Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, januari 05, 2006

Pajbotten med skrädmjöl och dinkelscones

Jag har varit en dålig bloggare. Jag samlade på så mycket som borde bloggas att borden började kännas som måsten och då var det inte kul längre. Men det var i fjol. Nu börjar jag om.

Äppelpajen var egentligen en favorit i repris från hösten. I det receptet använde jag havregryn som jag körde till mjöl i mixer. Nu använde jag i stället Saltå kvarns skrädmjöl, som är gjort på rostat havre. Skrädmjöl har en mycket behaglig nötig smak som kompletterar frukten i stället för att överrösta som jag tycker att grövre pajskal gjorda på t ex fullkorn gör. Följ det gamla receptet men ersätt havregryn med skrädmjöl och strunta i mixern.

Aprikospurén var slut men det var lätt att göra egen genom att koka torkade aprikoser och köra i mixern. Jag ersatte dessutom russinen i det gamla receptet med torkade aprikosbitar.

Jo, vi tycker att dinkel är överhypat men det innebär inte att det inte är gott. Scones är dessutom ett bra sätt att använda dinkelmjöl eftersom glutenbildning (som inte är dinkels starka sida) varken är nödvändig eller önskvärd. Tekniken är lånat ifrån ett recept av Rose, men hon använder grädde och vanligt vete där jag har yoghurt och dinkel. Mycket möra och fluffiga blir även dessa dinkelscones, men inbilla dig inte att de är hälsosamma.

Dinkelscones
110 g smör, kylskåpskallt
300 g dinkelmjöl
50 g socker
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 nypa salt, kan uteslutas om smöret är saltat
250 ml mild lättyoghurt
1 dl gula russin eller annan torkad frukt

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kanel och salt i en skål och blanda med visp. Vispar du de torra ingredienserna slipper du sikta mjölet och det blir dessutom bättre blandat.
3. Skär smöret i ca 1 cm tärningar. Arbeta in smöret i mjölblandningen med fingrarna genom att platta till tärningarna tills det blir jämna små smuliga flingor av det hela.
4. Tillsätt yoghurt och russin och rör ihop med en träslev.
5. Platta till degen till en rund två centimeter tjock kaka på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk om du vill ha en vackrare yta. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna något, skär i bitar, servera och njut, gärna i sängen.

2 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Eftersom jag inte äter mer än absolut nödvändigt för närvarande så tar jag de onyttiga sconesen. Ersätta dinkel och yoghurten med samma mängd vetemjöl och grädde?

05:40  
Blogger J. Swanljung sa...

Oj, förlåt! I mitt inlägg antyder jag att mina scones var nyttiga. Det var inte alls meningen och ska rättas till. Möra, fluffiga men inte alls hälsosamma syftade på mina dinkelscones. Massor av smör och socker neutraliseras inte av lite yoghurt och dinkel.

Roses scones är visserligen ännu värre. Du kan försöka med att ersätta med vetemjöl och vispgrädde i samma mängder - mitt recept är inte en exakt kopia av Roses (från The Bread Bible) men nära nog att det borde fungera.

10:12  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida