Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, mars 18, 2007

Gästbloggare: Jonas Sandberg

jonasDet är ingen hemlighet att vi som gillar mat i det här landet försesmed en stadig ström av nya kulinariska influenser utifrån. Antingen via våra många duktiga kockar som har ett vaket öga utåt eller genom egna och andras resor, invandring och utvandring, bondvett och molekylära frivolter.

Många nya smaksensationer och rätter skapar också frågan; vad sköljer man ner all denna härlighet med? Att det oftast finns en samhörighet mellan mat och dryck från samma geografiska område är väl känt. Men det hjälper inte långt för den som föredrar ett glas vin istället för en sockertjock kopp thé eller en galangaljuice (även om det ens skulle finnas till hands).
Det finns idag några typer av mat som börjar få ordentligt fäste i svensk matlagning och som ibland kan uppfattas som svårt att kombinera med vin. Jag tänker framför allt på det asiatiska, med Thailand, Malaysia, Japan, Singapore och delar av Kina i spetsen. Av nödvändighet blir det lite generellt när man pratar om att passa ihop dryck med en hel matkultur men det finns en del ramar som kan underlätta.

Ta apstark zucchini med thaikryddor till exempel, på pappret en mardröm att sätta vin till med många pikanta smaker och naturligtvis den rivande hettan. Välj gärna ett vitt vin med en bred smakpalett som kan svara upp till rättens excesser. Frisk syra är ett måste och om det finns bara en gnutta restsocker (socker som inte jäst ut till alkohol) så är det bara önskvärt. Sötma i vinet är nämligen fenomenalt bra för att göra kryddhettan lite mer hanterbar. Ett alternativ till vitt vin kan vara ett lite lättare öl med bra syra och inte alltför hög beska. Det kanske viktigaste av allt är att servera drycken rejält svalt, säg runt 6-7 grader. Redan ett par grader varmare kommer det att kännas lite platt och tungt när syrlighet och kryddhetta i rätten ångar på.
Prova gärna:

2006 Vida Orgánica Torrontés, Familia Zuccardi
Mendoza, Argentina (nr 6587, 63 kr)

2004 Pinot Gris Reserve Particulière, Domaine Weinbach
Alsace, Frankrike (nr 99286, 116 kr)

2000 Tokay Pinot Gris Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes, Gustave Lorentz
Alsace Grand Cru, Frankrike (nr 97455, 219 kr)

Erdinger Weissbier Dunkel, Erdinger
Tyskland (nr 1542, 19.40 kr)

Jag träffade Jonas när jag skrev en artikel om rookies i krogvärlden. Ambitiös och prestigelös med en otroligt cool utstrålning. Håll ögonen på honom!
Fortsättning följer ...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida