Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, augusti 15, 2007

Matens mysterier: Jal Jeera

DSC_0294
Ett av de mer perverterade inslagen i det indiska köket är jal jeera. En svalkande salt, svavelosande dryck spetsad med syrlig lime eller amchor (pulver av torkad omogen mango). Jag hittade denna på Govindas lilla butik (Fridhemsplan) och köpte den reflexmässigt på grund av den vackra förpackningen. Och för att det märkligt nog står på paketet att den ska användas till stekt mat.

Den märkliga svavelosande smaken kommer från det indiska mineralsaltet kala namak som ger en kraftig smak av kokt ägg och lite salmiak. Kala namak är naturligtvis ett fynd både för veganer och oss äggälskare.

Jag använde helt oortodoxt min jal jeera till att göra en raita som serverades till lax glaserad med mango chutney och curryfräst mangold med lite ajowan.

Om du inte får tag på jaal jeera kan du använda chaat masala, en liknande kryddblandning som ofta strös över rå frukt i Indien och används till friterade snacks i de norra delarna. Servera till stekt fisk eller som dipp till papadam. Du kan också hacka ner gurka eller zucchini i raitan.

Raita med jal jeera
1 tsk jal jeera
3 dl tjock yoghurt (10%)
1 1/2 dl mycket finhackad fänkål
3 finhackade tomater
ev lite finskuren mynta
1/2 tsk nymald svartpeppar
1-2 tsk socker
lite presssad lime

1. Vänd samman alla ingredienser och låt samla smak i minst en kvart. Balansera smaken med socker och lime. Om du använder mynta brukar det behövas lite mer socker.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer:

Blogger Kristina Eriksson sa...

Vågar man fråga om svaveljoxet är gott? Fasligt snygg fröpackning annars.

10:06  
Blogger Lisa sa...

Ja, det är supergott! Alla gillar det dock inte ... Börja med små mängder. Det smakar som hårdkokt ägg.

10:30  
Blogger charlotte sa...

Oh, så spännande! Jag inser att jag måste ta mig till Fridhemsplan omgående! Det är såna här tips (bland annat) som gör denna blogg till en darling! Så kul att du tittade in till oss!

10:49  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida