Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, mars 20, 2007

Oubæk taggar ner

medgästOubæk i Köpenhamn har man helt sonika avsagt sig sin Michelinstjärna (eller rättare sagt Guide Rouge-rosett) och börjat om från början. Nu brassas brasserikäk med humana priser till överlyckliga gäster. Jag inledde med fisksoppa med buljong på hårt rostade räkskal, Henrik mumsade sniglar i mild uppsmörad, nedtonad vitlökssås. Eftersom han är en djärv ätare blev han bara triggad av mina historier om sommarens snigelkok. Sen åt vi båda hälleflundra med svampfärserade grönsaker: en retrorätt som sammanfattade det bästa som hände med maten under 80-talet. Bredvis oss satt två glamourösa flickor och åt blodiga tournedous med friterad timjan, bearnäs och de finaste, knusprigaste pompe jag sett på länge.
fisksoppa
Visst är det skönt att äta mat som man inte behöver analysera? Det räckte med att vi sade "Gott!" och log saligt mot varandra. Viss mat är rätt och slätt till för att ätas.
Sen gick vi på Kransekagehuset och tryckte i oss kransekager och saker med vaniljkräm som bara kan beskrivas som ett hån mot Atkin, Pritkin och samtliga kostrekommendationer som någonsin utfärdats. Vi vandrade långsamt ner mot Strøget med framtiden säkrad genom ett par extra kransekager i rosamönstade påsar. Solen sken på oss och vi insåg att visserligen är livet ett långt lidande, men ibland är det faktiskt mindre påtagligt.
hälleflundra

Etiketter: , ,

5 kommentarer:

Anonymous Pappa Brun sa...

Nu får du se till att stava rätt i din etikett. København heter det ju.. och jag är sjukt sugen på att ta en tur över till favoritstaden nu på lördag.. Var kan man njuta med barnvagn?

13:27  
Blogger Lisa sa...

Det får stå kvar som ett monument över min dumhet. Jag vet inget om barnvagnsvänlighet i Kph, för jag är bra där ngn gång per år.

17:53  
Blogger Jessika sa...

Jag visste inte att man kan avsäga sig stjärnor. Jag har just läst Gourmet nr. 2/2007 (var det därifrån du blev får i kål-inspirerad?) om glass på olivolja m.m. och efter det så känns en avsagd stjärna, ja, ovanligt men uppfriskande.
Jag hittade det eländiga sockret för övrigt. På den enda affären där jag bara gjorde en hastig överblick och det i fel hylla visade det sig. Vid det laget hade jag köpt det dyra men det ordnar sig :). När mina föräldrar semestrade på mauritius fick jag vaniljstänger därifrån. Såna vill jag ha fler av. Miljökonsekvenser eller inte.

17:57  
Blogger Lisa sa...

Asch, vaniljstänger är OK, dessutom flygs de nog inte in i vanliga fall. Värre när man flyger färska grönsaker från Asien. Såna som jag åt idag. OOOOps!

19:47  
Blogger konjären sa...

Lucas Carton med kockis Alain Senderens i Paris avsade sig tre stjärnor häromåret. Den enda trestjärniga krog jag ätit på kastar in handduken strax efter mitt besök - hur skall det tolkas?

01:30  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida