Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 03, 2005

Läcker fransos

Fransk senap är perfekt när man ska laga smala smakrika såser och grytor. Efter år av prövningar har jag kommit farm till att den godaste franska senapen heter Bornier. Den finns på stora bautaburkar till superduperpris och har en härligt ren smak som passar mycket bra för matlagning i allmänhet och majonnäser i synnerhet.
Jag tycker att Grey Poupon och andra sorter i småburkar har en lite härsken biton. Johan håller inte riktigt med.
Bornier finns i flera butiker på Hötorgshallen och hos Chez Albert. Ni har väl gått dit?

Matälskarens tips! När du gör en varm sås med fransk senap så ör det smart att ha med lite senap från ett tidigt stadium. Tiocyanaterna som ger bitskheten kokar bort och senapsssmaken blir rund och mjuk. Desutom funkar senapen som en redning tack vare att den innehåller naturliga emulgeringsmedel. Sen smakar du av med mer senap på slutet så att såsen blir lagom uppkäftig.

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag har för mig att den duktiga matskribenten Anna Bergenström (fast det var väl före din tideräkning)kom fram till samma sak som dig Lisa. Å då måste det vara sant.

Eva

12:33  
Blogger Martin sa...

Låter spännande, har du något recept på någon så som innehåller sådan senap, alltså ett helt recept?

Jag var föresten på fiskutbildning i tre dagara denna veckan, vi fick smaka 19 sorters stekta fiskar och fick åka på fiskauktion i Göteborg igå morse.

Det var verkligen superhäftigt!

21:45  
Anonymous Anonym sa...

Finns inte Maille i Sverige? Det kommer ett senapsrecept på min blogg, snart, snart...

23:13  
Blogger Lisa sa...

Anna Bergeström är en utmärkt matskribent. Fast hon snobbade nog inte till det med tiocyanater.

Annette: Maille är något bättre men jag gillar inte riktigt den till matlagning. Deras grova är fin. Föredrdar doch ett annat märke men jag har glömt vad det heter! Nu sitter jag i Helsingfors och kan inte kila iväg och kolla burken i kylen.

Martin: Åh, vad kul att du fått ett jobb där de satsar på dig!

11:06  
Blogger Jessica sa...

Senapsrecept i kategorin fisk (tyckte det verkade passande ;), men jag är uppenbarligen inte Lisa)
Hursomhelst:

sex personer

6 röd multe (jag har också använt små regnbågsforeller)
2 msk dijonsenap
1 burk (200) gram grovkornig fransk senap
Olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Snitta med tre snitt på varje sida av fisken. Blanda dijon- och grovkornig senap över hela fisken och peta ner i snitten. Olja en långpanna, stek högt i ugnen i 20 minuter.
Ät genast.

Har en bunt andra främst franska recept med senap i om intresse finns. Receptet ovan är ursprungligen, tror jag, konstruerat av Fran Warde. Väldigt gott i varje fall.

13:52  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida