Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, maj 16, 2006

Thaisallad för fettskrämda

En sak som är trevligt med att strandskräcken driver en att småbanta är att man faktiskt lagar bättre mat då. Anna skriver om just det och ger ett recept på illstark biff med lime och mynta. Här får du recept på mangosallad som säkert smakar gott till Annas biff.
Kålsallad med chili och mango
Kom ihåg attt riva bort mittnerven från limebladet innan det finstrimlas!
4 dl finstrimlad färskvitkåll
1 liten gurka
2 halvmogna mango
2 tsk farinsocker
2-3 msk pressad lime
1 1/2 msk fisksås
6 finstrimlade limeblad (eller finrivet skal från en lime)
1/2-1 tsk krossad torkad chili
4 tunt skivade salladslökar
2 dl grovhackade asiatiska örter: koriander, mynta, thaibasilika, citronmeliss
2 msk finhackade rostade jordnötter
1. Skala och halvera gurkan på längden. Skiva i 3 mm tjocka skivor. Skala mangon med en potatisskalare. Riv den grovt.
2. Blanda alla ingredienser i en fin skål. Låt stå och dra i minst en kvart före servering. Servera jordnötterna bredvid om du har allergiker vid ditt bord.

4 kommentarer:

Blogger peblin sa...

Jag skulle vilja slå ett slag för "pedagogiska" recept - recept som smyger in lite matnyttiga fakta här och där :-)

Det finns så många recept av karaktären "glöm inte att foo" och alldeles för få "glöm inte att foo för att annars händer bar".

Med risk för att göra bort mig offentligt; Varför ska jag riva bort mittnerven från limebladet!?

(Detta påminner mig om en sak som E berättade. Hon skulle laga stek hos en kompis, med hela kompissläkten på besök. Kompisen säger "Glöm inte skära bort ändarna från steken". E: "Varför då?" K: "Jag vet inte, min mamma gjorde så - vi frågar henne." M: "Jag vet inte, mormor gjorde så - vi frågar henne." MM: "Jaså, gör ni fortfarande så - jag brukade kapa ändarna för att min form var för kort för att rymma hela biten!")

/p f.d. Klooney :)

09:20  
Blogger Lisa sa...

Skarpe Peblin! Naturligtvis borde jag skrivit att det är för att det ska gå lättare att finstrimla limebaden (och för att mittnerven kan bli besk ibland).

Jag brukar faktiskt motivera det mesta som görs i recepten men ibland blir de så förtvivlat långa!

Vet du, jag är rätt säker på att det där med steken är en urban legend. Jag har läst den på flera olika ställen. Senat i New Yorker eller New scientist (ska kolla!)

När börjar du blogga?

09:41  
Blogger peblin sa...

Låter inte allt för otroligt att det är en UL :)

Ska samla mod och kraft så kanske jag får ur mig nått bloggish - men alla bloggare verkar ha nått åtminstone hyfsat vettigt att säga nästan varje dag...det har inte jag tror jag :)

10:23  
Blogger Lisa sa...

Klooney (aka Peblin)! Jag skulle gärna läsa dig varje dag. Men en blogg är inte ett husdjur som kräver ständig omvårdnad utan mer som en kaktus — det räcker med att vattna en gång i veckan eller mindre om man bara gör det ordentligt. Jag gjorde ett långt uppehåll när jag inte hade lust att blogga.

10:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida