Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 10, 2005

Svalkande grodyngel

I Asien är man besatt av konsistenser på ett helt annat sätt än vi västerlänningar som på vår höjd begriper oss på ljuvligt krämigt och härligt krispigt. Framför allt älskas konsistenser som är studsiga eller halkiga. Ett exempel är basilikafrödrycken som för tankarna till grodyngel eller valsperma.
Du kan köpa drycken färdig på flera asiatska butiker, men i min mun är den på tok för söt och ibland kan den ha en aning ofräsch smak. Numera gör jag helst min egen.
Fröna kommer från limebasilikan (bai manglak som den heter på Thai) och är nästan helt smaklösa. I torrt tillstånd är fröna oskyldiga, små och svarta. Men lägg ett par matskedar i en liter kallt vatten och låt stå ett par timmar så ska du få se på attan.
När du tittar ner i tillbringaren tittar fröna tillbaka och konsistensen har blivit skönt halkig. Jag misstänker att det är lösliga kolhydrater av pektintyp som ger den vackra transparenta slemglorian. Smaksätt med lite pressad lime och socker så har du en oerhört svalkande dryck. Lite samma idé som bakom den engelska sommarfavoriten barley water.
I Asien anses drycken vara mycket yin, d v s sammandragande, kylande och kvinnlig. Perfekt att balansera ett yang-skapande mangofrossande med. Dessutom är de milt laxerande, precis som linfrön.
Fröna kan användas för att pigga upp en cocktail. Men efter bara en kvart har fröna krympt, eftersom alkoholen och sockret i drinken torkar ut dem.
Du hittar fröna bland torra medicinska kryddor i asiatiska affärer. China Market på Olofsgatan i Stockholm har ovanligt bra kvalitet. Fråga den supercharmiga personalen med Tule i spetsen så hjälper de till (och hälsa gärna från mig). Förmodligen blir de lite impade också!

11 kommentarer:

Blogger Ilva sa...

lite linfro over det. Har det samma effekt?

09:16  
Anonymous Anonym sa...

NU blev jag väldigt nyfiken. I vilket sammanhang har du smakat valsperma, Lisa? ;-)

10:28  
Anonymous Anonym sa...

Oh Anette, du hann före mig :)

13:43  
Blogger Lisa sa...

Söta ni! Om ni inte ens kan föreställa er valsperma så är det ingen idé att ni någonsin söker jobb på Gourmet.

14:38  
Anonymous Anonym sa...

Jag skippar hellre jobb på Gourmet än känner smaken av... Jaja. Kanske dags att sluta nu.
Får passa på att tacka för en supertrevlig blogg istället. Bra recept och genomgående en trevlig ton.

16:08  
Blogger Lisa sa...

Det var då ett fasligt tjat! Attackera istället på alla de vinkännare som påstår att ett vin till tankarna till en löddrig häst fast de näppeligen slickat på en dylik. Mutter, mutter, mutter!

19:40  
Anonymous Anonym sa...

"Kattpink på krusbärsbuske" är också en klassiker som inte många tvåbeningar har haft i sin mun. Men en vinprovare refererar till detta när man provar Sauvignon Blance.

Eva

07:42  
Blogger Jessica sa...

Konnyaku, agar agar, ger en cool konsistens. Många säger att om man tar för mycket så får man konsistens hockeypuck (ingen har väl tuggat på en sån heller antar jag?), men jag både har agar-agar hemma och gör en fantastisk thailändsk kokosmjölkspudding och på China market etc., köper jag på mig ett gäng puddingar och geléer på konnyaku och njuter av det halkigt och ibland puckiga konsistenserna som kommer ens väg.

18:37  
Anonymous Anonym sa...

Tack för inlägget om basilikafröna. Men var hittar man dem i Göteborgstrakten?

10:44  
Blogger Lisa sa...

Prova asiatiska affärer. Finns en ganska nära Fiskekyrkan om jag minns rätt.

10:47  
Anonymous Anonym sa...

...jag minns från min ungdom (!) att Carl-Jan och någon annan, vars namn jag förträngt, satt i teve och bedömde viner med en mängd snillrika uttryck som de sedan blev följdriktigt hånade för i folkhemmet. Det här måste ha varit sent 70- eller tidigt 80-tal, så det är gamla nyheter att håna vinnördar. Matnörderihånet gör entré.

Valsperma, sa du...? Eller grodyngel...?

14:43  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida