Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 09, 2006

Fråga Lisa!

Till helgen tänkte jag svara på frågor i lådan på Tasteline. Passa på att ställ riktigt roliga frågor där. Jag svarar inte på alla, bara de mest inspirerande. Snusk och oförskämdheter prioriteras givetvis.
En fråga jag hemskt gärna vill ha är hur pistaschnöt stavas. Det stavas inte pistage, även om till exempel TT:s språkgrupp numera menar att "pistage" inte kan "fördömas".
Jaha, om man får pistage i mustagen då?

13 kommentarer:

Blogger Översättarhelena sa...

Frågan är hur den trots allt väldigt vanliga stavningen "pistage" har uppkommit egentligen. På franska heter det ju "pistache". Det måste vara något slags missuppfattning från början.

15:04  
Anonymous Torun sa...

Aj och uj! Då har jag stavat fel på min blogg - och jag som brukar vara så noga och checka stavning..

15:41  
Anonymous Angélica sa...

Kan man kan använda ugnsfolie istället för bakplåtspapper? Ska baka lussebullar.

18:32  
Blogger Lisa sa...

Inget vidare med folie. Det brukar bli varmt och bränna fast. Bättre att mjöla generöst under bullarna. Det som ligger mellan bullarna bränns så man får sopa av plåten mellan varven.

21:56  
Blogger karin sa...

Jag har nyligen skrivit om pistage/ pistasch men jag är inte säker på att min förklaring är helt korrekt.
Förklaringen som jag kommer ihåg den var att GB skulle lansera pistaschglass och skrev av misstag eller kanske slarv pistage och bestämde sig för att inte dra in partiet för ommärkning trots stavfelet

23:11  
Blogger karin sa...

Jag skall fundera över snuskiga frågor, på den tiden jag spelade alfapet gav snuskiga ord alltid dubbel poäng!

23:12  
Blogger Rollx sa...

Vad duktiga ni är på att laga mat !. En annan äter mest bzzzzt pling mat (micromat). Antar att detta är ett typiskt singel tillstånd.

Kanske man är ofrivilligt miljö vänlig ?. En micro kanske inte förbrukar lika mycket ström som en vanlig spis ?. Detta måste jag forska vidare i. Nåja, Jag sparar iallafall in på diskvattnet.

14:21  
Blogger Simon Johansson sa...

Jag tror att språkpoliser ofta faller själva i alla de gropar de gräver. Om man fastar med mustachen i garaget då? Är allt överspelat då? Kör på vad den breda massan tycker så blir livet mer mainstream och roligt.

17:48  
Blogger -= Ella =- sa...

Hohoho, Simon, vad roligt sagt! (Skrivet...)

Lisa, tack för en jättehärlig blogg! Jag har fått jättemånga superbra tips härifrån! Ekolådan, till exempel. Lev väl. //Ella

22:24  
Anonymous J sa...

Kuriosa


Svenska Akademiens Ordbok (tryckt 1953, reviderad 2006) anger följande som korrekt stavning: pistasch eller pitsacie (som även är den danska stavningen). Följande ytterligare stavningar har i olika perioder varit gängse och - i perioder korrekta - i svenskan:

pistasie
pistatienn
pistacia
pistaceer
pistache
pistacie
pistage
pistagie
pistasj
pistatie
pistazie
pistatz

1903 kan man i Hemkokboken läsa att "Pistaciemandlar eller Pistaches kallas bästa sorten franska krakmandlar"

22:41  
Blogger Lisa sa...

Simon, vad sägs om att rabbla ramsan pistage, garage, komage?

Naturligtvis är det för att folk precis som du associerar till orden garage och fromage som ordet pistasch stavas fel. Det tyckte jag var så bleeding obvious för alla läsare att inte ens att jag behövde påpeka. Tydligen hade jag fel.

Det jag försökte visa var att stavningen pistasch inte var en enstaka anomali.

Förresten förstår jag inte riktigt användandet av din metafor med språkpoliser som gräver gropar.

Jag är våde felslagens drottning och i regel för så fonetisk stavning så långt som möjligt. Som teve, mejl etc. Och skulle därför absolut föredra om garage blev garasch.

Om vi konsekvent kört på vad den breda massan tycker skulle alla matbloggar handla om falukorv. Roligt! Härligt! Folkligt!

23:10  
Anonymous louise sa...

För att återgå till det som var Lisas begäran - jag undrar om du kan berätta vilka firrar man bör satsa på om man inte vill bidra till utfiskningen.
Och eftersom du uppmuntrar till snuskiga frågor undrar jag om du eller någon annan lyckats belägga en korrelation mellan kulinarisk och erotisk begåvning?

17:13  
Blogger Lisa sa...

Ni måste tyvärr ställa frågorna på Tasteline, för då får jag en liten blygsam summa för varje svar. Jag ska im orgon lägga en länk till Frkn Brax som förtjänstfullt har utrett fiskfrågan. Stay tuned!

19:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida