Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, augusti 14, 2007

Svalkande chutney, eller kanska raita ...

Mittemellan raita och chutney befinner sig den här svalkande sluringen. I Indien har nämligen ordet chutney en annan, bredare och friskare betydelse. Om den ska serveras till mild mat så kan du dopa den med lite grön chili som ger fin hetta.

mintchutneyEn fin mortel kan du köpa billig i asiatiska affärer. En indisk sil eller en mexikansk metate funkar naturligtvis också. Du kan också mixa allt med pressad lime och hälften av yoghurten om du har en bra och vass mixer men mortlingen verkligen ger mycket bättre smak och len konsistens. Här får du ett recept på en mortlad fransk pistou. Om du vill ha en riktigt snäll sås kan du blanda i mer yoghurt och lite tinad hackad spenat som du kramat ur.

Behöver jag berätta att såsen serverades till en curryälg igår?

Chutney med mynta och koriander
2 1/2 dl plockade korianderblad
2 ½ dl plockade myntablad
1-2 klyftor vitlök, skivade
(skivad grön chili)
1 msk socker
½ tsk salt
1 ½ msk pressad lime
2 dl tjock yoghurt (10%)

1. Mortla örter, vitlök, (ev grön chili), socker och salt till en slät massa
2. Rör ner lime och yoghurt. Smaka av. Såsen ska vara rejält söt med skarp syra

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Det här lät fantastiskt gott och att dopa med chili tilltalar mig alldeles extra. Skulle du rekommendera någon speciell sort?
Och morteln är jag dålig på att använda mest av lättja. Nu ska jag ta fram den. Förutom att den är användbar är den gudomligt vacker.

23:42  
Blogger Lisa sa...

Prova dig fram! Jag har inte provat med olika sorter. Men det är verkligen värt att mortla raitan. Men man behöver en stor mortel. Förhållandet mellan ingredienserna varierar beroende på örternas kraft.

08:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida