Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, mars 19, 2007

Ni är alla vinnare

Äntligen är det dags att kora vinnare i Bolognesetävlingen. Efter noggrannt övervägande är juryn (jag, alltså) enig. Ni är vinnare allihopa. Bidragen överträffade alla förväntningar. Det har varit ett sant nöje, nej en ära att vara domare för...

Nähä. Tänkte väl det. Jag kommer inte undan så lätt. Ni har satsat och ni har väntat och nu vill ni ha besked. Som ni vill. Jag ska uttala mig, men det här går på er risk. Mina åsikter är mer godtyckliga än subjektiva eftersom jag inte ännu har provlagat ett enda av recepten.

Vi börjar med kategorin svensk köttfärssås (fri stil). Bidragen låter sig grupperas och jag tänker utse vinnare i flera underkategorier.

Först ut är kategorin ursvenskt. Bidragen i denna kategori bedöms i första hand på tillagningstiden, i andra hand lika godtyckligt som allt annat. De tävlande är endast två: Jimmys magsprängarmat, gjord på ketchup, och mormor Sonyas köttfärssås, med grädde och soya i stället för tomat. Båda är klara på en kvart. So far so good. Det som avgjorde var att mormor Sonyas fick mig att tänka på min egen mormors fläsksås (även den smaksatt med soya) som jag älskade så när jag var liten. Grattis Jens (och mormor Sonya), du är kvällens första vinnare!

Nästa kategori är vegetarisk köttfärssås. Vinnaren är Livs tofufärssås. Saras soyabolognese var också ett mycket starkt bidrag, men jag är inne i en tofuperiod just nu.

Den sista underkategorin omfattar allt annat. Gitto gjorde en klassisk bolognese, fast försvenskad med älgfärs och ansjovis. Berka spetsade sin med maltwhiskey, flera andra med honung. Annes bräserade köttsås låter också mycket god. Svårt. Jag fastnade till sist för Patriks, med bland annat fänkål och salsiccia. Grattis! Eftersom du verkar bo i grannskapet kan prisutdelningen ske hemma hos dig, vid matbordet.

Så var det dags för den andra huvudkategorin, nämligen bolognese. Här finns många mycket starka bidrag (för många för att alla ska nämnas var för sig), men bara en vinnare. Vad är en äkta bolognese? Som K påpekar finns det faktiskt ett officiellt recept. Så underbart fånigt och typiskt italienskt! När jag arbetade i Milano tackade vi av en kollega med en kokbok där alla medarbetare fick bidra med ett recept. Ni kan inte ana vilka gräl det blev bland italienarna över recepten. Kombinationen mjölk och tomat var särskilt kontroversiell - antingen självklar eller otänkbart vidrig. Ingen grupp har så bestämda åsikter om hur mat ska vara som italienare; ingen är heller så oenig. Tävlingsbidragen är äkta i det avseendet att de är olika varann.

Men anmärkningsvärda likheter fanns. Flertalet av bidragen innehöll muskotnöt, vilket är vanligt förekommande även i italienska recept (om inte i det officiella). Kycklinglever i bolognesen var något helt nytt för mig, men förekom i hela fyra bidrag. Varifrån kommer kycklinglevermemet? Googlar man på sugo eller ragù, bolognese och fegato di pollo får man visserligen en massa träffar men inga där bolognese och kycklinglever ingår i samma rätt. Googlar man i stället på engelska upptäcker man snabbt att både Dean & Delucas kokbok och Delia Smith har kycklinglever i sina bologneserecept. Jag gissar att memet har ett anglosaxiskt ursprung (rätta mig om ni har bevis för annat). Memets styrka är uppenbar - levern är oväntad och upplevs av kocken nästan som ett hemligt vapen. Det är säkert dessutom gott. Jag ska definitivt provlaga köttfärssås med kycklinglever.

Nu vidare mot ett avgörande. Min egen vardagliga köttfärssås är egentligen en tomatsås smaksatt bland annat med kött. Köttet är viktigt, men kärnan är ändå den komplexa tomatsmaken som man bara får i ett långkok. Den är mycket god, men den hör inte egentligen hemma i den här tävlingen. Ragù bolognese är en köttsås med tomat och inte tvärtom. Det har ni, de tävlande förstått (Andreas har gått så långt i sitt lysande bidrag att han ersätter tomaterna med pedantisk hygien). Men ingen annan har förstått detta som K, vars recept bygger på märgpipa (med ben) och annat helt kött som får koka sönder. Får benen koka med i 3-5 timmar behövs inga buljongtärningar, minsann. Det var helt enkelt den här såsen jag blev mest sugen på att smaka. Grattis K, du har vunnit Matälskarens bolognesetävling!

Etiketter:

15 kommentarer:

Blogger Lidbom sa...

Folkets mats bolognese med kycklinglever har sitt ursprung ur en italiensk (men översatt) kokbok från mitten av 70-talet.

Jag tror nog inte kycklinglevern-memet är särskilt anglosaxiskt, faktiskt.

20:52  
Blogger Jens sa...

Jippie! Sonjas sås var inte särkilt modern och medveten men fantastiskt god. Och stort grattis till K och alla andra.

Angående levern så kan det mycket väl vara något anglosaxiskt men kanske också typiskt 70-tal. I Carl Butlers första kokbok har han med kycklinglever i sin bolognese och han är om jag inte missminner mig av irländsk börd.

21:55  
Blogger Jessika sa...

K lär bli glad. Han är i Tyskland och stressar ihjäl sig (enligt bloggen).

22:26  
Blogger K sa...

Tack Johan! Jag blir djupt rörd över att du blir sugen på att smaka mitt recept. Ännu gladare skulle jag bli om du gillade det på smaken. Jag vill gärna bjuda dig och familjen på min sås någon gång och se om bedömningen håller. Nu firar jag med en kvarting vitvin på hotellrummet i ett Stuttgart där magnolian blommar. Bugar, bockar och rodnar.

(Och här är inte ens så farligt stressigt som jag fruktade. Tyskarna är snälla och jag var bättre förberedd än jag trodde. Allt ganska bra faktiskt. Proppmätt på maultaschen.)

22:35  
Anonymous Ruprecht sa...

Det här var minsann ett västgötaklimax. Efter ett så ambitiöst startfält och så pass lång överläggning trodde jag iaf att juryn skulle ha provlagat.

22:44  
Blogger Lisa sa...

Vi har vid varje tillfälle påpekat att vi är notoriskt opålitliga och nyckfulla. Om vi inte haft konstant sjukdom med två antibiotikakurer var sen tävlingen utlystes hade vi förmodligen provlagat en hel del recept.
Vi kommer att provlaga en hel del av recepten när vi är friskare. Och det är möjligt att vi klampar in hos K och högljutt under handgemäng sliter från honom hans trofé som utdelas nästa bloggträff. Nyckfulla var ordet.

07:50  
Blogger Kinna sa...

Spännande läsning. Vad roligt att K vann, ett jättebra val! =)

09:42  
Blogger Patrik sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

10:37  
Blogger Patrik sa...

Grattis K!! Även jag blev mest sugen på att provlaga just det receptet.

Mellan provlagandet för Lisas bok och lite idéer runt köttsås med tomat som bolognese får heta framledes, kanske det finns utrymme att fixa ihop min variant till en prisutdelning, men jag lovar ingenting.

10:39  
Blogger Anna-Eva sa...

Grattis alla vinnare och jag håller fullständigt med om att K:s Bolognese var den man blev mest sugen på att smaka. Jag har dregglat över receptet flera gånger men inte kommit mig för att prova :)

10:43  
Anonymous Sara på Storbacken sa...

Jag har två källor till min kycklinglever: den ena är en Italiensk kokbok från 1996, en är min väns Sicilianske far. Men jag tror att det är en (lycklig)sammanblandning från början. Den Neapolitanska Ragùn har oftast kycklinglever... Och vem kan tro att en Sicilanare kan göra skillnad? ;-)

11:46  
Anonymous BeRKA sa...

Kul att vara med i tävlingen, och kul att bli omnämnd. :-)

När kommer nästa roliga tävling?

11:55  
Anonymous Fredrik sa...

Jag tycker också att K:s recept ser oerhört lockande ut. Måste testas, liksom Gittos vilda, om jag nu får lämna mitt eget lilla hedersomnämnande.

Väldigt rolig tävling, det här! Kul sätt att ta del av andras idéer om mat.

16:15  
Blogger Lisa sa...

Tack för att ni ställde upp. Nästa gång lovar vi att provlaga. Men vi har varit så räligt sjuka och matta.

19:49  
Blogger Johan sa...

OK, inte anglosaxiskt. Men kanske inte heller bolognesiskt. Jag köper Saras teori att det handlar om syditalienska influenser.

09:54  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida