Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, november 01, 2005

Chokladglass

Jag älskar choklad och jag älskar glass, men chokladglass har inte hört till mina favoriter. Oftast är glassen överfet och mäktig med fadd chokladsmak. Blä. Den här glassen är varken fet eller fadd. Den är den bästa glassen jag har gjort (och bland de bästa jag har ätit). Jag köper oftast röd mjölk när jag gör glass, men skillnaden när jag använder mellanmjölk i stället är inte stor. Chili ger lite extra sting när barnen inte är med.

Chokladglass de luxe
5 dl mjölk
150 g socker
3/4 dl fint kakaopulver (t.ex. Valrhona eller Poulain, inte blåvitt)
1 nypa salt
1/2 tsk kanel
(en liten bit vaniljstång)
(en liten bit torkad chili)
2 ägg

1. Koka upp 4 dl mjölk med hälften av sockret, salt, kanel och ev. chili och vaniljbit. Låt småputtra i 5 minuter.
2. Rör ihop kakaopulver med resten (1 dl) av mjölken och vispa ned den heta mjölken lite i taget.
3. Häll chokladmjölken tillbaks i kastrullen och värm försiktigt utan att koka så att kakaon får svälla lite. Låt sedan svalna.
4. Vispa ägg och resten av sockret pösigt. Vispa sedan ner chokladmjölken i skålen. Häll smeten tillbaks i kastrullen.
5. Värm under ständig vispning till 82 grader C eller tills smeten tjocknar så att den fastnar på baksidan av en sked (jag använder den sistnämnda metoden). Ta genast bort kastrullen från värmen. Fortsätt vispa några minuter. Låt svalna tills det är ljummet.
6. Häll den ljumma smeten genom en sil och ställ sedan i kylskåpet för att svalna helt. Vispa om då och då.
7. Ställ serveringsskålen i frysen. Frys glassen i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. Överför glassen till den kylda serveringsskålen och låt stelna ytterligare någon timme, eller kyl ner desserskålar och servera direkt från glassmaskinen.

Att glassen ska ätas färsk har jag tjatat tillräckligt om.

11 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

Kom ihåg att han är min!

14:35  
Anonymous Anonym sa...

En kort fråga bara, kan man göra till och med moment 6 redan på morgonen? Om man tänkt sig äta nyrörd glass till middag. Eller förlorar glassen i fluffighet då?

Eva

Lisa! Har du funderat på att klona din man?

16:28  
Blogger Jessica sa...

Åh, fasiken att du fick tag i han först ;). En man som bakar och gör glass!!! Helt perfa ;), och så du med ankor, blötdjur, ingefära etc., :). A match made in heaven. Njut av honom du, det står fler på kö om du tröttnar *gapskrattar*

16:28  
Blogger Vinlusen sa...

Glassen är fantastisk. Jag vet för jag har ätit den.

18:06  
Blogger Johan sa...

Eva: Javisst går det bra att göra smeten på morgonen och frysa den på kvällen. Det är bara bra att den hinner bli ordentligt kylskåpskall innan du häller den i maskinen.

Annars tycker jag att den här diskussionen har blivit rätt osaklig.

21:33  
Blogger Lisa sa...

Hellre osaklig än osmaklig, sweetie! Det är ju trots allt en matblogg.

21:42  
Blogger Jessica sa...

dare I say this:
din fru började ;)

Jessica

21:59  
Anonymous Anonym sa...

Nu har jag gjort chokladglassen och den blev super. En extra klo var att först så undrade jag varför det inte smakade någon chili och just när tanken var tänkt så kom chilin, coolt.

Eva

12:36  
Anonymous Anonym sa...

Hej!

Jag har testat att göra glassen enligt ditt recept. smaken blev väldigt god, men den ville inte stelna i glassmaskinen. vad gjorde jag för fel!?!

13:44  
Blogger Johan sa...

Svaret är förstås att smeten inte blev tillräckligt kall, men sedan är frågan varför inte? Tre möjligheter:

1. Kylde du smeten innan du försökte frysa den? Smeten måste göras i god tid så att den hinner bli ordentligt kall i kylen innan du försöker frysa den. Fryspucken orkar inte med en ljummen smet. Har du bråttom kan du ställa smeten i frysen (men låt den svalna först!). Rör om då och då och ta ut och frys i maskin när det precis börjar bildas is på ytan.
2. Kylpucken var kanske inte i frysen tillräckligt länge. Enligt tillverkaren ska en Philips kylpuck frysas i minst 18 timmar före användning.
3. Kylpucken är kaputt. Kylpuckarna håller tyvärr inte för evigt. Den kan ha läckt eller så kan det ha bildats en luftficka överst som försämrar värmeöverföringen till glassen.

Hoppas det reder ut sig!

14:06  
Anonymous Josephine sa...

Hejhej! Jag går hotell&restaurang programmet och jag tog det här receptet som efterrätt till min meny. Ville bara tacka för det blev så grymt gott!
Alla gäster var nöjda och vi åt som galningar sen! Detta var bland den godaste glassen jag ätit!

18:23  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida