Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, juni 15, 2005

Världspremiär för kex!

Pressvisningar är en alldeles speciell sorts tillställningar. Wasa bjuder in till träff på snoffsiga Grill. Ett drygt tiotal journalister har infunnit sig. Henric Matson (nuförtidenutanrosaskjorta) berättar om framtidens trender. Två frejdiga flickor sjunger Opera. Melker Andersson har komponerat recept. Skumpedumpa slås upp i höga glas. Och sen presenteras resultatet av "tre års intensivt forskningsarbete". Ett kex!
Som gastronomins News of the World kan Matälskaren avslöja vad människorna i vita rockar hållit på med under den här långa tiden: att omsorgsfullt avlägsna mesta möjliga äkta knäckesmak från knäcke. Istället har man utvecklat två ersatz-smaker - sesam och vitlök. Resultatet kallar man för Knäckis. Rätt gulligt patriotiskt med tanke på att kexen tillverkas i Tyskland.
De vill oss väl människorna på Wasa: fiberhalten ligger på runt 10% och fetthalten på lika mycket. Dessutom innehåller knäckisarna inga transfetter, vilket är ovanligt för kex. Och den ovala formen är munvänlig även när den lastats med Melkers guacamole eller tapenaden som dekorerats med ett synnerligen missklädsamt melonblock.
Nå. Den intressantaste frågan: Kommer jag att köpa Knäckis när de dyker upp i butikerna i höst?
Matälskarens dom
Den anemiska vitlöksknäckisen måste betraktas som en kulinarisk återvändsgränd. De mer rostade, lätt syrliga sesamknäckisarna slinker säkerligen ner i shoppingkorgen någon gång. De är goda! Men Pyramidknäcke, Finn Crisp och Fäbodknäcke förblir min stapelföda. Vill jag verkligen slå mina gäser med häpnad genom att servera ett coolt cocktailknäcke går jag till finska boden i Hötorgshallen och köper surdegsknappar.
Aptitretare! Vill ni ha rolig läsning om en matskribents liv rekommenderas gastronomins Hedda Hopper - Alice Brax.

4 kommentarer:

Blogger Fru Babsan sa...

Vika bröd! Du glömde Vikabröd! Det ska vara det sekunda som är en liten aning vidbränt. Mera vardagsbröd än Pyramidknäcke som är lite i prisigaste laget för en frukostmacka. Men himmelskt gott, det medges.

13:11  
Blogger Cocovaja sa...

På tal om vitlöksknäckis! Har du testat den rostade vitlöken som grönsaksdisken säljer nere på Hötorgshallen?
Grym tycker jag!

Tack för en bra sajt :)

15:46  
Blogger paradox55 sa...

Lisa tipsar om Matblogg från Toscana...

Har tagit blogg semester men du kanske kan tipsa om den. Härliga bilder från maten och livet i Toscana

http://www.agliolio.blogspot.com/

17:01  
Blogger Lisa sa...

Tackar för tips! Mycket trevligt tillskott.


Lisa

19:10  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida