Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, augusti 10, 2005

Jessicas sommarsallad

Nu när potatisen börjar förlora mycket av sin ungdomliga charm börjar jag tråna efter bulgur. Bulgur (burgul) består av krossat förkokt bulgurvete. Jag föredrar grovkrossad fullkornsbulgur som inte är nyttigare utan som en extra bonus har mycket mer och nötigare smak. Om jag lagade den här salladen till Jessica skulle jag välja vegan-feta (köp på exempelvis Möllans Ost i Malmö, kommer in till hösten). Om jag lagar den åt min Johan serverar jag gärna ett par lammkotletter till. Rosta spiskummin i torr panna tills de börjar knäppa och dofta så får de finare, rundare smak.
Jessicas sommarsallad
2 dl grov fullkornsbulgur
5 dl färsk vitkål i 2 1/2 cm bitar
5 dl skärbönor i 3 cm bitar
1 msk pressad citron
1 tsk råsocker
1 msk fin olivolja
1 stor eller 2 små färska rödlökar med blast
1 tsk rostade spiskummin
3/4 dl grovt hackad dill
2 msk finhackad mynta
1 dl grovt smulad feta
nymald svartpeppar
1. Koka upp bulgur i ordentligt med lättsaltat vatten. Låt puttra under lock tills den är nästan mjuk. Slå av i ett durkslag, låt rinna av ett tag och tippa sedan tillbaka i den heta kastrullen. Låt stå och svälla under lock i ca 10 minuter.
2 Koka under tiden vitkål och skärbönor i lättsaltat vatten. Låt grönsakerna ånga av i den heta kastrullen. Skölj dem inte i kallt vatten, då blir de soggiga.
3. Skiva rödlökarna och lite av blasten om den är fin. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.


Variera mera!
1. Krydda med 1/2 tsk krossad anis, gärna rostad
2. Blanda ner 1/2 dl strimlade soltorkade tomater eller gröna russin
3. Ersätt fetaosten med 1 dl grovriven Graviera, en lagrad grekisk hårdost på får- och getmjölk
4. Ersätt myntan med färsk oregano

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Det där lät väldigt gott. Tack Lisa för att du tog reda om veganfetan. :)

20:08  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida