Förebilden Fussell
Betty Fussells temperamentsfulla texter öppnade ögonen på mig för drygt tio år sedan. Åh, vilken svindlande känsla att upptäcka att det fanns ett annat sätt att skriva om mat än det där slöa oengagerade rapandet om ljuvlig krämighet och härlig krispighet. Eller för den delen nu med populärskribenternas intåg på matskribentscenen: snärtigt omformulerad Wikipedia-kunskap utan djupare förståelse. (Ja, det finns under bara undantag. Och ja, jag är avundsjuk. Jag önskar att jag sorglöst kunde släppa från mig lite mer klatchigt och mindre genomarbetat material utan att må dåligt. Jag jobbar på det!)
Nå. Åter till Betty: hon både kan och förstår mat. Och tar ut svängarna så att man hissnar.
Min första artikel i Gourmet om majs var en skamlös rip-off från valda delar av Betty Fussells välresearchade bok om majs. Men jag har blygt bekänt försyndelsen för henne och fått absolution. Imitation är, som så ofta sagts, den uppriktigaste formen av smicker.
Här kan du läsa mer av henne. Jag kan också rekommendera hennes självbiografi My Kitchen Wars.
Nå. Åter till Betty: hon både kan och förstår mat. Och tar ut svängarna så att man hissnar.
Min första artikel i Gourmet om majs var en skamlös rip-off från valda delar av Betty Fussells välresearchade bok om majs. Men jag har blygt bekänt försyndelsen för henne och fått absolution. Imitation är, som så ofta sagts, den uppriktigaste formen av smicker.
Här kan du läsa mer av henne. Jag kan också rekommendera hennes självbiografi My Kitchen Wars.
Etiketter: avund, Betty Fussell, boktips, idol, länktips
5 kommentarer:
Hejsan!
Måste säga att du har lyckats att få till en stilren design på bloggen din! Frågan min har ingenting med mat att göra utan en fråga om inställningar i blogspot. Hur byter man till en personlig header? Det vore jättesnällt om du kunde svara! Har försökt leta lite men kommer inte fram till något. Väldigt tacksam för svar!
MVH
Björn Norman
http://bjorman.blogspot.com
Hej Björn!
Och tack! Och välkommen!
Det här är en standardmall från Blogspot. Tyvärr är jag matskribent och inte rätt person att svara på tekniska frågor, jag är övertygad om att det finns pedagogiskt förklarat på massor av ställen om du googlar.
Grundidén är att du lägger upp headern som bild och länkar till den i din mall. Om jag ska förklara bättre måste JAG sitta och googla åt dig. Och det är det för varmt för;-)
Om någon annan duktigare som läser detta vill förklara för Björn kan ni kila till hans blogg och vara behjälpliga.
OT: Lisa, ska ni till JB i afton? Fredag som det är..?
En litteraturvetare jag lyssnade till talade om 1500-talets författare och konstaterade att det var regel, snarare än undantag, att man imiterade mästarna. "Om lärjungen sitter på mästarens axlar ser han längre" tyckte jag var en talande bild för oss som då och då känner oss som epigoner.
Jag tycker inte att du ska jobba på "mindre genomarbetat material"...
Vänligen,
Hans
Käre Hans (kul att du hittat hit, välkommen!): Med de arvoden som numera erbjuds är seriöst matskriveri mest att likna vid en hobby.
Precis som inom många andra ämnesområden uppmuntrar det till ett kåserande proffstyckande utan faktakunskap. Dära av min drapa om populärskribenterna. Det är inte skribenterna det är fel på, det är betalningen. Och brist på aktivt, kritiskt och utvecklande redaktörsskap.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida