar å andra sidan den kretsloppsmedvetne i mig.

10:35  
Anonymous Anonym sa...

Poppy Brites (tidigare mest känd som goth/skräckförfattare, men glöm det i detta sammanhang) Liquor om två kockar i New Orleans som startar egen restaurang och uppföljarna Prime och Soul Kitchen, läs!

19:02  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida