Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, september 13, 2005

Full rulle med zucchini



Fransmannen kallar den courgette, italienaren säger zucchini och amerikanen hävdar tvärsäkert att det är en squash. Den som vill vara lite fin och svänga sig med latin kallar den Cucurbita pepo. Strunt i vilket! Alla menar de samma sak; den saftiga, milda, avlånga grönsaken som fyller grönsaksdiskarna just nu.
I Sverige råder lite förvirring vad det gäller namnet och den säljs som antingen squash eller zucchini. Eftersom båda namnen är lika rätt så kan man välja det man tycker är lättast att stava till. En del grönsakshandlare anser dock att zucchini är de små bebisarna medan de stora bamsarna som kan väga ett par kilo bör kallas squash.
Nå, när man väl har köpt sin zucchini så är det slut på problemen. Nu kommer det roliga: stek, koka, ugnsbaka! Kanske ska den rent av fyllas?
Det finns skeptiker som anser att zucchinins smak är lika upphetsande som att sticka ut tungan genom fönstret. De kloka kockarna inser att det är just den milda fina smaken som gör zucchinin så användbar. Ett bra knep är att alltid använda lite pressad citron eller vinäger till zucchinirätter eftersom det ger en piggare smak. Andra trick är att slösa med örtkryddor, vitlök och nymald peppar.
Eftersom det kommit allt fler sorter har det blivit ännu roligare att laga zucchini. Den vanliga gröna är visserligen trevlig, men se till att få tag på riktigt fasta och fina exemplar. Är den svampig så smakar den ofta beskt och unket. Om det är en stor bamse så är det säkrast att avlägsna kärnorna och inkråmet som kan bli slabbigt i matlagningen. Gillar du inte den lite beska smaken är det smart att skala den också.
Den gula zucchinin, är min favorit eftersom den är sötare och fastare. Därför passar den särdeles bra i grytor eller gratänger. Senaste åren har det också dykt upp en vackert ljusgrön variant som är blygt mild och passar i sallader, gärna med fisk eller skaldjur . Se till att inte laga den för länge för den är en bräcklig varelse som lätt faller sönder.
Har du riktigt tur får du tag i en vit platt zucchini som ser ut som ett flygande tefat i formen. En utomjordiskt krämig soppa lagad på detta UFO brukar omvända även dem som inte gillar grönsaker överhuvudtaget.
Men till att börja med får du nöja dig med receptet på en enkel förrätt som går att variera i det oändliga. Nyttigt snacksalternativ till feta smördegsbomber, snittar och krustader. Lägg märke till de vackra liguriska oliverna runt omkring!
Zucchinirullar med parma och tomat
1 liten fast zucchini
4 skivor parmaskinka
4 soltorkade tomater i olja
1/2 dl finriven parmesan
1 msk finhackad citrontimjan
ev vitlök och citron
en aning olivolja till stekning
nymald svartpeppar
1. Skiva zucchinin på längden med en osthyvel. Om skivorna Känns för hårda kan du salta lätt på dem och låta dem ligga en kvart så mjukanr de. Skölj då noga av dem och klappa dem torra sen.
2. Skär skinkskivorna i strimlor. Klappa tomaterna torra och finhacka dem. Arrangera på zucchinin. Strö över hälften av parmesanen ooch citrontimjan. Peppra som en tok. Rulla ihop och säkra med en tandpetare.
3. Stek rullarna mjuka i olivoljaa. Om du vill kan du steka med lite finhackad vitlök. Placera på ett fat. Pressa gärna över lite citron.

Matälskarens ursäkt! Ähum, på just den här gamla bilden av Johan Tholson var det faktiskt rostade paprikor i rullarna ser jag just. Zeta har bra färdiga paprikor som finns i vanliga butiker.

10 kommentarer:

Blogger Unknown sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

11:22  
Anonymous Anonym sa...

Minns en gång för länge sedan på nationen när den nitiska klubbmästarinnan tog sig för att skiva zucchinin dagen före reccergasken så att det inte skulle bli så gott efteråt. Zucchinin stektes och lades runt det uppskurna köttet på serveringsfaten med följden att alltihop blev fullständigt oätligt. Reccarna fick leva på sås och potatis.

Av det kan man dra lärdomen att aldrig låta zucchinin vänta uppskuren för den surnar.

12:44  
Anonymous Anonym sa...

Sorten är avgörande. Titta i en frökatalog så många sorter det finns - t.ex. på http://www.graines-baumaux.fr/
finns det 24 stycken. (Under rubriken "Graines potagères" - Courgettes).
I somras köpte jag runda courgetter på torget för att fylla dem. Gröpte ur dem och smakade på "köttet". Sött, milt och himmelskt. Hade jag inte behövt inkråmet till fyllningen hade jag ätit det som det var.

14:04  
Blogger Lisa sa...

Ja, det är bedrövligt hur få sorter det finns i svenska affärer! Det finns små trevliga runda på Bondens som jag kanske orkar släpa hem nästa gång. När jag bodde några månader i USA lagade jag otroligt mycket på squash och pumpa för att det fanns så många sorter. Men ikväll ska jag laga kanin!

14:59  
Anonymous Anonym sa...

Ett kanske ltie tråkigt men ack så gott (och snabbt!) tips är att leta fram grillpannan ur gömmorna och värma den en bra stund. Under tiden så skivar du zucchinin på längden och penslar över olivolja och slänger sedan dem på pannan och grillar på båda sidorna. När de är grillade och du vädrar ut lägenheten och hoppas på att brandvarnaren inte skall gå i gång strör du över salt, svartpeppar och pressar citron. Leta även fram påsen med mandelflagor ur skafferiet och strör över härligheten med lite grovhakad persilja. Kastar du ett köttstycke på pannan också är middagen biff :)

Har en liten fundering. De runda tefatliknande tingesten som dyker upp i svenska butiker allt för sällan, är de vad amerikanerna kallar butternut squash, som alltjämt dyker upp i anglosaxiska recept?

16:30  
Anonymous Anonym sa...

Jag undrar om inte zucchini är en "acquired taste". Jag fick smaka den rå som barn och tyckte att det smakade förfärligt. Men i tillagat tillstånd var det en annan femma.

Det finns fler barn som inte gillar zucchini, t.ex min 1,5-åring. Hur jag än gör vägrar hon äta det. Hon tuggar och spottar ut, gång på gång. Annars äter hon allt, precis som storasyrran, som inte heller gillade zucchini förr.

Ser fram emot Matkaravanen på Streetmarknaden i helgen.Lycka till, Matälskaren! Tänk om jag inte får några biljetter!

Har du några fler kokböcker på gång? Matkaravansinspirerade, kanske? Vilken är du mest nöjd med? "Krydda" är snygg men den gröna bäst, tycker jag.

16:44  
Blogger Lisa sa...

Åh, butternut squash! jag köpte det på Möllevångstoget förra året. Super att laga puré på och servera till stekt hälleflundra meed knaperstekt sidfläsk och friterad salvia och rostad svartpeppar. Dessutom köpte jag en hokkaidopumpa på Bondens i lördags. Tänkte anrätta den på fredag.

18:54  
Anonymous Anonym sa...

Tack Totoro för BNSQ lektionen. Skall hålla ögonen öppna och spana. Tyvärr är pumpor, nåja dugliga pumpor, något som tyvär oftast lyser med frånvaro i grönsakdiskarna för oss som inte är stationerade i en storstad.

01:43  
Blogger Martin sa...

tack för att du redde ut begreppen, som jag skrev tidigare så jobbar jag i mataffär och när de är den allra största sorten så kallas den sqush, normalstora kallas zucchini och de allra minsta kallas courgette. Så jag har blivit minst sgat förvirrad. :-)... men nu vet jag att de är oliak språk :-)

11:19  
Blogger Lisa sa...

Fabio: I stand corrected!
Tototo: Surströmming måste ätas med respeekt för grannarna! Lönnsirap brukar man hitta på hälsokostaffärer. Camp går att använda i matlagning men är ganska trist...

06:36  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida