Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, november 12, 2006

Djävulens avföring

Hing (asafoetida) kallas ibland och med god anledning för dyvelsträck. I själva verket är det tyvärr inte så spännande uetn bara frågan om torkad, svavelosande sav från en fänkålssläkting. Kryddan används bland annat av jainister, som anser lök och vitlök vara oren mat. Hur man kan anse hing vara ett fräschare alternativ är en gåta. Smaken påminner lite om durian och gammal vitlök.
När man väl vant sig är hing smått beroeendeframkallande. Inte minst i vegetariska rätter ger den en tillfredsställande djup must och varm efterklang.
Låt ett kryddmått eller två fräsa med de sista sekunderna när du fräser kryddor till en curry. I synnerhet om rättten är baserad på potatis, kål och bönor blir resultatet magiskt. Hing ingår även ofta som krydda i papadam, de knuspriga indiska tunnbröden på baljväxtmjöl. Förvara otyget i tät glasburk eller dubbla plastpåsar på grannens balkong.

Det här receptet med hing är ett idealiskt sätt att göra av med överblivet ris. Fast det är värt att koka ris enbart för att göra rätten. Jag köper alltid basmatiris på asiatiska eller indiska affärer. Ett smart drag är att fråga affärsinnehavarna vilken sort som är deras favorit.
Välj en bra fruktig chili till receptet. Jag gillar de koreanska chiliflingor som finns på bland annat Omi Foods på Olofsgatan i Stockholm. Curryblad finns på Govindas på Fridhemsplan men även på indiska affärer. I värsta fall hoppar du bara över dem.
Om du har överbliven kokt potatis i kylen kan du mosa den grovt och ersätta riset med. Hackad färsk koriander är trevligt att toppa rätten med om du är på det humöret.
DSC00025.JPG
Ris med tamarind
4 stora portioner kokt basmatiris
1/2 msk bruna eller svarta senapsfrön
1 1/2 msk rapsolja
1/3 tsk hing
10 torkade curryblad
1/2-1 tsk chiliflingor
(ev rostade hackade cashewnötter)
ev 1/3 tsk mald gurkmeja
1-2 msk tamarindsirap
1/2-1 tsk socker

1. Hetta upp rapsolja och senapsfrön i en panna på medelvärme under omrörning. Vänta tills fröna börjar poppa och låt dem hållas i 15 sekunder.
2. Vänd snabbt ner hing, curryblad, chili, cashewnötter och gurkmeja. Fräs i ytterligare 15 sekunder under omrörning. Dra pannan av värmen om det blir för varmt.
3. Vänd ner tamarind och ris. Rör om ordentligt, dra ner värmen och låt bli varmt under lock.

3 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Jag ska prova ett recept på rogan josh. Där ingår hing. Var jag nu får tag på det. I västerås.
Problem problem.
Å andra sidan har jag andra problem just nu. Får ta dom först.

21:16  
Blogger Lisa sa...

Jag kan skicka när jag är lite friskare! Kan docj medföra olägenheter på posten. Och ev strejkande brevbärare.

11:48  
Blogger Jessica sa...

Tror du att jag kan ersätta det med lite lök och vitlök? Å andra sidan låter smaken så pass säregen att den kanske inte ska ersättas?
Tänkte laga i helgen men det kan ju alltid anstå.

13:22  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida