Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, januari 14, 2006

GI-jidder


Igår dök ett pressmeddelande upp i inkorgen. Wayne's Coffee går ut med att de börjar servera GI-märkta soppor.
Jag anser inte att glykemiskt index är ointressant. Det är bara sättet det använts på som är fnoskigt och det här verkar vara ett exempel. I alla fall om sopporna ser ut som på bilden. Soppor innehåller som regel ganska lite kolhydrater (undantaget möjligen potatissoppa och ärtsoppa).
Därför är det tämligen ointressant hur snabbt den lilla mängden påverkar blodsockret. Den totala glykemiska belastningen är liten, kan man uttrycka det. Det som verkligen är intressant är det glykemiska indexet på brödet som nästan alltid krävs för att du ska bli mätt av en soppa. I alla fall en soppa som den på pressbilden ovan. Risken är också stor att man sedan unnar sig ett muffins stort som ett barnhuvud.
Faktum är att soppmåltider ofta blir onyttiga. En krämig, tunn soppa med vitt bröd är rent av uruselt ur näringssynpunkt.
Jag ska gå och kika på sopporna på Wayne's och om de verkligen är goda, matiga och serveras med vettigt tillbehör lovar jag att skriva snällt om dem.

12 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

"muffins stort som ett barnhuvud."

Tack Lisa! Den kommentaren räddade en halvtråkig eftermiddag för mig ... fick mig ett gott skratt!

Mvh/
Veronica *som fortfarande ler*

17:24  
Anonymous Anonym sa...

Åh, GI... detta undermedel som förför människor, och framförallt läkare och sjuksköterskor till höger och vänster.

Undrar hur länge det går att tjäna pengar på det egentligen. Lite tråkigt att begreppet har fått en så fast förankring. Till och med fanbäraren Paulùn verkar ju vackla lite i användandet numer.

/student

17:47  
Blogger Anne sa...

Håller med - soppluncher blir man sällan mätt på. Dock ett lysande undantag i veckan - The Cookbook Café serverade en kanongod tomatsoppa toppad med basilikaolja. Inget krångligt - tippar på ugnsrostade tomater, kanske lite paprika, chili.. en hel del vinäger.. - men det mättade, riktigt bra till och med. Utan bröd. :)

19:17  
Anonymous Anonym sa...

Var och tog en kaffe på Waynes i veckan. Jag och mina vänner hamnade i en diskussion angående bagels. I enlighet med Waynes GI-medvetna linje, kan man nu byta ut den klassisk ljusa bagelvarianten. Istället får man ett grovt, rektangulärt bröd utan hål i. Detta kallades också för en bagel. Vad är egentligen en bagel? Jag trodde att det var själva brödet avgjorde det. Ett bröd med hål i. Vi blev inte kloka. Är det nån som kan svara på vad en bagel är? Det skulle skänka mig sinnesro.

17:49  
Blogger Viktoria sa...

Jag kunde inte sagt det bättre själv, Lisa... Tycker dock inte att GI är totalt ointressant i mitt arbete med personer som har diabetes. Där kan GI ha betydelse när det gäller val av kolhydratrika livsmedel (bröd, pasta/ris/potatis osv eller flingor/müsli). Ett livsmedel eller en maträtt ska innehålla 15-20 g kolhydrater/portion för att vara intressant ur GI-synpunkt. Ett lägre kolhydratinnehåll påverkar inte blodsockret så mycket så att det spelar någon roll om livsmedlet har högt eller lågt GI.

Ofta kallas en bit kött och sallad "mat med lågt GI" i t ex kvällstidningar och vissa kokböcker, men egentligen handlar det om kolhydratlåg mat. Begreppen blandas ihop och det är lätt att bli förvirrad om man inte är insatt. Jag undrar också om det inte är just den sortens förvirring Wayne's kan ha drabbats av. Soppa är ju sällan det bästa för att hålla blodsockret stabilt, ifall inte soppan innehåller bönor/linser eller pasta t ex - och det tror jag inte att alla Wayne's soppor gör.

(Ursäkta att det blev en så lång kommentar.)

22:15  
Blogger Viktoria sa...

Psst, när kommentarsrutan försvann läste jag om din text noggrannare och såg att du inte tycker att GI är ointressant, men används fel. Tänk bort mitt "dock" i andra meningen ovan.

22:24  
Blogger Jessica sa...

Petter,
En bagel är ett judiskt bröd som jäses och kokas innan det gräddas. Det ska vara hål i brödet annars är det ingen bagel. Baglar blir av naturen rätt kompakta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bagel

15:38  
Blogger Lisa sa...

Ett "grovt" bröd har inte alltid lågt GI. Det beror på många andra faktorer.

15:40  
Blogger Jessica sa...

Ser det som ett tillfälle att lära mig något nytt och frågar:
vilka faktorer avgör GI?

17:47  
Anonymous Anonym sa...

Tackar för svaret Jessica!

Det var snällt. Tänkte att det kanske var fel forum att ställa frågan, men där fick jag.

18:12  
Blogger Viktoria sa...

Jessica, eftersom Lisa inte svarat på din GI-fråga än ger jag mej på den. Några faktorer som påverkar GI:
- Typ av sockerarter eller andra kolhydrater. Druvsocker har t ex ett mycket högt GI medan fruktsocker har lågt.
- Livsmedlets struktur. Hela/krossade korn i bröd ger brödet lägre GI. Och pasta har en kompakt stuktur som som bidrar till lågt GI.
- Närvaro av t ex syror (som i surdeg eller vinägrett till sallad) och lösliga fiber (finns i havre bl a) sänker GI.

Livsmedlets konsistens påverkar blodsockersvaret mycket. En tunn soppa eller dryck med socker passerar magsäcken snabbt och ger högt blodsockersvar (blodsockret höjs först när maten kommer till tarmen), medan något man får tugga mycket (som gärna också är fiberrikt) generellt påverkar blodsockret långsammare.

09:47  
Blogger Lisa sa...

Halloj! Tack Kardemumsis! Har inte hunnit svara på alla bloggfrågor än. Och du gjorde det så bra. GI är komplext och att följa en lista där olika livsmedel graderats efter GI är helt nipprigt.
Jag känner mig inte säker på att Wayne´s har gjort mätningar på en grupp försäökspersoner efter måltiden de komponerat.

15:05  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida