Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, maj 23, 2006

Att skölja eller att inte skölja?

Ett gammalt kocktrick är att låta bli skölja champinjoner eftersom de absorberar så mycket vätska och blir soggiga. Men vänta nu svamp innehåller ju redan 90% vatten så vad gör ett par droppar mer eller mindre? Så resonerade matlegendaren Harold McGee och gjorde ett experiment. Resultaten visade att att 252 g champinjoner som sköljdes höll kvar ungefär 6 g vatten. Ungefär lika mycket som alla andra grönsaker som testades. Och vattnet sitter mest på ytan. Fortsätt alltså att skölja dina champinjoner.

10 kommentarer:

Anonymous Mickey J Barczyk sa...

Det var nyttigt info!
Mer sånt "visste du att" om du kan :)
Tack, m

11:47  
Blogger Lisa sa...

Visst, raring! Om jag får öcnbska mig lite tips om god polsk mat i gengäld! Jag är galen i polska rätter.

11:54  
Blogger Ulrika Ingemarsdotter sa...

Jag för min del brukar, med kniv, skala (!) mina champinjoner.

13:37  
Blogger Redaktörn sa...

Tack Lisa!

Det är precis sådant här vi matpuckon behöver veta.
Nu önskar jag mig den totala guiden till hur jag ska förvara mina grönsaker.'
Vad ska ligga i kylen, vad måste ligga mörkt osv.
Och kom ihåg: jag vill ha kunskap på en extremt basic nivå.

14:43  
Blogger Jessica sa...

Då återgår jag till att skölja dem från och med nu :).

17:59  
Anonymous Hanna i Malmö sa...

Detta har absolut ingenting med svamp att göra (förlåt intrånget), men jag vill så gärna veta vad du tycker om Zoegas nya rättvisemärkta kaffe. I tidigare inlägg diskuterades gott kaffe kontra gott samvete livligt vill jag minnas och nu är jag nyfiken på om du övergivit Mollbergs(?) till förmån för Hazienda?

20:30  
Blogger Lisa sa...

Hanna: Välkommen! Så fort jag lyckas få tag på det förpipplade kaffet ska jag avläggga en rapport fyllig som Mollbergs blandning. Tips om var man hittar det i närheten av Horsntull mottages med krypande tacksamhet.
Ulrika: Jag börjar oroa mig för din mentala hälsa. I morgon ska jag blogga ett champinjontips enkom för dig om hur du får champisarna rosiga som babystjärtar helt utan att ta till kniven.

20:53  
Anonymous Sara sa...

Haha, då har jag gjort rätt hela tiden, och så kan jag sluta ha dåligt samvete över att jag just sköljer dem :)

23:11  
Anonymous Anonym sa...

Hej "redaktörn" gå in på ekoladan.se där hittar du allt hur man tar hand om sina grönsaker. Passa också på och beställ en låda.

Hälsar en som inte är sponsrad.

Eva

13:01  
Anonymous Marie Breskic sa...

Hej! Jag fick veta när jag gick pa svampcirkel att man fritt kan skölja sina svampar rena i vatten. En del tokfransar (märkligt nog ofta s.k. tevekockar) har fatt för sig att svampen smakämnen sköljs bort i vattnet! Tjosan!
Svampens smak framträder bäst med hjälp av animaliskt fett fran t ex grädde och smör.
Det tycker kockarna inte om, ty efter langt fräs eller puttrande blir svampens färg inte sa vacker, men smaken, gott folk, är fenomenal efter 30-60 minuters puttrande!
(Det gar utmärkt med en liten skvätt grädde med lag fetthalt. Man kan till och med späda med vatten)

11:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida