Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, februari 20, 2007

Läs vidare!

Intressant läsning om vin är extremt sällsynt i svenska tidningar. Den här understreckaren som jag hittade via välskrivande Vinlusen var ett kärt undantag. Tänk om fler vinskribenter fick/ville skriva så. Oj, vad törstig jag blev!
För övrigt delar jag Vinlusens irritation över antalet viner som har korkdefekt. nej, det är inte snobbig inbillning. När du väl lärt dig indentifiera smaken av trikloranisol kommer du misslynt kassera ungefär var femte vinflaska.

Etiketter: , ,

10 kommentarer:

Blogger Alice sa...

Den där artikeln fick mina geologivänner att gå i taget. Full av osanningar, var ordvalet.
Hoppas SvD publicerar deras kommentar någonstans.

12:51  
Blogger Jonas Bergroth sa...

Alice: det var lustigt. Det enda artikeln säger om just geologi är väl att det inte är klarlagt HUR jordmånen påverkar vinets karaktär?

Alltså: "Till exempel kan man på många ställen läsa att Champagnes kalkrika jordar ger upphov till dryckens ibland tydliga mineralton. En populär förklaring är att detta sker genom att rötterna tar upp smakämnen, i fallet Champagne skulle det kunna vara kalcium utsöndrat från områdets kritjordar. Detta är kanske en tilltalande tanke, men vetenskapliga belägg saknas. Tillgången på kalcium påverkar visserligen växten – både brist och överskott inverkar negativt på växtens ämnesomsättning – men att det skulle ge något avtryck i vinets smak finns inga bevis för. Detsamma gäller upptaget av andra mineraler. Sanningen är att man vet väldigt lite om vad som påverkar vinets smak och vilken effekt växtplatsen har. En koppling finns, men vad som inverkar och hur är oklart".

Är det detta som skulle vara osanning? Sitter geologivännerna på belägg som artikelförfattaren inte känner till? Sakliga invändningar är ju mycket mer intressanta än svepande formuleringar.

13:19  
Blogger Lisa sa...

Precis. Det är ju ett referat av andras virriga uppfattningar han gör.
Möjligt att terminologin är lite oklar.

14:19  
Anonymous Anonym sa...

På tal om vin.
Någon som sett den här filmen om vin?

Kan tänka mig att man får kassera mer än var femte flaska då.

16:42  
Blogger konjären sa...

Lisa, att kassera var femte flaska låter som ett mycket strängt urval. Vanliga uppskattningar av proffs i branschen beträffande korkdefekta flaskor rör sig mellan 2-3% och upp mot 10%. Jag skulle gissa att jag ligger på kanske 5%, men är å andra sidan inte expert och säkert slinker en och annan igenom som bara "sämre än väntat".

Ser du något mönster i viner som har defekter; vita/röda, billiga/dyra, kvalitet på kork...?

21:15  
Blogger Lisa sa...

Jag konstaterar att det börjar faktiskt närma sig de siffrorna de senate månaderna. Vi har tyvärr blivit allt känsligare. Måste erkänna att det är sammanlagd kvot för alla defekter.
Defekter märks mer på vita viner och fina viner. Korkarna tycks ha blivit sämre på 2000-talet.

14:24  
Anonymous Anonym sa...

det handlar inte alltid om korkdefekt. Den känslige lär sig snabbt att även känna av andra defekter. Systembolaget tar faktiskt tillbaka defekta viner... helt fantastiskt nog! korka igen flaskan och bär tillbaka den. Sluta gnälla.

18:49  
Blogger Lisa sa...

Lotta:
Jag håller verkligen med om att det är bra att Systembolaget tar tillbaka viner. Jag har inte sagt ett ont ord om Systembolaget, märk väl.
Om man har planerat en middag för kära vänner och lagar specifik mat till vinerna och flera av vinerna inte går att dricka har man all rätt i världen att gnälla över defekta viner. Jag vill inte dricka mina viner tre dagar senare och har faktiskt sällan råd och nästan aldrig armstyrka för att köpa dubletter av vinerna för att vara på den säkra sidan. Grattis till dig om du har det!
Och många av de andra defekterna beror kanske inte specifikt på trikloranisol (vilket jag skriver i kommentaren ovan) men väl på otät eller defekt kork.

Sluta gnälla? Eh, hur ska man annars få bättre förpackningar? Hur ska vi annars få folk uppmärksamma på att de dricker vin som borde smaka mycket bättre?

Fortsätt gnälla! säger jag. Svenskar är på tok för rädda att gnälla överlag.

19:43  
Anonymous Anonym sa...

jag håller med helt och hållet att man kan ju inte hålla på att köpa flera flaskor av varje vin...

nej jag ville belysa att man kan lämna tillbaka på systembolaget! utmärkt service och förmodligen mindre gnäll och mer action!

ledsen om detta feltolkades det var verkligen inte meningen

10:40  
Blogger Lisa sa...

lotta: oj, jag menade inte att låta sur. jag gillar hu systembolaget också!

10:51  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida