Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 30, 2005

Egils pumpasoppa

Ska man göra en riktigt läbbans pumpagubbe med grinande mun får man trevligt nog en massa pumpakött över. Eftersom barnen är lite skeptiska till pureade soppor så använde vi illistigt samma kryddning som till Egils egen currysås. Minstingen var skeptisk men Egil älskade soppan. Sen åt vi pytt på överbliven kalvstek, råstekt potatis, lök och lite blötlagd torkad svamp. Tips för bästa pytten i nästa inlägg. Till dessert blev det Johans ljuvliga äppelpaj med hemgjord pepparkaksglass. Vi kände oss välsignade.
Pumpasoppa enligt Egils smak
5 små schalottenlökar, eller en liten gul lök
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk smör och rapsolja
5 potatisar av fast sort
3/4-1 liter urgröpt pumpakött
2-3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja eller 1 msk finriven färsk
1 nypa saffran
3/4 l vatten
2 msk konc kycklingfond
1 msk konc grönsaksfond
2 1/2 dl kokosmjölk, matlagningsgrädde eller Oatly mat
1. Hacka löken grovt. Bryn lätt tillsammans med ingefäran i fettet. Om du använder färsk gurkmeja ska den fräsas med också. Använd helst en stor kastrull med teflon. Låt puttra på mycket låg värme tills blandningen mjuknat. Skala och grovhacka potatisen. Grovhacka pumpan.
2. Vänd ner de torra kryddorna och låt fräsa någon minut. Vänd ner pumpa och potatis. Låt ånga under lock 10 minuter och rör om då och då. De här momentet intensifierar smakerna. Varför vet jag inte riktigt, men jag ska ta reda på det.
3. Slå på vatten, fond och grädde. Låt sjuda i 20-30 minuter tills allt är riktigt mjukt. Om du använder kokosmjök ska den tillsättas vid mixningen så att den fina kokossmaken inte kokar bort.
4. Mixa soppan riktigt slät. Det är praktiskt att använda en liten handmixer i kastrullen. Mixa ner en dryg matsked rumsvarmt smör om du gillar smörsmak.

Variera mera!
Lite överblivna kycklingbitar eller några skalade rälor passar fint i soppan. De vuxna vänder då runt bitarna i lite stark mango chutney först. Lite hackad salladslök och kanske en klick tjock yoghurt fulländar verket.


8 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack för receptet på pumpasoppa, det blir till nästa helg. Sen måste jag få påpeka att ni får väl inte tala om att ni har gjort pepparkaksglass utan att lägga ut receptet. Nu har jag köpt en glassmaskin för att kunna prova Johans smaskiga recept, dock inte lyxvarianten som Johan rekomenderade.

Eva

11:10  
Blogger Lisa sa...

Soppan är mild men mycket aromatisk. Man kan tillsätta lite chili om man vill. Mängden oumpa beror lite på sorten. Vår var ganska vattnig.

13:18  
Anonymous Anonym sa...

Pumpan som kommer i ekolådan heter Hokkaido, är det bra? Jag har haft en mycket lyckad chilisäsong i år, så det ska jag absolut toppa soppan med.

Eva

13:46  
Blogger Lisa sa...

Hokkaido är underbar! Den är i regel mycket intensiv, söt och mjölig. Påminner lite om sötpotatis fast mer koncentrerad. Dock är den bättre att steka eller ännu hellre ugnsbaka. Eller att göra en mycket smakrik pumpakräm på. Egils soppa är anpassad till de stora fruktiga och mer vattniga pumporna man gör lyktor på.

14:07  
Anonymous Anonym sa...

Hur klarade jag mig innan jag hittade din blogg? Känns som jag har famlat i mörkret i hela mitt liv.

Nu börjar jag till och med se fram emot pumpaleveransen.

Eva

15:01  
Blogger Jessica sa...

Jag är jävligt tjatig ibland ;), men förtjust som jag är i Cajsa Warg så har de haft pumpadagar den senaste veckan. Har man vägarna förbi kanske de har några kvar. Sortimentet lät utförligt med många olika sorter (prenumererar på deras nyhetsbrev).

Lisa, jag tycker det är så kul/rart hur du beskriver barnens reaktioner på maten. Minstingen var skeptisk på soppan t ex men äter rambutan (eller var det stora barnet?), hursomhelst, så är det med barn. Har en systerdotter som äter saltad kapris, blomkål, sharon, avocado, allt i grönsaksväg men inte korv.

21:45  
Blogger Per sa...

Min ekolådapumpa har tålmodigt följt med fram och tillbaka till landet flera gånger utan att bli använd. Idag blev det av! I Elle a la Carte nr 3 finns ett klassiskt sopparecept som jag började laga innan jag insåg att den halva teskeden ingefära blivit en rågad matsked och hela köket luktade som ett soppkök i Singapore. Nåväl. De ordinerade franska örterna byttes mot thaibasilika och cremfreichen smaksattes med pressad lime och misslyckandet blev riktigt lyckat och jag är ivrig att dela med mig av denna Thailändska cover på Elles Pumpasoppa (rikligt till 2 personer).

3msk smör
1 stor gul lök
1 röd paprika, tärnad
1 msk mosad ingefära
2 msk vetemjöl
1 dryg liter kärnad pumpa
5 dl hönsbuljong
3 dl lagalätt-grädde (5%)

limecremefraiche:
4 msk lättcremefraiche
saften från 1,5 lime

Fräs löken och paprikan i smör så att de mjuknar utan att de får färg. TIllsätt ingefära, mjöl och pumpa och fräs fem minuter till. Häll på buljong och låt koka i 20 min. Mixa soppan och häll i grädden. Blanda cremefraiche och lime i en skål vid sidan (det ska smaka ordentligt med lime men utan att bli stävt). Häll upp soppan, ringla limecremefraiche på ytan och klipp lite thaibasilika på toppen.

14:59  
Blogger Gitto sa...

Hej Lisa!

Igår gjorde jag en egen variant av din pumpasoppa som jag publicerade på min blogg (givetvis med tydlig hänvisning och länk till dig). Hoppas det är okej, säg till annars så tar jag bort receptet.

12:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida