Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, april 02, 2007

Conspicuous consumption och förakt

Annina skriver lysande bra om vad som är värre än konsumtionshysteri. Nämligen föraktet för konsumtion. I mitt fall handlar det om något annat än förakt om jag skelar nervöst i nyrenoverade svindyra kök. Promise!
Under mina högstadieår var jag lovligt byte. Åh, jag blev inte sexuellt trakasserad, det handlade om fiiina Äppelviken. Men det hände att jag blev ikappsprungen i korridorerna, obarmhärtiga, snabba fingrar vek ner min krage så att skammen kunde blottas: fel märke.
För bara några år sedan träffade jag en föredetta skolkamrat som inte kunde sluta att galla över hur fula kläder jag alltid hade. Hon mindes med särskild skadeglädje ett par lila byxor som väckt hennes misshag. Hon hade alla de märken jag inte hade råd med: Lacoste, Levis och Fruit of the Loom. Till och med t-shirtarna hade pressveck.
Kalla det en tidig störning: Jag gillar inte märkesgrejor något vidare. Jag trivs inte riktigt i hem som känns som projekt att visa upp, snarare än platser att trivas på. Och faktum är att jag är tämligen ointresserad av lyxiga råvaror. Inte för att jag föraktar dem som vill vara vackra, äta gott och skapa en vacker miljö för sin familj. Allt det gör jag också fast på ett annat sätt. Mitt sätt att möblera, mitt envetna grävande i second hand-affärer och en tjugoårig bojkott av hårfön är, som jag ser det, inte koketterier utan besvärjelser.
För de där de där klonade moderna hemmen med dyra möbler inger mig ofta samma rädsla och känsla av utsatthet som en gång de smygande stegen bakom mig i de där högstadiekorridorerna vi aldrig riktigt lämnar.


PS: Påminner om den här gamla krönikan som jag skrev om mitt kök, om ni undrar hur det ser ut hos mig. Och om ni undrar vilket sätt jag väljer att vara snobbig på.

Etiketter: , ,

5 kommentarer:

Blogger konjären sa...

Redan Dr Kosmos visste att vi aldrig lämnar högstadiekorridorerna. Lyssna på "Högstadiepersonerna" på Evas Story, t ex.

22:58  
Blogger Lisa sa...

Oj, visste inte att du lyssnade på Dr Kosmos! Fast jag är faktiskt äldre en dem hela bunten.

08:07  
Blogger Martin sa...

Jag brukar tänka som så, att ju mer smink desto mindre innanför ytan behövs för att väcka intresse. Nu är du "känd från tv" t ex, något antagligen ingen av de som sprang kollade märket på din tröja i högstadiet kan stoltsera med, men så otroligt många vill nå upp till.

Få beröm, bli omtyckt, få bekräftelse anledningen till att de köper kläder dyrare är vad deras plånbok egentligen tillåter.

19:48  
Blogger Lisa sa...

Äh, jag struntar faktiskt i vad de gör nu eller vem som är mest lyckad.
Livet är nu ingen längdkissningatävling.

Det jag försökte säga med inlägget var att just nu kritiseras förakt för konsumtion. Men föraktet finns även hos många av dem som febrilt putsar på ytan.

10:21  
Blogger Christoffer sa...

Mycket bra inlägg!

/Christoffer

08:56  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida