Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, januari 06, 2007

På begäran: Chiliflingor

Till bloggarrutinerna hör att med jämna mellanrum göra sig lustig över alla tokroliga sökord som fått googlare att hitta till bloggen. Hit till Matälskaren hittar nästan inga som sökt på "hundkapplöpning" eller "vrålkåt". Däremot tycks det vara många som känner sig osäkra på vad "chiliflingor" är.
DSCF0410.JPG
Alltså: chiliflingor är inget nytt påfund av Kellog's utan bara torkad chili som krossats i lagom stora flingor. Eftersom bitarna är lite större tappar de inte den fylliga fruktigheten så snabbt som finmald chili. Välj alltid illande röda eller mörkröda chiliflingor, är de bleksiktiga är det oftast ett dåligt tecken.
Ovan ser ni min stapelvara: tegelröda koreanska chiliflingor från Omi Food på Olosfgatan i Stockholm. Otroligt fruktiga, en gnutta rökiga och med lagom hetta. Passar lika fint i en thaisallad som en sydfransk fiskgryta (du ska ju inte snacka med chilin så det spelar ingen roll varifrån den kommer).
Förvara alltid din chili mörkt och svalt. Det borde vara kriminellt att förvara kryddor i ljuset och värmen ovanför spisen.

5 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

vrålkåt?????????????? *gapskrattar*

Förresten, nu när jag har förälskat mig i Alford & Duguid, jag har tidigare tittat i Flatbreads och bestämde mig för att den inte var för mig, däremot tittar jag nu längtansfullt på Homebaking. Beställer man den här är beställningen bindande så då återstår nätet. Har du tittat i den? Vad tycker du i såna fall?

19:47  
Blogger Lagers tabberas sa...

Vi gör våra egna chilliflingor. Hemligheten ligger i råvara och rostning och vi utgår från thaichilli av lite större modell, rostar länge , så det ryker, i torr panna och mortlar grovt. Det här använder vi bland annat till Prig Poon nam plaoch det är en absolut nödvändighet när man väl börjat, starkt beroendeframkallande.

22:44  
Blogger Lisa sa...

Jessica: Alford&Duguids böcker har ofta mycket exakta och rätt krångliga recept. Bra blir det nog men det krävs bra ugn och mycket arbete. Just när det gäller bakningen är alla recept anpassade för transatlantiska mjöler så jag satsar hellre på deras andra böcker.

Men det är en smaksak. Jag är ju ingen bakmänniska. Johan har inte bakat efter deras böcker men tycker kanska annorlunda.

10:22  
Anonymous Christina W sa...

Men kan man göra chiliflakes själv menar ni? Genom att rosta och mortla? Heter sorten Thaichili? I så fall måste jag se till att få tag i frön och så det till sommaren.

19:48  
Blogger Lisa sa...

Jessica:
Fast idag var det någon som googlade sig hit på jättetuttar.

Christina: Du kan använda torkad hel chili eller torka själv. Välj vilken sort du vill. Rostning är inte nödvändigt, det beror på vilken smak du vill ha. Jag föredrar ofta att rosta och mortla hel torkad chili precis innan den används eftersom de gottiga aromämnen som bildas vid rostning är lättflyktiga (precis som en nygräddad limpas speciella arom). Och hel torkad chili håller smaken längre än flingor.
Kockens chiliflingor är t ex rätt trist.
Men det är ju trevligt att ha ett litet lager hemma för att förenkla matlagningen. Hemgjord eller köpt. Just den koreanska chilin är förträfflig eftersom den inte är allt för stark. Och prisvärd.

21:28  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida