Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 19, 2005

Smaker från Sichuan

I fredags blev det middag med en bloggdrottning samt hennes medberoende, en ex-bloggare och en vinbloggare. Självklart måste minst ett recept upp på matälskarnas blogg.
Sichuanpepar hittar du i asiatiska butiker. En milt sagt rafflande ny bekantskap. Inom kort får du just här veta mycket mer än du trodde att du ville veta om denna märkliga krydda.
Nedanstående recept är perfekt en fredag med många gäster eftersom du naturligtvis steker köttet och kirrar kryddblandningen dagen innan. Om du inte är riktigt lat och köpper färdig rostbiff.
Spara överbliven kryddblandning i en tät burk, den passar utmärkt att pigga upp fräst svamp och en viltpytt med.

Kallt kött i tungtinglande marinad (6-8 personer)
800 g helstekt vildsvinskarré, kotlettrad rostbiff eller oxfilé
1 dl fisnkuren salladslök
1/2 dl grovskuren koriander
Till kryddblandning:
1 msk sichuanpeppar
1 liten kanelstång, krossad
1/2 msk fänkålsfrö
2 kryddnejlikor
2 stjärnanis, krossade
1 msk råsocker
1/2 msk torkad krossad chili
Till marinad:
1/2 msk kryddblandning
2 msk chinkiangvinäger
1 msk mörk soja
2 msk ljus soja
1 msk konc kalvfond
1 tsk farinsocker
1 msk rostad sesamolja
Till servering: pumpa, wokade med shiitake, nudlar och gröna bönor (recept kommer)
1. Förbered kryddblandningen: Rosta alla ingredienser utom socker och chili i en torr stekpanna tills fröna doftar och börjar få färg. Rör om hela tiden och passa noga så att det inte bränns. Låt svalna. Stör med socker och chili i en mortel elller kör i kryddkvarn.
2. Blanda alla ingredienser tilll marinaden. Späd med 2-3 msk vatten. Låt stå och samla smak i minst en kvart. Eller medan ni mumsar en enkel förrätt.
3. Skär köttet i tunna skivor och arrangera på ett fat. Skeda över marinad. Toppa med salladslök och koriander. Servera överbliven marinad i en pytteskål bredvid.

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hej Lisa, äntligen kan man kommentera på din blogg! Har ju velat säga att jag gillar den jättelänge. Och jag misstänker att min mailadress till dig är uråldrig...
Kommer din nya bok förresten ut till mässan?
Och så var det en matfråga, nej, två förresten. Chinkiangvinäger, hur vet man att det är det man köper? För det är inte samma sak som risvinäger, eller hur? OCH: en kompis och jag diskuterade idag MALTVINÄGER, som hon hade köpt i england. Vad använder man den till? vad funkar den bäst med? Vi enades att det bara fanns en person att fråga, och det var du!

16:07  
Blogger Lisa sa...

Åh, hej — så trevligt! bJag har kvar samma gamla mejladresss. Den som jag hade före community.
Chinkiangvinäger känner man lättasst igen på att det står så på etiketten. Desutom är den mörkbrun. Bra märken ska inte innehålla kosntiga tillsatser utan enbart, klibbris, riskli, kanske socker och salt. Samt vatten så klart.
Maltvinäger används främst till att doppa fish n chips i. Gott!
Den har fått en liten renässans i och med Fergus Henderson och andra som återupplivar traditionell brittisk mat och därmed föraktade folkliga ingredienser. Trevlig till starka dressingar och att göra inläggningar (mörkare typer) eller chutney med. Jag är inte superimpad av maltvinäger. Undrar ens om jag har en flaska hemma ... Jag föresår en inläggning på vild svamp eller till en stark tomatchutney att servera till rostbiff. Kanske en maffig potatissallad med maltvinäger, olja, vinäger, grov senap, mycket lök och hackat hårdkokt ägg till kall stek?

16:27  
Anonymous Anonym sa...

Fler recept på Chinkiangvinäger skulle vara intressant. Har precis köpt en flaska för pröva ditt recept till älgsteken som blev över från helgens förlustelser.

Eva

07:18  
Blogger Lisa sa...

Absolut! Chinkianvinäger är underbart till just vilt. Håll den bara borta från grönsalladen, sen kan man experimentera fritt. Stek svamp med lite vitlök och ingefära och avsluta med ljus soja, chinkiangvinäger och finhackad salladslök.

08:06  
Anonymous Anonym sa...

Älgsteken blev kanon du har verkligen fått ihop smakerna på ett fantastiskt sätt. Jag tror min man blev kär på nytt......Jag som inte har några barn dubblade dock mängden av kryddblandningen. Den är ju beroendeframkallande.

EVA!

07:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida