Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, januari 10, 2007

Fin fisk från fjärran

I kommentarerna till kanelinlägget diskuteras den värmande indiska kryddan garam masala. Det är en släkting till den gula curryn med utan chili och gurkmeja. Igår testade vi Santa Marias variant av garam masala som visade sig vara ännu bättre än Kockens. Vi lagade nämligen en fiskcurry som var en variant av Egils favoritrecept. Barnen tål allt starkare curry och det här var nog första gången alla var riktigt nöjda med exakt samma styrka på såsen. Just igår åkte en burk körsbärstomater och en rejäl skvätt asiatisk fisksås ner. Vi lagade dubbel sats sås och frös in hälften till nästa vecka. Präktigt värre!showimage
Eftersom fiskdisken på Vi Hornstull i stort sett är försumbar testade vi Findus nya fisk pangasius. Att man valt just det latinska namnet är ingen slump. Firren går även under de mindre smickrande namnen hajmal och Mekong-kattfisk. Köper du Findus andra firrar kan de trots sina välbekanta namn vara fiskade lite var stans för att sedan fraktas till Thailand för att filéas och paketeras. Så att köpa fisk odlad i Asien är inte värre än annan fryst fisk. Vilken ironi!
Nu kommer det intressantaste: Om jag förstått rätt är mal, i likhet med karp och kattfisk, dessutom vegetarianer vilket gör att man inte behöver föda upp dem på resurskrävande fiskmjöl. Sen hoppas jag verkligen att Findus tar sitt ansvar och ser till att pangasius-odlingen inte blir nästa räkhärva.
Tills vidare ger jag pangasius ... kanske inte tummen upp men väl ett försiktigt OK.

Nå, det viktigaste av allt är att ungarna gillar fisken. Det värsta hånet mot miljön är att nämligen köpa fisk som handlar i soptunnan. Glada nyheter! Fisken är finemang! Mild, foglig och med oerhört ren smak. Helt utan den där dysmaken com många sötvattenfiskar har. Vi har tidigare provat att pankopanera den med hyfsat resultat. Men då kändes den en aning vattnig och blek i smaken. Det verkar som hajmalen simmar mer hemtamt i curryn med kokosmjölk. Exakt recept kanske kommer här så småningom.

18 kommentarer:

Blogger Martin sa...

Kul att du skriver Pangasius, det är nog den fisk jag pushar mest för när jag står i fiskavdelningen, när alla kommer och frågar efter östersjö-torsk ;-(.
(Och tanterna svara oftast, "- Lagar du fisk? Det är nog inte många killar i den åldern som gör det." Och blir positivt överraskade :-).

Föresten en malmönyhet (tror jag) restaurang Asien har släppt alla andra länder och kör bara asiatisk mat nu, kul tycker jag :-).

11:12  
Blogger Lisa sa...

Martin: Kul att se dig här igen!
Jag ska jobba i malmö 22-28 och kommer och säger hej i din disk om jag hinner. Pangasius klarar lustigt nog frysning ovanligt bra.

12:25  
Anonymous björn w sa...

Åh, ska du till Malmö Lisa? Om du har tid är du väldigt välkommen till oss på en drink och/eller en bit mat måndag eller fredag!

13:27  
Blogger Lisa sa...

Gärna! Och se hur min glassmaskin har det. Vi kan ju höras om detaljer.

13:32  
Anonymous Saskia sa...

Hej Lisa!

Min lokale fiskhandlare i Jönköping menar att den pangasius som finns i frysdiskarna odlas i Asien till låg kostnad med skövling av känsliga ekosystem som resultat. Han har färsk pangasius som odlas i Göteborg, på ekologiskt hållbart sätt. Detta är andrahandsuppgifter förstås, men jag hittade den här länken: www.greenfish.se.

15:07  
Blogger Lisa sa...

Hej Saskia! Tack för inlägget. Det är lite olika med olika anläggningar. Jag har redan i morse skrivit en förfrågan till Findus och återkommer när jag har mer fisk på benen.

Jag ska kolla upp svensk pangasius ockå!De kanske kan ta in det på min butik om jag tjatar.

Tyvärr är det ju problem med all typ av livsmedelsproduktion. Inte minst fisk. Vi får försöka välja det som gör minst skada. Risken är ju att vi antingen slutar bry oss helt för att det känns hopplöst eller väljer sämre alternativ.

15:16  
Anonymous Anonym sa...

Att kattfisken kallas för deras latinsk namn kan nog ha mycket att göra med USA. USA har anklagat Vietnam för dumpning av billig fisk på deras marknad och därav förbjudit Vietnam att kalla Kattfisk för just Kattfisk.

Amerikansk kattfisk föreningen har också gått ut med reklamer om hur dålig Vietnams fisk är och att de skövlar för att odla den. Vet inte om det stämmer eller om det är amerikanerna som sprider falska rykten men skulle tippa på att det är både och.
Här är en relativt saklig artikel http://www.cid.harvard.edu/cidtrade/Papers/catfishfinal1.doc men med tanke på att den är skriven i USA så kan lite skepsis vara att rekommendera.

Zaba

Måste säga att din matblogg är intressant och kul att läsa med mycket varierande innehåll. God fortsättning

18:26  
Blogger Lisa sa...

Hurra Zaba är tillbaka!
Aha! Intressant. Du måste faktiskt gästblogga snart.
Jag ska bråka lite med Findus. De kanske kan hosta upp någon Fair Trade fisk om man skrämmer dem lite.

Och hur ekologisk är den amerikanska kattfiskodlingen?
Fast har man inte typ jämnat all skog med marken i USA för att odla majs med konstbevattning och handelsgödsel fframstölld med fossila bränslen. Majs som sen används som djurfoder till djur som är sällsynt illa anpassade för att äta majs. Och ändå bekymrar man sig för ANDRAS biotoper. Gulligt.Ibland blir jag lite trött på hur svenska miljövänner ylar över utländsk miljöförstörelse när det är bland annat är EU:s handelsstullar som pressar vinstmarginalerna just för asiatiska varor.

Svenskt välstånd bygger ju till stor del på att vi skövlat våra ursskogar för att få kol till framställning av det svenska stålet. Nu när andra gör samma sak moraliserar vi över deras produkter. Hur många procent av den svenska urskogen finns kvar?

Nej, jag tycker inte att man ska köpa jätteräkor för det. Men man kanske ska köpa andra mer förädlade produkter som inte behöver frys eller flygtransporteras från dessa länder.

Kom gärna med lite input, Zaba! Tipsa om bra grejor!

19:38  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Jag tror inte att malen är vegetarian, har läst något i stil med att "Malen har rapporterats äta små barn. Köttet är välsmakande" i en gammal faunabok.

Men det är väl skillnad på hajmal och mal.

22:14  
Blogger Lisa sa...

Är det barnköttet eller malköttet som är välsmakande? Är det i sådana fall sprättbarn som avses?

22:32  
Blogger Jessika sa...

Om du tröttnar på curry kanske du kan prova hur den svarar mot att bli upphottad av cajunkryddor?
Fisken alltså, inget annat.
Kattfisk/mal är vanligt i södern och är gott. Jag brukar göra blackened catfish, men minus allt smör som brukar ingå i ett traditionellt recept.

23:03  
Blogger ondskan sa...

Hoppas det är sprättbarn. Annars äter inte jag dem i alla fall, där går min gräns.

09:42  
Anonymous Torsten sa...

Debatten känns lite konstlad tycker jag. Duger inte den färska fisk som erbjuds här hemma? Jag menar; vi som har världens bästa fiskevatten (Norra Ishavet) med världens bästa fisk. Man behöver ju inte välja de utrotningshotade arterna, men du får den alltid färsk och då menar jag färsk.
Jag säger bara:
Nilaborre?
Hajmal?
Vietnamesisk sjötunga?
etc

Hur många mil fraktas de små liven (är de liv när de är döda?) innan de hamnar på isbitarna i fiskdiken?

10:21  
Blogger Lisa sa...

Tyvärr är utbudet i fiskfisken påvert. Och när det gäller fisk som inte är utrotningshotad ser det ännu sämre ut.
När det gäller politiskt korrekt fisk som ungarna gillar är det ännu värre.
Konstigt nog är det så att en högteknologisk fiskeflotta som trålar förmodligen gör minst lika inverkan på miljön än en lång transport. Och lax uppfödd på protein är inte heller fantastiskt. Dessutom är jag en stark anhängare av handel med utvecklingsländer. Isynnerhet att stötta alternativ till den katastrofala räkodlingen.

Fisken är kanongod!

Har just fått svar av Findus. Samt mejla dem och pressa på om Fair Trade.

10:57  
Blogger Lisa sa...

Förresten finns det kanppt färsk fisk. Den är ofta flera dagar gammal. Eller fryst och tinad.
Men nästa gång barnen är hos oss ska jag försöka med strömming. Funderar på att fritera den som mjukstart.

10:59  
Anonymous Jonas sa...

Jag är positiv till odling av växtätande fiskar. Men enligt fiskeriverket är hajmalen inte uteslutande växtätande. Dock bättre än lax som kräver extremt mycket fiskprotein för att födas upp. Allra bäst torde rena herbivorer, t.ex. olika karpsorter vara. Kina odlar mest fisk i världen och karp är den dominerande arten. Något att ta efter i ett land med så stora sötvattesresurser som Sverige.

Ah, det där med "kattfisk"... Det finns inget som heter "kattfisk" på svenska. Det är en försvenskning av engelskans "catfish" som är en samlingsbenämning för olika malar och mal-liknande fiskar.

18:04  
Anonymous Jonas sa...

Hajmal (Pangasius hypophthalmus), eller så kallad pangasius, är en sötvattenfisk som odlas längs Mekongflodens vattensystem i Sydostasien. Produktionen har ökat drastiskt i Asien tack vare den höga efterfrågan i Europa (från 2004 till 2005 ökade exporten från 231 ton till 400,000 ton). Problemet utgörs av generell bristfällig förvaltning av odlingsmetoder och användning av kemikalier som förorenar närområden. Uttag av foderfisk från lokala fiskbestånd pågår.

Källa: http://www.wwf.se/press/1134008-ww-fs-konsumentguide-for-smarta-val-av-fisk-och-skaldjur

21:36  
Anonymous Anonym sa...

mmm så bra verkar inte vara pangasius fisk har hittat denna interessant blogg http://matpolisen.blogg.se/2008/november/smaklig-maltid-giftet-ar-serverad.html och det ser inte bra ut

Hälsingar
peter

17:41  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida