Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 25, 2005

Vaniljsås utan ägg och mjölk

Hemma sjuk! Orkar inte skriva något sprituellt utan fuskar med en gammal goding från Gourmet. Varsågoda! En rolig variant på vaniljsås utan ägg eller mjölk. Allergimat som minsann älskas även av oss som tål allt. Naturligtvis är såsen inte lämplig för nötallergiker.
Cashewsmöret finns på hälsokostaffärer och kan ersättas av mandelsmör eller ljus tahini. Allra godast till bakade äpplen eller äppelklyftor som enkelt steks i panna med lite farin och kanel.
Vaniljdoftande banan- och cashewsås
2/3 dl cashewsmör
1/2 vaniljstång
2 msk pressad citron
2 små fasta bananer
1-2 dl vatten eller Oatly havremjölk
salt
1. Mixa cashewsmör med vaniljstång och pressad citron. Mixa ner bananerna.
2. Späd med vatten eller havremjölk lite i taget till lagom såsig konsistens. Smaka av med salt.

19 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Alltså, är det inte dags snart, att lägga in nån snygg bakgrundsbild i din blogg? Så att den ser lite aptitligare ut (typ matchar innehållet)- det skulle räcka med nån banan eller nåt uppe i högra hörnet. Tycker jag.

13:03  
Blogger Lisa sa...

Jag tycker om idén att låta det vara en ren blogg utan krusiduller. Började vi pula med den så skulle den ta för mycket tid och upphöra vara ett till intet förpliktigande nöje. Jag vill ha en guldfisk — inte en krävande hundvalp.

Så småningom kommer Johan att ge bloggen helt egen design. Men det blir först när vi får en längre ledighet och min och Ingrids nya logga för Matlabbet är klar. Eller vi har lite illustrationer från min nästa bok.

Jag gillar inte halvmesyrer, helt enkelt.

13:39  
Blogger stationsvakt@gmail.com sa...

Oki doki.

13:59  
Anonymous Anonym sa...

Helt rätt Lisa, du muntrar ju upp oss med en ingefära eller en aprikos ibland.

Det är jätteskönt att slippa störande moment i kanterna, som ringer och blinkar.

Eva

Ps. Vet du hur det går hos fransmannen, är det trafikkaos på Roslagsgatan?

14:00  
Blogger Totoro sa...

Nötter är trixigt för många som är allergiska. Jag har tack och lov vuxit ifrån den värsta allergin och behöver nu inte bära med mig akutspruta med adrenalin överallt. Den där gourmetartikeln var förresten väldigt bra (det har jag sagt förr tror jag;) )
Hursomhelst, simma lugn och krya på dig!!

Jessika

15:08  
Blogger Totoro sa...

Hjärnsemester. Noterade just att du skrivit om nötter och allergi.

sorry

j.

15:09  
Anonymous Anonym sa...

Jag har all respekt för allergikers behov av smarrigheter. Men vaniljsås utan ägg och mjölk? Vitsen med hemlagad vaniljsås är väl den äggiga och mjölksöta smaken. Gillar/tål man inte ägg och mjölk finns det ju enormt mycket annat som är gott i denna världen.
Jag brukar läsa din blogg med stor behållning och blir alltid glad och inspirerad av dina/era idéer. Men på sistone har jag börjat undra om du är sponsrad av Oatly. Förklara gärna för mig varför just den produkten är så fantastisk.
/Louise

16:48  
Blogger Lisa sa...

Hej Louise!
Såsen ovan kom från en artikel om allergimat som jag gjorde för Gourmet. Eftersom flera av stammisarna här är känsliga mot mjölk tyckte jag att det var kul att publicera det receptet igen. Jag älskar vanlig vaniljsås också.
Jag är absolut inte sponsrad av oatly men jag är trött på att svenska mejeriprodukter är smaklösa och konstgjorda. Smöret får sin smak av arom från USA och varenda produkt innehåller en lång rad besynnerligheter.

Att köpa franska importerade mejerier har jag varken tid eller råd med.
Faktum är att vi sällan äter gräddigt alls när vi är ensamma. Men barnen gillar krämiga såser ibland och då tycker jag att det är bättre att de får i sig nyttigt fett (raps som igår i Oatly). På födesedagar bakas minsann tårtor med vaniljkräm på riktig stång.Som jag skrivit tidigare är det ett experiment.
En av de nästa stora hälsofrågorna kommer att bli fettsyrebalans. Vi kommer definitivt se mer ersättningar för mejerivaror eller förbättrade mejeriprodukter som Bregott med mer rapsolja eller den nya smör-rapsoljan.

Jag tycker uppriltigt att Oatly är väldigt gott. Inte minst till fullkornsflingor där den fina havretonen i mjölken förstärker flingornas smak.

17:29  
Anonymous Anonym sa...

Hej Lisa,
Tack för ditt svar. Jag förstår det du säger om fettsyrebalans men jag kan inte annat än undra om fokus hamnar fel när man ska hålla på och mixtra med Ersatz-produkter. Kan inte råvarorna och recepten få ha lite integritet om man uttrycker sig så?
Nu är det inte så att jag inte uppskattar ditt nyfikna experimenterande i köket och bland ingredienserna. Det ger mig som sagt en massa ny kunskap och inspiration. Och ditt recept på vegetabilisk vaniljsås var ju kul att läsa av en helt annan anledning - lite porrigt... Men allvarligt talat, jag tror att det är viktigare att se till att röra på sig, ha trevligt runt matbordet och ha varierad kost än att oroa sig över en sådan fråga som fettsyrebalansen. Detta som en association till Karin Johannessons utmärkta artikel om vår överdrivna oro för hälsan i DN:s senaste helgbilaga.
/Louise

10:44  
Anonymous Anonym sa...

Åh, ska absolut prova detta! Funderar på om det inte är ljus tahini jag har i kylskåpet (är inte expert, tyvärr, men den är ljusbeige i färgen. Kan det vara rätt? ;) Cashewsmör har jag aldrig hört talas om, men det verkar spännande. Får bestämt ge mig ut på jakt :)


Louise> Jag kan inte riktigt förstå motståndet mot "ersättningsprodukter". Jag tycker inte det finns några som helst anledningar till att "allt" nödvändigtvis ska innehålla mejeriprodukter. Ur nyttighetssynpunkt, så är de dessutom inte så nyttiga för vuxna människor som man kan tro, så det argumentet går bort för mig.

Jag säger: fram för mer Oatly och Beneviva i matlagningen! :)

23:29  
Blogger Lisa sa...

Härligt, härligt! Mer kulinariskt råkurr!
Allvarligt tallat så fick hjafg idén med havremjölk på Noma, Skandinaviens hippaste krog. Jag blev totalfrälst på smaken och upptäckte att Oatly var lika gott. Havremjölk är helt enkelt förjävla gott.Lite mysig smak av gammalt papper som jag har en sjuk ddragning till. Konsumerade väldiga nängder papper som barn. Jag är emot Ersatz i princip. Men svenska mejeriprodukter går allt mer mot Ersatz-hållet, kossornas bidrag till växthuseffekten är beklämmande och det här är min lilla protest. Ska jag ha mättat fett i massor måste det smaka multum för att vara värt det.

Lommer förmodlitgen lomma tillbaka till mamma Mu efter ett par veckor. Men visst är det härligt att vara på vift.

23:41  
Blogger Lisa sa...

Ursäkta alla felslag i föregående inlägg som bvar skrivet i ett mörkt rum sent efter en utmattande men stimulerande föreläsning i Staffanstorp! Stort tack till den underbara publiken!

11:55  
Blogger Totoro sa...

Jag vill ge ett annat perspektiv på mat och ätande. För ett drygt år sedan blev jag sjuk och gick från att väga över 70 kg till att väga under 50. Många föreslog att detta måste vara den ultimata bantningsmetoden; att bara tappa aptiten. Under perioder som det var som värst levde jag på näringsdryck punktuerade av små, mycket små, portioner berikad mat. Det kommer i sådana situationer inte handla om VAD man äter, utan ATT man äter. När en väninna föreslog att jag borde äta stenålderskost och hålla mig bort från raffinerat socker som energikälla för att vitt socker är så onyttigt hamnade vi i diskussion kring att jag som inte ville och inte heller kunde äta inte hade lyxen att välja mellan socker här eller där, mejeriprodukter vs. ersättningsmedel för jag var bara koncentrerad på att överleva. Det skapades en hel del tvång runt mat för en del av den medicin jag tog är fettlöslig så jag behövde verkligen gå upp i vikt. Den dietist jag fick träffa rådde mig att kasta matråden överbord och ersätta dem med enkel tallriksmodell. Under de perioder då jag har väldigt svårt att äta, när bara tanken på mat är motbjudande, då oroar jag mig inte för vilken sorts fettsyror maten innehåller, bara jag får i mig något. Länge var en choklad bavaroise med hallon och lösvispad grädde något jag petade i mig. Nyttigt i konventionell mening, nej, men det var av sekundär betydelse. Varför och hur vi äter är också en fråga om perspektiv. Det finns dom som äter enkom för att hålla sig vid liv så länge som möjligt, som av etiska eller hälsomässiga övertygelser undviker allt som är "onyttigt" till förmån för olika dieter, må det vara stenåldersmat, veganmat eller raw food. När jag mår hyfsat äter jag för att det är gott mer än något annat och jag äter enligt tallriksmodellen. Om man äter litet av allt så klarar kroppen friterad mat eller vad man nu annars ser som förbjuden mat.
Vuxna behöver inte mejeriprodukter i samma utsträckning som t ex barn, men om man inte dricker eller äter vanliga mejeriprodukter bör man ändå se till så att man äter andra, särskilt kalkrika, livsmedel. Benskörhet löper liksom fetma genom västvärlden som en löpeld och ingen har riktigt kunnat lista ut varför.
Dessutom är att äta och umgås en njutning i sig. När jag har valt bort viss mat så har det skett mer utifrån ekologiska perspektiv. Jag köper ekologiska ägg och grönsaker, jag köper inte fryst nya zealändsk lammstek eller gul lök som har fraktats runt hela jordklotet.

Det finns många matnojor, och visst är det så att man i västvärlden äter för mycket av det goda. I Japan märkte man en skarp ökning i antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom när de började äta mer kött istället för den traditionella kosten som till stor del består av fisk och ris. De som är mest nojiga är dock de som har minst anledning att vara det för kostråden verkar inte rå fram till de som verkligen behöver dom.

Jag äter med gott samvete mejeriprodukter. Smör, glass, mellangrädde, vanlig grädde, creme fraîche, ost. Om man vill avstå från mejeriprodukter eller andra produkter av några specifika skäl, som smak, allergi etc., så gör det, var och en efter sin övertygelse. Jag lutar mig mot tallriksmodellen som min dietist föredrar. Ät av allt och med måtta. På det sättet har jag gått upp lite i vikt igen.

Jessika

12:12  
Blogger Lisa sa...

Åh, Jessica! Jag skulle så gärna vilja att du hade en egen bloggg och delade med dig av din kloka inställning, kunskap och goda recept!
Som sagt: det är faktiskt smaken som avgör att jag väljer havreprodukter. Har aldrig gillat mjölk eller grädde (utom i form av glass och vissa deserter). Att havremjölken dessutom är nyttigare är en klar bonus. Naturligtvis dricker jag den kalciumberikade. Sen älskar jag yoghurt.
Eftersom jag är dietistutbildad ligger tallriksmodellen tillgrund för alla mina måltider. Möjligtvis med något mindre kolhydrater och mycket mer frukt och grönsaker.

12:34  
Blogger Totoro sa...

Nä, varför ha en egen blogg när jag kan inkräkta och terrorisera din ;) *skrattar*

Jag har tänkt på det faktiskt men jag är fortfarande sjuk och ganska dålig periodvis. Alla symtom kan sammanfattningsvis beskrivas som trött tröttare tröttast. Jag skulle behöva, som du, en blog med skötselnivå guldfisk men jag är inte säker på att jag skulle orka det heller vissa dagar så jag avvaktar. Jag har alltid varit road av mat och med tiden alltmer runt bakning och efterrätter. Lägger in saker gör jag också och kokar sylt. Dessutom har jag ett fantastiskt minne som verkar särskilt välutrustat för att minnas små underliga detaljer kring mat. Och så gillar jag att veta saker från grunden, från kakaoböna till färdig chokladkaka typ.

Eftersom jag för tillfället inte behöver oroa mig för vikt så har jag studerat cirkusen med olika dieter på håll. Jag förstår inte vad hälften går ut på, annat än att jag inte förstår hur folk frivilligt ger sig på atkins-diet. Men utöver den har vi viktväktarna, south beach, GI-diet. Det har blivit skamligt att äta vanligt i vissa kretsar. Jag var på kalas för ett tag sedan. Riktig schwarzwald tårta bjöds och en kvinna där, normalviktig, sa hela tiden nämen usch, jag borde verkligen inte... Istället för att äta en bit och njuta av den.
Jag har svårt för lightprodukter, oavsett om det gäller fett eller socker. Risken med lightprodukter, eftersom det nu är så mycket nyttigare än alternativet så äter man mer. Istället tror jag på en kula vanlig glass istället för en bytta fettfri glass, ett glas vanlig glass istället för en hel flaska sockerfri, en liten mörk chokladkaka istället för två påsar dietorelle karameller, ja du fattar...

En kompis med tonårsson rapporterade att sonen blivit vegan som det medförde oreda i kosthållningen i familjen. Sedermera blev barnet sjukt. Sjukhusvistelse, diagnos svår proteinbrist. Sonen hade, eftersom han varken gillade bönor eller några av de andra alternativen som ersätter det protein kött i vanliga fall ger, bara gett sjutton i att se till så att han fick i sig protein. Ingen mer veganism för sonen där. Så det krävs kunskap för att man ska kunna dribbla med vad man äter och inte. Fibrer har alltid varit nyttigt, mindre fett och kolhydrater likaså, men plötsligt så bara exploderar matmarknaden i ett fyrverkeri av fiberberikade, sockerfria alternativ. Jag såg senast vitt bröd men med samma kostfiberinnehåll som ett fullkornsbröd, så att man liksom inte behöver avstå från sitt vanliga vita bröd till förmån för ett "riktigt" fullkornsbröd. Allt vilar på att äta kakan och ha den kvar...
Och ketchupen som de annonserar som inget tillsatt socker. Vad de iställer har tillsatt är sötningsmedel... Jag tar min vanliga Heinz tack så mycket.

Tallriksmodell och kostcirkel har faktiskt mycket att erbjuda. Min ekologiska strävan tar paus när det gäller exotisk frukt. Mangostan tar förstaplatsen (vet du nåt sätt att ta sig in i den som inte inbegriper amputering av fingrar? Använder själv avbitartång.), tätt följt och utan inbördes rangordning fikon, rambutan (synd att personalen i affären inte förstår att när frukten slutar vara röd och "krullet" runt omkring torkat ihop så att det trillar av när man tar i den, så ska den slängas), litchi, drakfrukt, kiwi, longan (finns inte färsk men inlagd är lika gott). Oj oj oj, nu ska jag sluta innan jag skriver en bok ;).
Apropå yogurt, tioprocentig grekisk eller turkisk, som efterrätt med fin lönnsirap ringlad över. Mataffären vid Karlaplan har en variant som vanligtvis inte brukar finnas (dyr men värd varenda krona). Gott gott gott.

Jessika

10:54  
Blogger Totoro sa...

PS: Menade vanlig läsk, istället för en hel flaska sockerfri. DS.

10:56  
Blogger Lisa sa...

Totoro! Skicka ett eller två recept till mig och ett litet intro så får du vara gästbloggare!

forare-snabela-bahnhof-punkt-se

Jag gillar inte lättvarianter av glass om de inte är hemgjorda. Glassen blir goodare om den inte är fett tycker jag. Sorbet är en favorit. Johans glassar blev mycket bättre när han slutade meed grädden. Fettet skapar en otäck hinna i munnen. Samma sak med överfeta såser och desserter. Gott någon enstaka gång.
När man vant sig vid lätta produkter smakar de fetare inget vidare. Men det beror ju på vad det är för grej. Betackar mig för fettfria mufffins etc.

10:02  
Blogger J. Swanljung sa...

Lögn! Jag har haft grädde i glassen någon gång och det blev ganska gott. Men jag föredrar mjölkglass. Förbättringarna på sistone började när jag övergav mina kvickglass-ambitioner.

20:40  
Blogger Lisa sa...

Eh, det kanske var jag som hade grädde i glassen då. Och min italienska glass utan sjudning är också mycket bra även om jag erkänner att dina sjudna är betydligt vassare. Men ibland har man bråttom!

21:11  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida