Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, augusti 15, 2005

Skogens bästa bär

Enbär (Juniperus communis )
Lantlollan enbär har blivit en hipp världskändis genom ginen, där det aromatiska bäret trängs med andra parfymerade ingredienser som koriander och angelika.
Det är en smal sak att plocka enbär själv om man inte är rädd för några barrstick . De vilda är visserligen pluttigare än men betydligt mer smakrika och mycket sötare än de köpta. Enbären mognar i omgångar vart tredje år; det finns ett styggt talesätt att när enens bär alla är mogna, då är alla flickor gifta och trogna.
Enbär passar mycket bra till smör och grädde; kanske beror det på att många svenskar vänjer sig att breda smör med en doftande enekniv. Till vilt är enbären självklara men de skänker även ett stilla skogssus och ett litet pepparbett till fläsk och surkål. Ett par krossade enbär i julmusten ger den en vuxnare smak. Krossa helst enbären lätt innan de får sjuda med i sås eller buljong.

Smakkamrater
  • Apelsin
  • Fläsk
  • Kål
  • Kålrot
  • Lagerblad
  • Palsternacka
  • Rödvin
  • Salvia
  • Skogssvamp
  • Soja
  • Svartpeppar
  • Timjan
  • Viltkött

Brynt enbärssmör
Bryn 2/3 tsk grovmalda enbär och 2 msk finhackad schalottenlök i 50 g smör tills smöret blivit nötbrunt. Njut av den söta skogsdoften! Slå raskt på 1 msk sherryvinäger och sjud någon minut. Rör ner 1 msk koncentrerad kalvond eller viltfond. Skeda enbärssmöret över fläskfilé, ren eller annat vilt och vackert. Servera gärna med mycket fräst skogssvamp.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida