Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, februari 17, 2007

En definition på lyx ...

DSCF1106.JPG
... är när det kostar mer än det smakar. Och är värt det. Just nu kostar de här tomaterna 99 kronor kilot på min affär och är värda det. Tomater på vintern ska smaka så här mycket och kosta så här mycket. De ska nämligen bara konsumeras med största sparsamhet. Någon enstaka gång i månaden för att vi tomatälskare ska hålla drömmen levande och inte gå under i väntan på tomatsäsongen. Bojkotta anemiska smaklösa tomater oavsett lockpriser.
Vad man ska äta på ostmackan i stället? Tja, i morgon ska mina föräldrar få snittar med lagrad prästost och kålrot. Kålrot? Ja, först karamelliserad sedan långsjuden i äppelmust och till sist spetsad med några droppar äppelcidervinäger och lite rostad fänkål. (Mer exakt beskrivning i kommentaren nedan.)

Etiketter: , , ,

7 kommentarer:

Blogger Kinna Jonsson sa...

Kålroten låter helt fantastiskt. Jag måste nog gå ut och köpa en och försöka jag med. =) Trevlig helg!

15:07  
Blogger Lisa sa...

Dito!
Knepet är att steka mjukt och ljust gyllene i smör, strö över lite socker och vänta tills det blir mörkt gyllene. Sen slår man på lite äppelmust i taget så att det kokar in mellan. Lagen ska vara tjock och simmig. Sen smakar man av med en gnutta mer socker och vinäger. Och så lite rostad krossad fänkål.

15:42  
Blogger Jessica sa...

Ska den vara finskuren, kålroten?
Tror du att man kan ta cider om man händelsevis inte hittar äppelmust?

11:48  
Blogger Lisa sa...

Jag tärnade kålroten något mindre än sockerbitar. Tropicanas/Brämhults äppeljuice går bra. Eller koncentrat och lite vatten. Vår underbara ekomust är tyvär slut på affären. Buhuhu.

12:35  
Blogger K sa...

Fänkålsfrön?

16:47  
Blogger Jessica sa...

Jag hittade äppelmust.
Att en kålrot kan anta sådana oanade smakhöjder var ja, oväntat.

23:05  
Blogger Lisa sa...

Jessica: Kul! Ja, jag är omåttligt stolt och inbillade mig i säkert fem minuter att jag var den enda i hela världen som kommit på det.

19:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida