Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, mars 27, 2007

Det är dags att damma av ordet solidaritet

Lika mycket som jag älskar Malmö, lika mycket ogillar jag Lund. Därför blir jag inte förvånad över sånt här. Samtidigt är det rätt befriande att en vit man plötsligt upplever hur det är att vara diskriminerad. Jag blev rätt illa behandlad när jag i vuxen ålder flyttade till Lund; för att jag var kvinna, framåt och hade läst i Uppsala.
För första gången kände jag på allvar att mitt kön och mitt ursprung lade fälleben i min framfart. Dörrar var stängda. Jag har aldrig kallats för lilla gumman så ofta och så avfärdande. Det var OK för ranghöga män att bli apraka och helt öppet kladda på kvinnor. Det skrattades bort, slätades över. Inte minst om männen i fråga var medlemmar i rätt sällskap, maktsfärer som helt uteslöt kvinnor. Av tradition.
Mina år i Lund gav mig inte svårare men för egen del, men definitivt ett nytt perspektiv på diskriminering av andra. De människor som har mindre resurser än jag att klara av situationen. Som inte kan lösa problemen genom att flytta till ett ställe där luften är lite lättare att andas. Vilka förtrycker jag själv omedvetet?
Ibland tycker jag att kvinnor glömmer det när de talar om maktstrukturer. Att de själva är villiga kuggar i ett system där rika länder genom ett sinnrikt regelverk förtrycker fattiga, vackra diskriminerar fula och utbildade så gärna trycker till de outbildade.
Att vara feminist och att kräva rättvisa är en självklarhet. Men utan insikten att vi är samtidigt förtryckta och förtryckare skorrar feminismen falskt.


Jag vill tillägga att beteendet inte alls är lika miserabelt i alla kretsar i Lund. Men definitivt i stora delar av de tongivande.

Etiketter: ,

27 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

"Här gillar man folk som är lågmälda och timida." Hur står man då ut med alla feta, dryga brölande skåningar?

09:07  
Blogger Martin sa...

vet inte riktigt vad jag ska skriva som lundabo, mer än att jag inte kan ta ansvar för alla 100 000 invånarna, och att mannen på Semcon verkar rent borta :-(.
Försöker komma på något positivt med Lund, och har för mig att du nämnde Hovby no 9 någon gång, för att komma på något lite gladare.

09:56  
Blogger Jah Hollis sa...

Så du trodde inte att ”vita män” kan bli diskriminerade? En ganska dålig utgångspunkt att ha om man vill föra en seriös diskussion.
Lund var en gång i tiden ett rätt kul ställe, och jag känner många trevliga lundabor, dock få infödda. Men Malmö har sedan flera år dragit förbi Lund som en stad där det händer intressanta saker.
Olympen och Pub Sparta i Lund var enormt bra musikställen. Men nu verkar det mesta dött på den fronten.

11:19  
Blogger Mård sa...

Bra inlägg. Lustigt är att jag har precis samma bild av Uppsala som den du ger av Lund. Gamla, separatistiska strukturer som vilar på fornstora dagar (hej filosofiska institutionen!).

11:24  
Anonymous /M sa...

Vilka tongivande kretsar rörde du dig i egentligen? o_O

Berätta gärna mer någonstans, för alla platser har sina rum som behöver vädras ut.

11:32  
Blogger Lagers tabberas sa...

Vi har precis tagit ett beslut om att lämna Stockholm för Lund. Det kommer at ske till hösten.
Efter 15 års pendlande till jobbet där tycker vi det är dags. En timme närmare Paris - närmare allt. Men sedan har ju jag mina akademiska examina från Stockholm, Oslo och London så det kanske är annorlunda och att jag är man och att jag har ett redskap, ladda gärna ner och läs.
Långt innan jag får frön i jorden så blommar magnolian i botan - lite livskvalitet för en som tycker det är omänskligt att skrapa rutorna på bilen.

11:47  
Blogger random_user sa...

Ok du kallar dig feminist och ger ett sken av att vara en upplyst kämpe för demokrati och jämlikhet. Men det är du inte. Du är fördomsfull och enfaldig nog att föra ett resonemang om en hel stad med över 100.000 invånare som om den vore en person. Du har paranoida föreställningar om dolda maktstrukturer och "sällskap" som du använder som argument för dina åsikter. Det är möjligt att du haft en dålig tid när du bott där och att det är lättare för dig att skylla det på de andra 100.000 invånarna än på dig själv, när du i själva verket härbärgerar just sådana resonemang som göder förtryck, rasism och fördomar. Jag skulle inte vara dum nog att säga att människor från Uppsala är idioter för att jag vantrivts något oerhört de få gånger jag varit på besök i råtthålet. Självfallet kan jag inte heller påstå motsatsen.
Vad jag hävdar är däremot det historiska faktum att Lund är det nuvarande Sveriges överlägset äldsta stad och att detta skrivs in i historieböckerna, istället för idiotiska påståenden om att skulle vara Sigtuna. Inte för att det är superviktigt, men om man skall lära ut något skall det väl ändå vara korrekt, eller hur?

15:58  
Blogger Lisa sa...

Jah hollis: Jag tror att alla kan bli diskriminerade. Och jag vet att jag diskriminerar själv. Framgick inte det av inlägget? Jag tror att upplevelsen i Lund var nyttig för mig. Men bo där vill jag inte. Jag klarar inte av det.

Random user: Något säger mig att du är man. Jag tycker du ska läsa igenom inlägget en gång till. I synnerhet de sista raderna.

Man behöver inte vara paranoid för att bli betryckt över hur kvinnor utesluts i vissa sammanhang. Alltid med hänvisning till Tradition.

Jag försökte verkligen etablera mig i Lund. Men jag var troligen för enfaldig och socialt inkompetent för att lyckas. Just enfald och fördomsfullhet är faktiskt de drag som mest kännetecknar min person.

Märkligt nog finns det många kvinnor som är lika korkade och inkomptenta som jag och har haft samma problem med Lund.


Jag har lite svårt att förstå vad Lunds ålder har med resonemanget att göra men det har nog med min dumhet att göra. Jag har också svårt att hitta passagen där jag kallar folk för idioter.

16:32  
Blogger Lisa sa...

Matin: Det finns flera positiva saker med Lund. Saluhallen, den underbara arkitekturen, stadskänslan, Grands bar och flera fina vänner. Men att vilja starta egna projekt som utböling var inte särskilt lätt.

16:34  
Anonymous elina sa...

lisa!

vad som slår mig när jag läser ditt inlägg, är att det är fascinerande hur man kan känna för en hel stad. själv är jag uppvuxen utanför linköping och kände ett lager is varje gång jag åkte in till stan...

efter att ha bott över hela världen hamnade jag i lund och trivs som fisken. för mig är det den mysigaste staden jag varit i - där alla är vänliga och solen alltid skiner. och där jag äntligen har fått all frihet att driva mina kreativa projekt. visst är det märkligt..?

nästa gång du är nere i skåne är du varmt välkommen att höra av dig så lovar jag att visa dig mitt lund :)

elina
kinnas lillasyster

17:30  
Blogger random_user sa...

Så du tycker det är på sin plats att själv dra på en sexistisk växel och bedöma mig efter könstillhörighet?

Jag skulle inte dra några slutsatser om din kompetens och ev enfald grundad enbart på din fördomsfulla uppfattning om Lunds invånare och män. Men om du själv påstår det finner jag ingen anledning att tvivla på ditt ord.

Jag har inte påstått att du kallar Lunds invånare för idioter, även om såklart idiotförklarar dem implicit.

Det finns många framgångsrika kvinnor från Lund. Säkert minst lika många som från Uppsala. Om du och dina kompisar inte känner att ni tillhör denna skara och vill förklara detta med er geografiska position så är det nog bäst för alla inblandade om ni flyttar på er. Kanske till Uppsala för att späda ut intelligentian lite?

Lunds ålder har med alla saker att göra eftersom det är ett historiskt faktum, som av någon egendomlig anledning förtigs.

Fridens!/ Joaquim

17:41  
Anonymous Anonym sa...

Hur får man tag i en bra lägenhet i Malmö? lundabo

18:05  
Anonymous /M sa...

random_user, det är inte första gången Lund beskrivs som en svår plats att etablera sig på om man inte är uppvuxen där. Det finns till och med ett uttryck om skillnaden mellan lundensare och lundabor.

18:28  
Blogger random_user sa...

M, det är alltid lättare att etablera sig där man är uppväxt. Så är det i Stockholm också. Det är fördomsfullt att tillskriva en hel stad vissa negativa egenskaper.
Lund består till en tredjel av studenter. Sammanlagt består staden säkert till mer än hälften av inflyttade och invandrade personer. Att påstå att dessa skulle skulle utgöra en förfördelad minoritet är absurt.

18:57  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Bra inlägg. Jag har lite svårt att förstå vad som tydligen är så upprörande för vissa. Jag tycker inte att du drar hela Lund över en kam, utan redogör för dina erfarenheter. Man skulle kunna tycka att det vore ganska intressant att få belyst hur andra uppfattar sin stad, på samma sätt som det kan vara intressant att få reda på vad utlänningar tycker om Sverige eller vad amerikaner tycker om Europa. I synnerhet eftersom du har erfarenhet av etablera dig i flera andra städer än din hemstad. Men tydligen inte.

19:06  
Blogger Lisa sa...

Käre Random, väldigt få kvinnor jag käner förnekar att de manliga hierarkierna är ett hinder för deras utveckling. Däremot finns det många män som hävdar att det beror på den individuella kvinnans bristande komptens och paranoida läggning. Låt mig säga att jag helt enklet ansåg mig ha statistiken på min sida nr jag gjorde min gissning.

Jag har ingenstans påstått att det är bättre i Uppsala eller att det finns fler framgångsrika kvinnor där där. Om du läst mitt inlägg vilket jag alltmer betvivlar att du gjort med mer än ett ögonkast hade du sett att jag lämnade Lund. Sen trivdes jag utmärkt i Malmö ett par år för att sedan flytta till Stockholm (hemort angiven i min profil).

De flesta av mina kvinnliga vänner har lämnat Lund, delvis på grund av av samma orsaker som jag. Så du behöver inte vara orolig för att stöta ihop med så många av dem.

Mitt inlägg handlar om att det ofta kan leda till ökad empati när man själv ansett sig ha blivit utsatt för diskriminering.

I de kretsar jag rörde mig fanns tyvärr ett besvärande inslag av sexism, betydligt mer flagrant än det harmlösa tilltaget att (korrekt) gissa en okänd persons kön.

19:06  
Blogger Oskar sa...

Oj. Här hettade det till ordentligt. Just passagen om Lunds ålder lyckades jag inte få in i detta sammanhang på ett för mig begripligt sätt. Och jag har ändå min bakgrund i Uppsala :)

19:15  
Blogger random_user sa...

Lisa:
Jag reagerar inte på att du gissade att jag var man, utan på att du tillskriver mig vissa nedärvda egenskaper och åsikter pga min könstillhörighet. Jag är i själva verket för ett jämlikt samhälle, fritt från fördomar. Jag är uppväxt med en ensamstående mamma, som utgör den, enligt dig, utrotningshotade arten framgångsrik kvinna i Lund. Jag känner både framgångrika och mindre framgångsrika män och kvinnor i Lund, vissa uppväxta i Lund och andra inflyttade.

Du insinuerar också att jag tillskriver dig vissa egenskaper pga av ditt kön. För mig spelar det ingen roll för mig om du är man eller kvinna när du skyller dina privata tillkortakommanden på yttre omständigheter. Personen i artikeln tycks göra precis samma sak och han är ju man.

Däremot är jag ingalunda utom risk att stöta på dina kompisar på gatan. Jag flyttade själv från Lund för många år sedan.

19:28  
Anonymous /M sa...

random_user, men det är inte alla platser det till och med kodar sig i språket på, which was my point

19:41  
Blogger Lagers tabberas sa...

Ja, ja Lund är gammalt som fan, men det är också gammalt som ärkestift åt ärkefienden Danmark. Så djäla läånge har det inte varit svenskt, inte lika låänge som Uppsala!...eller Sigtuna. Men det spelar väl ingen roll.

Hallen är skit numer. Inte en grönsakshandlare. För dhyra hyror sa kött, bröd och osthandlarna

20:18  
Anonymous elina sa...

random_user:
tänk om du hade bott kvar i lund - då hade du fått lite härlig vårsol och 15 plusgrader - och sluppit bli så upprörd framför datorn :)

oavsett åsikt om lund så har lisa några klara poänger - läs en genuskurs så kommer du förstå vilka teorier hon hänvisar till. i vilket fall som helst har diskussionen för länge sen lämnat dig bortom decency!

tips:
under det rosa täcket (nina läste i lund)
med uppenbar känsla för stil (som nu också ligger till grund för en pjäs)

20:21  
Blogger Lisa sa...

Random:
Jag tror helt enkelt att det finns ett stort antal framgångsrika kvinnor TROTS de hirearkier som råder i samhäleet, och i vissa kretsar mer påtagligt än andra.

Tyvärr vänder du på orsaksambanden en smula. Jag utgår inte från att du har vissa åsikter för att du är man. Men när du uttrycker vissa åsikter och betvivlar min utsago om manliga maktstrukturer gissar jag på att du är man. Lyckligtvis finns det många män som kan se sammanhang ur ett annat perspektiv.

Under de år jag först pendlade till och sedan bodde i Lund slog jag knut på mig för att passa in. För första gången i mitt liv blev jag rejält deprimerad. Först när jag upptäckte att en lång rad andra kvinnor kände samma sak som jag insåg jag att jag var på fel plats och flyttade. Det är möjligt att jag hade hittat en öppning så småningom. Säkert större chans om jag varit akademiker.

Men oddsen var helt enkelt bättre för mig i andra städer.

Lustigt nog tycks de problem jag beskriver väcka genklang hos fler. Lundagård kontaktade mig i eftermiddags och ville publicera mitt inlägg som krönika eftersom de (vad jag förstod) sympatiserade med innehållet. Tydligen är jag inte helt ensam om att ha motgångar på grund av personliga tillkortakommanden och sen skylla allt på min omgivning. Det verkar rent av vara en trend.

Jag tackade nej med hänvisning till att i det forumet skulle det framstå som ett rabiat frontalangrepp eftersom jag inte brukar skriva där. På min blogg hoppas jag att det sätts in i sitt sammanhang på ett annat vis.

Lustigt nog gick det inte så där jätteuselt för mig i Malmö (det kan ha varit bonntur eller sp har de kanske lägre krav på social och professionell komptens där), jag genomförde utan problem ett liknande projekt som det jag tyckte jag fick dåligt gehör för i Lund.
Det ironiska är att några Lundaprofiler sedan kopierade mitt Malmö-projekt i Lund (Ja, de erkände själva ärligt i Sydsvenskan att jag var den stora inspirationen för deras projekt.)

Nå, Lund blev kvitt en med Lundamått mätt paranoid inkomptetent gnällspik.

Skämt åsido, de som känner mig genom den här bloggen vet att jag har för mycket trevliga saker i livet för att gå och gräma mig. Jag är på sätt och vis glad att jag körde huvet i väggen i Lund. Misslyckanden må vara plågsamma och ger en hel del obehagliga självinsikter men de de får en ofta att inse att man måste hitta rätt plats.

20:25  
Blogger random_user sa...

Elina, du har rätt om vårsolen, det har varit fint här också idag.
Jag kan inte hjälpa att jag blir upprörd, framför datorn och inte framför datorn. Fördomar kan vara oerhört provocerande. Särskilt om de kommer från människor som påstår sig vara för jämlikhet och rättvisa. Det är tråkigt att jämlikhetssträvan så ofta grundar sig i egoism, att man själv anser att man inte har det så bra man förtjänar. Egoism är inte så fint, därför upphöjer man sitt eget problem till en allmän orättvisa.

Jag håller sedan fullkomligt med i sak, män och kvinnor skall ha samma förutsättningar. skåningar och stockholmare, rika och fattiga, svenskar och invandrare. Det finns mycket som kan bli bättre. Jag har heller aldrig förnekat att det finns osympatiska maktstrukturer.

Två av Sveriges tre största företag grundar sina affärsideer i att systematiskt kopiera vad andra gjort. Det tredje kommer från Lund och har utvecklat egna ideer (uppfinningar som dessutom har haft stor betydelse i världens fattiga länder). Så detta med att folk från Lund kopierar mer än andra vill jag inte göra till en allmän sanning.

Men att man kan bli bitter och paranoid när man upplever att någon stulit ens ideer har jag större förståelse för. Men det kommer fler ideer kan jag lova dig. Att vara bitter för det som varit tar bara en massa onödig energi, man kan ändå väldigt sällan göra något åt det som redan har hänt.

Grattis till att Lundagård gillar vad du skriver. Det vore med all säkerhet en kvalitetshöjning för dem att publicera dina idder.

21:28  
Blogger Svante sa...

lagers tabberas - grönsakshandlare saknas visserligen i saluhallen men flera av de på Mårtenstorget är mycket bra.

För övrigt förstår jag inte varför random user blev så provocerad av Lisas inlägg. Jag bor och trivs i Lund men jag är väl medveten om att det är en stad med en speciell kultur som alla inte gillar. En bekant som är uppvuxen i ett litet brukssamhälle i Värmland jämför ibland Lund (och den akademiska delen i synerhet) med sin uppväxtort - en liknande miljö där alla känner alla och mycket görs enligt gamla ritualer.

Det är nyttigt att se en miljö där man själv har anpassat sig och trivs bra med någon annans ögon ibland!

21:35  
Blogger Lisa sa...

Eh, som vanlig påstår du att jag skrivit saker jag inte skrivit. Jag har inte skrivit att lundensare kopierar mer än andra. Jag blev uppriktigt glad att de satte igång med sitt projekt och det enda som var tråkigt var att de inte kontaktade mig innan så kunde jag gärna hjälpt till. Jag hade gärna hjälpt dem.
Det var bara lustigt i sammanhanget att mina idéer blev poppis i Lund när jag flyttat. Och andra med rätt attribut framförde dem. Andra i min omgivning var lite upprörda men jag tyckte att deras utveckling av "mitt" koncept var superbra.

Tror tyvärr inte deras projekt fortsätter nu.

Jag har uppmuntrat andra att dra igång med liknande projekt på andra ställen.

Jag orkar inte debattera med någon som hela tiden tillskriver mig åsikter och känslor jag inte har.

21:38  
Blogger Lisa sa...

Tack och puss till Svante!
Jag har flera vänner i Lund. Många håller med mig om problemen men menar att fördelarna överväger. Det beror lite på vad man vill göra av sitt liv och ahr för ambitioner.

22:17  
Anonymous Anonym sa...

För att återknyta till det ruskiga i artikeln, vilket är att DO (Diskriminerings Ombudsmannen) betraktar diskrimineriing på grund av lokal härkomst i Sverige som ok.
Detta öppnar dörren för ett nytt och väldigt enkelt sätt att neka vem man vill ett jobb.
Ex: Vi anställer inte folk från Kungsgatan 34 3tr.

Det är rent ut sagt ruskigt att diskriminering pga lokal härkomst oberoende av plats inte betraktas som diskriminering. Det hela andas lite för mycket av boken djurfarmen av George Orwell

20:24  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida