Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, augusti 12, 2007

Thaisallad på köttrester med mynta, koriander och söt thaibasilika

thaipreppÄgg och älg. Så kan man lakoniskt sammanfatta vårt kosthåll sen vi kom hem från Finland och vår sinnessjukt ljuva semester. Med i bagaget hade vi två älgstekar och 1 ½ kg grytkött som nu tillagats. Men först hann älgen läcka sin saft över stora delar av bagaget när den tinade på Silja-färjan.

Lyckligtvis är älg gott med nästan allt, viltsmaken finns där men överröstar inte. Igår lagade vidärför en asiatisk sallad på rester av älgstek. Ikväll får det sista av älgen stifta bekantsmak med smaker från Mumbai.

Köp hela råa jordnötter på asiatiska butiker och rosta dem själv. Det är verkligen värt besväret att få den där färskrostade smaken. Skär inte upp örterna förrän precis innan salladen ska serveras. De aromatiska smakämnena förstörs snabbt. Naturligtvis kan du experimentera hejvilt med andra asiatiska örter. Chilisåsen kan ersättas av sambal oelek eller färsk chili som du finhackar, eller ännu hellre mortlar. På Tabberaset hittar du en pedagogisk beskrivning hur du pressar lime enklast. Lustigt nog plockade jag först upp knepet när jag lärde mig laga mojito. Samma sallad smakar utmärkt med tofu eller rester av fisk eller kyckling också.
DSC_0438

Älg på vift (Äsch, asiatisk sallad på köttrester, då!)
2-3 personer beroende på tillbehör)
300 g kall älgstek
2-3 shalottenlökar, helst asiatiska
350 g gröna bönor
1 stor morot
3/4 dl rostade jordnötter, grovhackade
1 dl grovt skuren thaibasilka
1/2 dl grovt skuren mynta
1 dl grovt skuren koriander
1 dl grovt skuren dill eller fänkålsdill
Till marinad:
saft av 1 lime
½ msk socker
1 msk fisksås
2-3 tsk sriracha (chilisås)
Till servering:
ev fullkornsnudlar eller råris

1. Strimla steken i stavar ca 1 1/2 x 5 cm. Skala shalottenlöken och klyfta den tunt. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och blanda med kött och lök.
2. Skala moroten och skär den i stavar något tunnare än köttet. Blanda ner i köttet. Snoppa bönorna, skär dem i bitar och sjud dem mjuka i vatten med ½ tsk salt och 1 tsk socker. Låt ånga av i durkslag. Blanda ner i salladen. Hit kan rätten förberedas i god tid.
3. Vänd ner örter och hälften av jordnötterna. Toppa med resten av jordnötterna

Etiketter: , , , ,

1 kommentarer:

Blogger Lagers tabberas sa...

Lisa
Sallader, eller "Jam" vars namn de samlas under på thai kan varieras i det oändliga och som jag fattat det bygger grundsmaken på den fina balansen mellan syra och sötma, syran från limen "Manao" och sötman från sockret "namtaal".
Vi gör "jam" eller lapkojs(!) på nästan allt överblivet nöt eller älgkött och får också abstinens efter "jam wuunseen plamuek", sallad på bläckfisk i glasnudlar. Abstinensen har inte så mycket med smaken eller köttet att göra utan att det i en "jam" finns alla möjligheter att "tagga" med absurd chilihetta. Små ettriga aromatiska thaichilis mortlas med jordnötterna, limen, fisksåsen, sockret och eventuellt torkade räkor som en "dressing" till köttet. Den stora tillfredställelsen infinner sig efter maten i lugnet och andhämtningen från kryddningen.
Tack för limelänkningen!

15:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida